Onko smetana eli hapankerma terveellistä?

Tässä artikkelissa kerromme sinulle smetanan ravintoarvosta ja sen tärkeimmät terveyshyödyt, kun sisällytät sen osaksi monipuolista ruokavaliota.
Onko smetana eli hapankerma terveellistä?
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Smetana eli hapankerma on fermentoidusta lehmänmaidosta valmistettu tuote, joka sisältää maitohappobakteereja. Sitä käytetään usein perunoiden lisukkeena, ja sillä on tiettyjä ravitsemuksellisia ominaisuuksia. Tässä artikkelissa pohdimme, onko hapankerma terveellistä.

Kuten kaikkia kastikkeita tai lisukkeita, sitä tulee käyttää kohtuudella. Se voi lisätä monien ruokien kaloritasoa, mikä johtaa helposti painonnousuun.

Ennen kuin jatkamme pidemmälle, on tärkeää huomauttaa, että kotitekoiset lisukkeet ovat aina parempia kuin teolliset. Jälkimmäisissä on elementtejä, kuten keinotekoisia lisäaineita, jotka voivat vahingoittaa suoliston mikrobiota. Ne sisältävät yleensä myös yksinkertaisia ​​sokereita ja jopa transrasvoja.

Hapankerman ravintoarvo

Ensimmäinen asia, josta aiomme puhua, on smetanan ravintoarvo. Se sisältää noin 60 kaloria 2 ruokalusikallista kohden.

Rasva on tärkein ravintoaine, 5,8 grammaa annosta kohden. Proteiineja ja hiilihydraatteja ei esiinny suurissa määrissä. Hivenravinteiden näkökulmasta voisi puhua kalsiumista ja A-vitamiinista. Molemmat alkuaineet ovat välttämättömiä hyvän terveydentilan ylläpitämiseksi.

On myös mainittava, että suurin osa tämän lisukkeen lipideistä on tyydyttyneitä rasvahappoja. Useiden vuosien ajan niihin liittyi suurempi riski saada kroonisia ja monimutkaisia ​​patologioita, vaikka tämä on nyt muuttunut. Nykyään suositellaan välttämään vain transrasvahappoja, kuten BMJ:ssä julkaistu tutkimus osoittaa.

Hapankerman terveyshyödyt

Kohtuullisina määrinä ja osana monipuolista sekä tasapainoista ruokavaliota, smetanalla on useita terveyshyötyjä. Erityisesti seuraavat asiat ovat mainitsemisen arvoisia.

Smetana eli hapankerma on terveellistä, kunhan sitä nautitaan kohtuudella.
Smetanan tarjoamat rasvat eivät ole haitallisia tasapainoisen ruokavalion yhteydessä.

Se lisää mikrobiston tiheyttä ja monimuotoisuutta

Hapankerma käy läpi käymisprosessin, joka varmistaa mikro-organismien lisääntymisen. Nämä bakteerit voivat selektiivisesti kolonisoida ruoansulatuskanavan, mikä parantaa mikrobiotan toimintaa.

Tämä johtaa parempaan ruoansulatukseen ja ravintoaineiden imeytymiseen. Lisäksi se vähentää suoliston tulehdussairauksien ilmaantuvuutta Molecular Nutrition & Food Research -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan.

Se edistää vitamiinien imeytymistä

Jotkut vitamiinit tarvitsevat rasvaa imeytyäkseen, ja nämä ovat rasvaliukoisia vitamiineja.

Näistä voimme mainita esimerkiksi A- ja D-vitamiinit. Tässä mielessä smetanan tarjoamat lipidit voivat parantaa näiden ravintoaineiden imeytyvyyttä ja ehkäistä puutotiloja keskipitkällä aikavälillä.

Se auttaa suojaamaan luita

Maitotuotteet ovat elintarvikkeita, joissa on korkea kalsiumpitoisuus. Puhumme luuston terveydelle tärkeästä mineraalista, kuten Nutrients –lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa.

On tärkeää varmistaa sen päivittäinen saanti, jotta voidaan ehkkäistä luunmurtumia ja luustoon liittyviä sairauksia. On myös tärkeää liikkua säännöllisesti ja ylläpitää D-vitamiinitasoja optimaalisilla alueilla tämän toiminnan tukemiseksi.

Voiko smetanaa sisällyttää ruokavalioon?

Kuten olet nähnyt, smetanalla on tiettyjä terveydelle hyödyllisiä ominaisuuksia. Sitä tulee kuitenkin kuluttaa kohtuudella asiaankuuluvien ohjeiden mukaisesti. Jos syöt sitä liikaa, se voi aiheuttaa epätasapainon kaloritasoissa, mikä johtaa painonnousuun.

On tärkeää välttää ylipainoa, koska se voi lisätä kroonista sisäistä tulehdusta. Näin ollen kroonisten ja monimutkaisten patologioiden kehittymisen riski kasvaa. Smetana on kuitenkin paljon sopivampi lisuke kuin monet muut kastikkeet, joissa on korkea sokeri- ja transrasvapitoisuus.

Jatkuva kalsiumin saanti on elintärkeää luuston terveyden edistämiseksi ja osteoporoosin ehkäisemiseksi.

Smetana: lisuke, joka sopii terveelliseen ruokavalioon

Hapankerma on sinänsä terveellistä, kunhan sitä käytetään kohtuudella. Se parantaa monien ruokien makua ja ulkonäköä. Lisäksi se tarjoaa probiootteja. Tämä ei kuitenkaan sulje pois muiden fermentoitujen maitotuotteiden, kuten jogurttien ja kefiirin, sisällyttämistä ruokavalioon.

Lopuksi on hyvä pitää mielessä, että kun tavoitteena on ylläpitää hyvää terveydentilaa, ei riitä pelkkä ruokavaliosta huolehtiminen. Sinun on otettava huomioon myös paljon muita terveelliseen elämäntapaan liittyviä osa-alueita, erityisesti säännöllinen liikunta.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Nämä ovat terveellisimmät juustot
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Nämä ovat terveellisimmät juustot

Usein juustoista tulee vihollinen, kun ihminen ryhtyy jollekin dieetille. Jatka lukemista ja selvitä, mitkä ovat terveellisimmät juustot.  • de Souza, R. J., Mente, A., Maroleanu, A., Cozma, A. I., Ha, V., Kishibe, T., Uleryk, E., Budylowski, P., Schünemann, H., Beyene, J., & Anand, S. S. (2015). Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ (Clinical research ed.)351, h3978. https://doi.org/10.1136/bmj.h3978
  • Sánchez, B., Delgado, S., Blanco-Míguez, A., Lourenço, A., Gueimonde, M., & Margolles, A. (2017). Probiotics, gut microbiota, and their influence on host health and disease. Molecular nutrition & food research61(1), 10.1002/mnfr.201600240. https://doi.org/10.1002/mnfr.201600240
  • Vannucci, L., Fossi, C., Quattrini, S., Guasti, L., Pampaloni, B., Gronchi, G., Giusti, F., Romagnoli, C., Cianferotti, L., Marcucci, G., & Brandi, M. L. (2018). Calcium Intake in Bone Health: A Focus on Calcium-Rich Mineral Waters. Nutrients10(12), 1930. https://doi.org/10.3390/nu10121930

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.