Miksi jaloissa tai käsissä pistelee?

Tässä artikkelissa annamme sinulle hyödyllistä tietoa jaloissa tai käsissä tuntuvasta pistelystä.
Miksi jaloissa tai käsissä pistelee?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli.

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Jaloissa ja käsissä tuntuva pistely on monelle tuttu ilmiö. Kun käsivarsi, käsi, reisi tai jalka tuntuu “turtuneelta”, on vaikea saada oloa normalisoitumaan. Oletko kuitenkaan koskaan miettinyt, mistä tämä pistely saa alkunsa ja mitä sille voi tehdä?

Tunnottomuus ja pistely raajoissa – mikä sen aiheuttaa?

Sekä tunnottomuus että pistely ovat normaalista poikkeavia tuntemuksia, jotka voivat ilmetä missä tahansa kohtaa kehoa. Usein tämä koskee kuitenkin raajoja, eli käsivarsia, käsiä, jalkoja tai jalkateriä. Raajojen pistelyyn ja tunnottomuuteen on useampia syitä, ja tavallisiin aiheuttajiin kuuluvat seuraavat:

 • Olet ollut aivan samassa asennossa hyvin pitkän ajan, olipa tämä seisoma- tai istuma-asento (esimerkiksi matkustaessasi tai työpöytäsi ääressä).
 • Johonkin hermoosi on tullut vamma – jos niskassasi oleva hermo vahingoittuu jostakin syystä, on seurauksena tunnottomuutta ja pistelyä käsissä ja käsivarsissa. Jos taas vahingoittunut hermo sijaitsee alaselässä, tuntuvat vaikutukset jaloissa ja jalkaterissä.
Käden painelu
Selkärankaan tai ääreishermostoon vaikuttava paine:
 • Herpes tai vyöruusu, joka saa aikaan tulehtuneisuutta
 • Veren virtauksen heikkous, mikä aiheutuu verisuonten tulehtumisesta, ateroskleroosista tai verihyytymästä
 • Kaliumin, kalsiumin tai natriumin määrän epätasapaino elimistössä
 • B12-vitamiinin puutos
 • Tiettyjen lääkkeiden syönti
 • Hermostoon kohdistunut vahinko, joka johtuu liiallisesta alkoholin juonnista, tupakkatuotteiden käytöstä tai altistumisesta lyijylle
 • Sädehoito
 • Hyönteisten puremat, punkit tai eläinten puremat
 • Äyriäisallergia
 • Rannekanavaoireyhtymä
 • Diabetes
 • Kilpirauhasen vajaatoiminta
 • Halvaus tai jokin muu iskeeminen kohtaus

Kotihoidot ja suositukset pistelyn ja tunnottomuuden vähentämiseksi käsissä ja jaloissa

Vesi on yksi parhaista luonnollisista lääkkeistä jalkojen ja käsien “herättämiseksi” silloin, kun ne muuttuvat tunnottomiksi. Laita siis kyseessä oleva kehoalue astiaan jossa on kylmää vettä, ja anna veden vaikuttaa 10 minuutin ajan (tai kunnes pistelevä tunne väistyy). Jotkut ihmiset alkavat kuitenkin mieluummin liikuttelemaan kyseistä aluetta epämukavasta olosta huolimatta, mikä on myös suositeltava vaihtoehto. Voit kokeilla seuraavia tapoja vähentääksesi tunnottomuutta liikkumisella:

Kävely

Kävele hiukan ympäri huonetta heti kun tunnet pistelyn alkavan. Joudut ehkä seisomaan paikallasi muutaman minuutin ajan, mikäli tunnet kouristuksia jommassa kummassa jalassasi, mutta liikkuminen on melko tehokas tapa saada raajat taas normaalin tuntuisiksi. Tämä on tehokas keino etenkin silloin, kun olet ollut istuma-asennossa pitkän aikaa.

Kävely auttaa pistelyyn raajoissa

Varpailla seisominen

Tämä on myös oiva keino lievittää tunnottomuutta jaloissa. Seiso siis varpaillasi ikään kuin tanssisit, ja laske sitten kantapääsi lattiaan asti. Toista tämä 10 kertaa, jotta voisit stimuloida verenkiertoa alaraajoissasi. Jos jaloillasi on taipumusta tulla tunnottomiksi useinkin, tee tämä harjoitus joka ilta ennen kuin menet nukkumaan, jotta jalkasi eivät muuttuisi tunnottomiksi nukkuessasi.

