Logo image
Logo image

Kärsitkö tietämättäsi korkeasta kolesterolista? Näiden oireiden avulla selvität sen!

4 minuuttia
Vaikka seuraavat tunnusmerkit eivät aina ole merkki korkeasta kolesterolista, mikäli kuitenkin kärsit tälläkin hetkellä useammasta alla mainitusta oireesta, suosittelemme sinua kääntymään oman lääkärisi puoleen tarvittavien testien ja oikean diagnoosin löytämiseksi.
Kärsitkö tietämättäsi korkeasta kolesterolista? Näiden oireiden avulla selvität sen!
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Korkeasta kolesterolista on tullut yksi maapallomme niin sanotuista “hiljaisista tappajista”. Vaikka onkin totta, että tämä lipidi esiintyy jossain määrin kaikissa kehomme soluissa, on sen liiallinen kertyminen valtimoihin yksi tärkeimmistä kroonisten sydän- ja verisuonitautien riskitekijöistä.

Maksa on vastuussa kolesterolin suurimmasta erottelusta, sillä se tuottaa lipoproteiinina tunnettua kemiallista yhdistettä, joka kiertää veren läpi ja asettuu ympäri elimistön kudoksia ja veriplasmaa. Tästä huolimatta kolesterolin ylimääräiset kertymät syntyvät yleensä sitä sisältävien elintarvikkeiden säännöllisestä tai tavanomaista suuremmasta kulutuksesta.

Koska tämä hiipivä sairaus ei aina anna merkkejä olemassaolostaan, monet korkeasta kolesterolista kärsivät ihmiset eivät ryhdy ajoissa asianmukaisiin toimenpiteisiin sen hallitsemiseksi. Tästä syystä onkin tärkeää oppia tunnistamaan tiettyjä korkean kolesterolin signaaleja, joita kehomme yrittää meille lähettää. Vaikka nämä oireet voivat toisinaan sopia yhteen myös muiden sairauksien tai tautien kanssa, voivat ne tässä tapauksessa olla ratkaisevia korkean kolesterolin havaitsemiseksi.

Siksi onkin erittäin tärkeää, ettet koskaan aliarvioi näitä oireita ja otat aina yhteyttä omaan lääkäriisi, jos epäilet, että elimistössäsi on jotain pielessä. Lue alta lisää!

Merkkejä siitä, että kärsit korkeasta kolesterolista

1. Raskas olo

Some figure

Huonon kolesterolin (LDL) liiallinen kertyminen valtimoihin voi olla yksi raskaan olon ja toistuvien ruoansulatushäiriöiden tunteen laukaisijoista. Veressä ja maksassa säilyneet lipidit häiritsevät aineenvaihdunnallista toimintaa ja näin ollen vaikuttavat myös ​​ruoansulatukseen etenkin silloin, kun paljon rasvaa sisältäviä elintarvikkeita nautitaan runsaasti.

Suosittelemme sinua myös lukemaan: 6 aineenvaihduntaa hidastavaa tapaa aamuisin

2. Näköongelmat

Kolesterolitasojen nousu aiheuttaa elimistössä erilaisia verenkiertohäiriöitä, jotka joissakin tapauksissa voivat johtaa näköongelmiin. Korkeasta kolesterolista kärsivät henkilöt saattavat usein potea jatkuvasta silmien ärtyneisyydestä, samoin kuin heikentyneestä näkökyvystä ja kellertävästä väristä silmämunan valkoisessa osassa (sairaus, joka tunnetaan myös toiselta nimeltään ksantelasmana).

3. Huimaus ja päänsärky

Some figure

Hallitsematon kolesteroli pyrkii muodostamaan valtimoihin kovaa plakkia (ateroskleroosi eli valtimonkovettumatauti), joka vaikuttaa solujen hapettumisprosessiin estämällä normaalia verenkiertoa. Tästä seuraa usein esimerkiksi huimausta, kovaa päänsärkyä sekä tasapainon ja koordinaatiokyvyn menetystä.

4. Raajojen turvotus

Ylimääräisen lipidin kertyminen valtimoihin voi ilmetä merkittävällä raajojen turvotuksella ja usein tähän epämukavuuteen liittyy myös tunnottomuuden tai pistelyn tunnetta. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että valtimoihin kertynyt rasva estää normaalin verenkierron toimintaa häiriten samalla hapen kulkua, mikä taas voi vaikuttaa lihasten ja nivelten suorituskykyyn.

