Nielusyöpä - mitä oireita sillä on?

Nielusyövän oireet sekoitetaan joskus muiden sairauksien vaikutuksiin. Tämän sairauden oireista on hyvä olla tietoinen, sillä vaikka et tupakoisikaan, et silti ole turvassa kyseiseltä syövältä.
Nielusyöpä - mitä oireita sillä on?

Viimeisin päivitys: 02 lokakuuta, 2018

Nielusyöpä ei liity ainoastaan tupakkaan. Tämä sairaus kehittyy suussa, kielessä, kitalaessa ja nielussa, ja se liittyy myös auringonvaloon ja papilloomavirukseen, eli HPV-virukseen.

Tämän tyyppinen syöpä ei ole kovin yleinen, ja sitä ilmenee pääasiassa yli 50-vuotiailla ihmisillä. Se yleistyy iän myötä, ja yleisesti ottaen sitä esiintyy tavallisemmin miehillä.

On tärkeää osata tunnistaa oireet ajoissa etenkin siksi, että ne saatetaan sekoittaa harmittomaan herpekseen, haavaumiin tai pieniin suun tulehduksiin, jotka ovat hyvin yleisiä pulmia.

Ongelma on monimutkaisempi tupakoimattomien ihmisten kohdalla. Nielusyöpä liitetään nimittäin useimmiten tupakoitsijoihin.

Moni ajatteleekin näin: “Jos en polta, en voi saada tällaista syöpää.” Totuus kuitenkin on, että nielusyöpään voi sairastua myös ihmiset jotka eivät ole koskaan tupakoineet.

Nielusyövän oireet

Suurin osa nielusyövistä kehittyy karsinoomissa. Nämä ovat ohuita ja litteitä soluja, eivätkä ne ole pelkkiä haavaumia.

Jos ihmisellä on heikko vastustuskyky ja hän on tottunut suun tulehduksiin, haavaumiin tai verta vuotaviin ikeniin, hän ei välttämättä huomaa niitä oireita, jotka liittyvät nielusyöpään.

Jos lääkäri tekee laaja-alaisen tutkimuksen kieltä ja nielua koskien, tämä syöpä voidaan havaita. Myöhemmin koepalan avulla voidaan varmistaa, onko kyseessä todella tämän tyyppinen kasvain.

Seuraavassa kerromme nielusyövän pääoireista.

Suussa näkyvät fyysiset muutokset

 

nielusyöpä voi näyttäytyä suun haavaumina
 • Aikaisin oire nielusyövästä ovat pienet haavaumat, jotka eivät parane.
 • On tyypillistä, että kielessä alkaa näkyä punaista tai valkoista, tai sitten tätä ilmenee ikenissä ja huulissa.
 • Kiinnitä huomiota kaikkiin epätavallisiin muutoksiin, jotka eivät katoa muutamassa päivässä, ja kerro niistä lääkärille.

Pieni kipu, joka pahenee ajan kuluessa

Toinen tärkeistä nielusyövän oireista on kipu pureskeltaessa tai nieltäessä. Ihmiset joilla on hammasproteesi, voivat tuntea heti että proteesi alkaa häiritä sekä aiheuttaa verenvuotoa tai kipua.

 • Puhuminen on äkillisesti kivuliasta.
 • Kielen liikuttaminen ja jopa leuan koskettaminen aiheuttavat selkeää kipua.
 • Kipu saattaa ulottua myös korviin.

Kurkussa tuntuu pala

Jos sinulla on vaikeuksia niellä, säännöllistä ärtyneisyyttä nielurisoissa tai yskit verta (vaikka vain hetkellisesti), ne tulisi ottaa huomioon.

 • On kuitenkin syytä muistaa, että aina nämä vaivat eivät merkitse mitään vakavaa ongelmaa, eikä kasvain nielun alueella myöskään aina ole vaarallinen.
 • Tärkeintä on aikainen diagnoosi, mikä tarkoittaa sitä, että näille muutoksille tulee olla valppaana.

Selittämätön painon putoaminen

 

nielusyöpä voi aiheuttaa painon putoamista

Painon putoaminen on tavallinen asia useimmissa syöpäsairauksissa. Mitä tulee nielusyöpään, on tavallista kokea ruokahalun madaltumista ja jopa vaikeuksia niellä normaaliin tapaan.

Vastustuskyky heikentyy, ja tämä tulee johtamaan vähitellen tapahtuvaan painon putoamiseen.

Voidaanko nielusyöpää ehkäistä?

Kuten olemme usein artikkeleissamme jo sanoneet, mitään sairautta ei voida estää aivan 100 prosentin varmuudella. Voimme kuitenkin vaikuttaa sellaisiin tekijöihin, jotka vähentävät riskiä mahdollisimman paljon.

Tämän tyypin syöpä liittyy seuraaviin asioihin:

 • Tupakka
 • Alkoholi
 • HPV-virus eli papilloomavirus. Se tyyppi, joka liittyy kurkkusyöpään (johon kuuluu myös nielusyöpä), on HPV 16.
 • UV-valo. Huulisyöpä on esimerkiksi tavallisempaa niillä ihmisillä, jotka tekevät töitä ulkona ja jotka saavat siten enemmän auringonvaloa.
 • Huono ruokavalio ja heikko vastustuskyky.
 • Perintötekijöihin liittyvät häiriöt, kuten esimerkiksi Fanconi-anemia.

 

mies lääkärin luona

Koska on tiedossa mikä nielusyöpää aiheuttaa, sen estämiseksi on suositeltavaa kiinnittää huomiota elämäntyyliin – menemättä kuitenkaan liiallisuuksiinkaan.

Ei ole koskaan huono idea lopettaa tupakointia, syödä tasapainoisesti ja vaihtelevasti sekä käyttää aurinkosuojaa iholla ja huulilla.

Lopuksi haluamme myös sanoa, että oireiden ilmestyessä on tärkeää pysyä rauhallisena. Älä silti epäröi ottaa yhteyttä lääkäriin tai muuhun asiantuntijaan, jotta sinulle voitaisiin tehdä yksinkertainen koe tämän syövän mahdollisuuden poissulkemiseksi.

Kannattaa aina muistaa että terveys on asia, jonka hoitamista ei koskaan tulisi siirtää tulevaisuuteen.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.