Syö enemmän runsaasti rautaa sisältäviä ruokia

Raudan puute elimistössä saattaa olla syynä pistelyyn raajoissa. Lisää siis linssejä ja juurikkaita ruokavalioosi, jotta voisit vähentää näitä tuntemuksia. On myös hyvä idea syödä enemmän kananmunia, maitoa, pähkinöitä, papuja sekä lehtivihreää sisältäviä ruokia, kuten vaikka pinaattia ja lehtimangoldia.

Tee puristekääre chilipaprikasta

Tämä yllättävä keino voi myös auttaa sinua tunnottomuuden poistamisessa. Tarvitset siihen noin kymmenen kappaletta punaisia chilipaprikoita. Ne tulee kuumentaa pannulla hyvin lämpimiksi, ja sitten ne tulee laittaa kääreeseen, joka asetetaan kyseiselle kehonosalle.

Chilipaprikan kuumuus vähentää sitä kipua ja epämukavaa tunnetta, jonka tunnottomuus aiheuttaa. Jos sinulla on taipumusta tunnottomuuteen kovin usein, kannattaa jo etukäteen varautua tähän chilipaprikoiden kera.

Vältä joitakin ruokia ja juomia

Kahvi tai alkoholi eivät ole suositeltavia tuotteita illallisen jälkeen, mikäli haluat estää pistelyä. Myöskään suurten ruokamäärien tai raskaiden ruokien syönti myöhään illalla ei ole hyvä idea.

Muuta elämäntyylisi terveellisemmäksi

Lopeta siis tupakointi ja aloita harrastamaan enemmän liikuntaa. Voit esimerkiksi ryhtyä uimaan tai käydä rentoutumista edistävillä terapeuttisten lajien tunneilla, kuten muun muassa joogassa, jotta voisit vähentää jännittyneisyyttä kehossasi. Vältä myös viettämästä kovin kauan aikaa samassa istuma- tai seisoma-asennossa, ja käytä löysempiä vaatteita, jotta voisit parantaa verenkiertoasi.

pistely raajoissa helpottuu kunnon ruokavaliolla

Hieronnat ja ryhdin parantaminen

Heti kun tunnet pistelyn alkavan, kannattaa ryhtyä hieromaan tai hankaamaan voimakkaasti kyseistä aluetta. Tämän voit tehdä joka ilta, jotta pystyisit estämään raajojesi muuttumista tunnottomiksi unesi aikana. Toinen hyvä tapa on muuttaa asentoa useammin. Jos siis istut, nouse välillä ylös, ja jos olet makuuasennossa, nouse istuma-asentoon – jos seisot, istu alas… ja niin edelleen.

Jos kätesi ja jalkasi tulevat kovin helposti tunnottomiksi nukkuessasi, voi tämä johtua siitä että olet samassa asennossa pidemmän aikaa, etkä tällöin liiku ollenkaan. Yritä siis käyttää tyynyjä voidaksesi kohottaa niitä kehonalueita, joissa tunnottomuutta eniten ilmenee.

Käytä hyviä jalkineita

Sinun tulisi pistelyn ja tunnottomuuden estääksesi käyttää puuvillaisia tai villaisia sukkia, jotta voisit varmistaa kosteuden tehokkaamman imeytymisen. Vaihda sukkiasi myös kolme kertaa päivässä, eli joka kahdeksas tunti.

Kenkiesi tulisi olla mukavat ja valmistetut nahasta. Varmista myös se, että kengissäsi on tarpeeksi tukea jalkaterien kaarille, tai vaihtoehtoisesti käytä pohjallisia, joiden avulla voit paremmin tukea jalkojasi. Yritä olla käyttämättä korkeita korkoja tai sellaisia kenkiä, joilla liukastut helposti – varmista siis, että kengissäsi on hyvät pohjat.

Tee jalkaliikkeitä seinää vasten tai palloa käyttäen

Kun tulet kotiin töistä – ja etenkin silloin, jos jaloissasi jo tuntuu pistelyä tai ne ovat tunnottomat – ota sukat ja kengät pois, ja asettaudu seisomaan selkä seinää vasten. Paina sitten sormesi ja kämmenesi seinää vasten ja koukista polviasi hiukan. Jos olet vaikkapa toimistossasi, ota kumipallo, laita se kämmenellesi, ja purista palloa niin kovaan kuin mahdollista.

On olemassa harjoituksia ja välineitä, joita voit käyttää juuri tunnottomuutta estääksesi ja lievittääksesi. Tee tämä sama palloharjoitus jalkaterillesi ja jaloillesi niin, että painat kumipalloa maata kohden jalkapohjillasi.

Kannattaa kokeilla näitä helppoja vinkkejä raajojen tunnottomuutta ja pistelyä lievittääksesi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.