5. Pahanhajuinen hengitys

Some figure

Korkeasta kolesterolista kärsivillä potilailla on usein vaikeuksia hallita pahanhajuista hengitystä, vaikka he muuten noudattaisivatkin hyvää hygieniaa. Tämä johtuu täysin siitä, että liiallinen kolesteroli häiritsee ruoansulatusta muuttaen samalla maksan toimintaa ja syljen normaalia pH-tasoa.

6. Kipu rinnassa

Rintakipu on helposti havaittavissa oleva oire, ja vaikka se voikin olla vain lievää kipua, herättää se usein monessa meistä huolenaihetta. On nimittäin totta, että rintakipu on liitetty tänä päivänä moniin vakavampiinkin sairauksiin ja terveysongelmiin.

Monissa tapauksissa rintakipu liittyy suoraan liialliseen kolesterolin kerääntymiseen valtimoissa. Tämä johtuu yksinkertaisuudessaan siitä, että lipidi vaikeuttaa veren normaalia pumppaamista sydämestä muualle verenkiertoon, mikä taas voi vaikuttaa muun muassa verenpaineen nousuun.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Pistävä rintakipu: Kuinka vaarallista se on?

7. Väsymys ja heikkous

Some figure

Monet tekijät voivat vaikuttaa väsymykseen ja heikkouden tunteen ilmaantumiseen. Yleisimpiä näistä tekijöistä ovat:

 • Krooniset sairaudet
 • Ravintoaineiden puutostilat
 • Liiallinen liikunnan harrastaminen
 • Huonosti nukkuminen

Jos väsymystä ja heikkouden tunnetta esiintyy kuitenkin yhtäkkiä normaalia useammin ja ilman selkeää syytä, tulisi tällöin arvioida, voivatko oireet kenties olla syy korkealle kolesterolille. Kolesterolin kertyminen valtimoihin häiritsee verenkiertoa ja estää sekä hapen että ravinteiden normaalia kulkua. Tämä tukos voi aiheuttaa elimistössä sekä fyysistä että henkistä väsymystä ja heikkouden tunnetta.

8. Ummetus

Ummetus on krooninen häiriö, joka johtuu suolen toiminnan muutoksista, mikä taas usein on seurausta huonoista ruokailutottumuksista ja ruoansulatushäiriöistä. Ummetus voi kuitenkin johtua myös korkeasta kolesterolista, sillä tämä steroidi voi vaikuttaa maksan kautta myös ummetusta aiheuttavaan suoliston epänormaaliin rytmiin.

9. Ruoka-allergiat ja ruokayliherkkyys

Some figure

Kun henkilö kärsii korkean kolesterolin aiheuttamista aineenvaihdunta- ja ruoansulatushäiriöistä, on normaalia, että tällöin myös tiettyjä ruoka-allergioita ja ruokayliherkkyyttä alkaa esiintyä.

Ylimääräisen rasvan kertyminen valtimoihin ja maksaan lisää raskasta oloa ja turvotuksen tunnetta erityisesti silloin, kun ruokavalio sisältää runsaasti suolistoa ärsyttäviä ja rasvapitoisia elintarvikkeita. Siksi korkeasta kolesterolista kärsivien potilaiden elimistö lakkaa sietämästä muun muassa seuraavia elintarvikkeita:

 • Maitotuotteet
 • Punainen liha
 • Uppopaistetut elintarvikkeet
 • Valkoiset jauhot

10. Nokkosihottuma

Elimistön vaikeudet ylimääräisen kolesterolin eliminoinnissa voivat ilmetä myös nokkosihottumana ja muina iho-ongelmina. Näin ollen on tavallista, että korkeasta kolesterolista kärsivä potilas havaitsee ihossa:

 • Punertavia läiskiä
 • Ärtynyttä ihoa
 • Kutinaa
 • Aknea muistuttavia näppyjä

Jos uskot, että olet tunnistanut itsestäsi useita yllä listattuja merkkejä korkeasta kolesterolista, suosittelemme sinua kääntymään oman lääkärisi puoleen mahdollisimman pian tarvittavien testien ja diagnoosin saamiseksi. Jos tulokset osoittautuvat positiivisiksi, muista pitää huolta, että parannat elämäntapojasi välttääksesi korkeasta kolesterolista aiheutuvia vakavampia terveysongelmia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.