Logo image
Logo image

Probiootit lisäravinteena: milloin niitä tarvitaan?

3 minuuttia
Probiootit auttavat ehkäisemään sairauksia terveillä ihmisillä ja auttavat parantamaan tiettyjä jo olemassa olevia sairauksia. Niitä on hyvä nauttia myös antibioottikuurin ohella. Probiootteja on läsnä joissakin ruoissa, tai vaihtoehtoisesti niitä on saatavana lisäravinteen muodossa, ja tässä artikkelissa keskitymme erityisesti jälkimmäiseen vaihtoehtoon.
Probiootit lisäravinteena: milloin niitä tarvitaan?
Viimeisin päivitys: 11 elokuuta, 2020

Probiootit ovat eläviä mikro-organismeja, joilla on sopivissa määrissä nautittuna useita terveyshyötyjä. Yleisesti ottaen kuka tahansa voi nauttia probiootteja sisältäviä ruokia tai lisäravinteita, mutta tietyt väestöryhmät hyötyvät niistä eniten. Heille probiootit voivat lisäravinteena otettuna olla loistava tapa ylläpitää terveyttä.

Jatka artikkelin lukemista kuullaksesi niistä enemmän!

Probiootit lisäravinteena: hyödyllistä tietoa kaikille

Kuten edellä mainitsimme, probiootit ovat bakteereja, jotka tarjoavat monia terveyshyötyjä. Niitä on mm. näissä ruoissa:

 • Jogurtti
 • Kefiiri
 • Piimä
 • Hapankaali, kimchi (korealainen ruoka)
 • Maustekurkut
 • Kombucha-tee
 • Tempeh (indonesialainen, soijasta valmistettu ruoka)

Niitä saa siis joistakin happamista tai käyneistä elintarvikkeista näiden valmistusmenetelmästä johtuen. Kuten tutkimuksissa on todettu, nämä bakteerit eivät kuitenkaan aina pääse paksusuoleen saakka, koska ruoansulatus on pitkä prosessi ja suolisto on niin pitkä. Itse asiassa meidän tulisi nauttia probioottisia ruokia erittäin usein ja melko suuria määriä, jotta niistä olisi meille todella hyötyä. Mutta probiootit lisäravinteena kapselin muodossa otettuna voivat päästä pidemmälle paksusuoleen ja niin ne voivat tarjota huomattavasti enemmän etuja.

Lue tämäkin: Mitä eroa on prebiooteilla ja probiooteilla?

Some figure
Probiootit voivat auttaa ehkäisemään sairauksia. Niitä kannattaa myös ottaa antibioottikuurin yhteydessä tai sen jälkeen.

Milloin ja kenen kannattaa nauttia probiootit lisäravinteena

Nykyään asiantuntijat tietävät, että probiootit eivät ainoastaan kohenna sairaan henkilön oireita ja toimintakykyä, vaan ne voivat myös auttaa ihmisiä pysymään terveinä tai ehkäisemään joitakin sairauksia.

Tietyt ihmisryhmät hyötyvät probiooteista jopa enemmän kuin muut. Esimerkiksi antibioottikuurilla olevat tai juuri kuurin lopettaneet ihmiset voivat todella hyötyä niistä. Antibiootit tappavat sekä huonoja että hyviä patogeeneja (emättimen bakteerikantaa, suoliston bakteerikantaa jne.), ja probiootit auttavat korvaamaan menetetyt hyvät bakteerit. Siksi antibioottikuurin jälkeen probiootteja kannattaa ottaa vähintään yhden kuukauden ajan.

