Mitä ovat terveydelle haitalliset transrasvat?

08 kesäkuu, 2020
Maailman terveysjärjestön asiantuntijakomitean raportissa painotettiin sitä, kuinka tärkeää on vähentää merkittävästi tai poistaa kokonaan transrasvat ruokateollisuudesta.

Ruoassa voi olla monenlaista rasvaa, josta osa on terveellistä ja osa epäterveellistä. Transrasvat ovat kasvirasvoja, jotka voivat käyttäytyä elimistössä eläinrasvojen tavoin. Lue niistä lisää alta!

Mitä ovat transrasvat?

Transrasvat ovat kemiallisesta prosessista peräisin olevia rasvoja. Asiantuntijat eivät suosittele niiden syöntiä edes pienissä määrissä, eli niitä tulisi välttää mahdollisimman paljon.

Transrasvoja saadaan hydrogenoimalla kasviöljyjä (ne kovetetaan vetyä lisäämällä, mikä muuttaa ne tyydyttymättömistä tyydyttyneiksi rasvoiksi). Ne ovat paljon haitallisempia kuin normaalit tyydyttyneet rasvat.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Kärsitkö tietämättäsi korkeasta kolesterolista? Näiden oireiden avulla selvität sen!

Kuinka transrasvoja saadaan

Transrasvat ovat kovetettuja rasvoja

Transrasvat käyvät läpi kemiallisen prosessin, josta on hyötyä valmistajille. Ne ovat nimittäin edullisempia kuin muut rasvat.

Transrasvat ovat peräisin kemiallisesta prosessista, josta on hyötyä valmistajille monin tavoin, enimmäkseen siksi, että tästä syntyneet rasvat ovat halvempia kuin muun tyyppiset rasvat. Transrasvat ovat kuitenkin haitallisia terveydelle.

Ruokateollisuudessa lisätään usein vetyä nestemäisiä rasvoja sisältäviin ainesosiin, kuten öljyihin. Näin niistä saadaan kiinteitä.

Lisäksi ne pidentävät tuotteen kestoa ja tekevät siitä houkuttelevamman näköisen, jolloin myös ruoan valmistaminen helpottuu, sillä ne eivät niin helposti pilaannu valmistusprosessissa.

Kuinka transrasvat vaikuttavat terveyteen

Transrasvoja löytyy useimmista teollisesti jalostetuista ruoista. Jo viittä grammaa transrasvaa pidetään terveydelle haitallisena.

Transrasvat ovat siis kaikkein haitallisimpia rasvoja, mistä syystä niitä kannattaakin välttää tai vähentää. Ne lisäävät muun muassa seuraavien sairauksien riskiä:

 • Sydän- ja verisuonisairaudet sekä valtimonkovettumatauti. Nämä rasvat nostavat haitallisen kolesterolin ja triglyseridien määrää sekä alentavat hyvää kolesterolia.
 • Syöpä. Ne voivat saada elimistön valmistamaan viallisia hormoneja ja solukalvoja.
 • Aivosairaudet. Nämä rasvat estävät välttämättömien rasvahappojen toimintaa hidastaen aivojen kehittymistä ja kasvua.
 • Metaboliset sairaudet ja diabetes.

Maailman terveysjärjestön asiantuntijakomitean raportissa painotettiin sitä, kuinka tärkeää on vähentää merkittävästi tai poistaa kokonaan transrasvat ruokateollisuudesta.

Kuluttajat eivät ole täysin tietoisia siitä, kuinka transrasvojen runsas syöminen vaikuttaa terveyteen, erityisesti sydämeen ja verisuoniin.

Ruoat ja muut tuotteet, jotka sisältävät transrasvoja

Transrasvat ovat yleisiä teollisissa leipomotuotteissa

Transrasvoja löytyy monista sellaisista tuotteista, joita ihmiset syövät säännöllisesti.

Transrasvat ovat edullisia ja niiden koostumus on ruokatuotteiden valmistuksen kannalta ihanteellinen.

Lisäksi niillä on miellyttävä maku ja ne pidentävät tuotteen kestoa verrattuna muun tyyppisiin rasvoihin. Tiedätkö, missä tuotteissa on näitä haitallisia rasvoja?

 • Teolliset leivokset
 • Keksit
 • Valmisateriat
 • Valmisvälipalat
 • Margariini
 • Karkit
 • Pikaruoka yleisesti ottaen
 • Uppopaistetut ruoat

Kannattaa lukea myös: Rasvaisia ruokia, joita voit syödä milloin vain

Kuinka välttää transrasvoja

Ensiksi tulee välttää kaikkea pitkälle prosessoitua. Kannattaa nauttia tuoreita tuotteita, joissa ei ole näitä rasvoja eikä myöskään muita lisättyjä aineita.

Lue tuoteselosteet ruokakaupassa ennen kuin ostat jalostettuja tuotteita. Varmista, että ostoskärrysi tuotteissa ei ole mitään epäterveellisiä ainesosia. Emmekä tarkoita nyt pelkästään transrasvoja, vaan myös sokeria ja muita tärkkelyksiä. Jos tuoteselosteessa mainitaan kasvirasvat, ota selvää millaista rasvaa se on. Älä osta tuotetta, jos siinä mainitaan transrasvat, kovetetut kasvirasvat tai osittain kovetetut kasvirasvat.

Jos olet tottunut ostamaan paljon jalostettuja tuotteita ja valmisaterioita, tämä voi tuntua vaikealta. On kuitenkin tärkeää muuttaa ruokailutottumuksia tarvittaessa, jotta voisit elää terveempää elämää.

 

 

 • Cabezas-Zábala, C. C., Hernández-Torres, B. C., & Vargas-Zárate, M. (2016). Aceites y grasas: efectos en la salud y regulación mundial. Revista de la Facultad de Medicina64(4), 761-768.
 • Ballesteros-Vásquez, M. N., Valenzuela-Calvillo, L. S., Artalejo-Ochoa, E., & Robles-Sardin, A. E. (2012). Ácidos grasos trans: un análisis del efecto de su consumo en la salud humana, regulación del contenido en alimentos y alternativas para disminuirlos. Nutrición Hospitalaria27(1), 54-64.
 • Riobó, P., & Bretón, I. (2014). Ingesta de grasas trans: situación en España. Nutrición Hospitalaria29(4), 704-711.
 • Marchand V. Las grasas trans: lo que los médicos deben saber. Salud infantil pediátrica . 2010; 15 (6): 373–378. doi: 10.1093 / pch / 15.6.373
 • Iqbal MP. Ácidos grasos trans – Un factor de riesgo para la enfermedad cardiovascular. Pak J Med Sci . 2014; 30 (1): 194–197. doi: 10.12669 / pjms.301.4525