Tärkein todiste probioottien tehokkuudesta on huomattu akuutin, tarttuvan ripulin hoidossa, erityisesti lasten kohdalla. Myös muut ihmisryhmät voivat hyötyä niistä, kuten ne, joilla on suoliston dysbioosi eli suoliston mikrobiston epätasapainotila. Tämä ilmenee yleensä ihmisillä, jotka on seuraavia tiloja tai sairauksia:

 • Ylipaino tai liikalihavuus
 • 1- ja 2-tyypin diabetes mellitus
 • Metabolinen oireyhtymä
 • Systeeminen lupus erythematosus (SLE eli punahukka)
 • Nivelreuma
 • Bakteerien liikakasvu
 • Tulehduksellinen suolistosairaus
 • Ärtyvän suolen oireyhtymä
 • Keliakia

Probiootit lisäravinteena ovat hyödyksi myös vanhuksille. Tämä johtuu siitä, että ikääntyessä kehon mikrobien monimuotoisuus ja hyödyllisten mikro-organismien esiintyminen vähenee. Asiantuntijat tutkivat niiden käyttöä muidenkin sairauksien yhteydessä, kuten astman, atooppisen ihottuman, neurologisten häiriöiden, masennuksen, ahdistuksen, syövän ja suun sairauksien yhteydessä.

Kuten jo mainitsimme, probioottien nauttimista pidetään turvallisena useimmille ihmisille. Ihmisillä, joilla on syystä tai toisesta heikentynyt immuunivaste, ne voivat kuitenkin laukaista tulehduksia. Heidän ei tule ottaa probiootteja lisäravinteena ilman lääkärin määräystä ja valvontaa.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: 15 terveellisintä probioottia ja prebioottia

Some figure
Parhaat probioottilisät ovat niitä, jotka sisältävät eniten erilaisia bakteerikantoja.

Parhaat probioottilisät

Jotta lisäravinteena otettavat probiootit pääsevät vaikuttamaan niin kuin niiden pitäisikin, niiden on kestettävä ruoansulatuskanavan olosuhteet ja esimerkiksi syljen, vatsahappojen sekä sapen ja haiman eritteiden mikrobeja torjuva vaikutus. Meidän on myös otettava huomioon, että tiettyjen eritteiden koostumus, mahalaukun tyhjenemisaika ja suolen toiminnan nopeus voivat vaihdella ihmisen iästä ja terveydentilasta riippuen.

Lääkäri voi määrätä kullekin potilaalle erityisesti jotain tiettyjä probiootteja heidän henkilökohtaista tilannettaan mukaillen, mutta yleisesti on sitä parempi, mitä enemmän erilaisia ​​kantoja probioottilisät sisältävät. Toisin sanoen, tällaiset lisäravinteet ovat parhaita vaihtoehtoja.

Hyvä probioottilisä sisältää vähintään 1 miljardi CFU:ta (colony forming unit eli pesäkkeen muodostava yksikkö). Probiootit, joissa niitä on vähemmän, eivät ole yhtä tehokkaita.

Miten ne otetaan

Älä koskaan ota probioottilisiä hyvin happamien ruokien (kuten sitrushedelmät, tomaatti tai etikka) tai kuumien juomien (kuten tee, kahvi, liemet tai keitot) kanssa, koska ne estävät probioottien toimintaa.

Paras tapa ottaa ne on aamulla tyhjään mahaan lämpimän veden kera. Tuolloin sekä mahalaukun pH että sen matala suolahappotaso edistävät bakteerien selviytymistä pidempään. Kun probiootit on otettu tyhjään mahaan, kannattaa odottaa 10–15 minuuttia ennen aamupalan nauttimista. Jos olet antibioottikuurilla, ota probioottilisä vähintään kolme tuntia antibioottien jälkeen.

Lopuksi haluamme muistuttaa, että jos suunnittelet ottaa probiootteja lisäravinteena, olet antibioottikuurilla tai sinulla on tila joka voisi kohentua niitä ottamalla, on aina parasta jutella terveydenhoitoalan ammattilaisen kanssa jotta tämä voi selvittää, mikä lisäravinne on juuri sinulle sopivin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Govender M., Choonara YE., Kumar P., Toit LC., et al., A review of the advancements in probiotics delivery: convetional vs non conventional formulations for intestinal flora supplementation. AAPS PharmSciTech, 2014. 15 (1): 29-43.
 • Szajewska H., Canani RB., Guarino A:, Hojsak I., et al., Probiotics for the prevention of antibiotic associated diarrhea in children. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2016. 62 (3): 495-506.
 • Liu B., He Y., Wang M., Liu J., et al., Efficacy of probiotics on anxiety – a meta analysis of randomized controlled trials. Depress Anxiety, 2018. 35 (10): 935-945.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.