Logo image
Logo image

Näin valmistat rapeat ranskanperunat kotikeittiössä

3 minuuttia
Jos perunoiden koostumus ei saavuta toivottua lopputulosta ranskalaisia valmistaessasi, se johtuu todennäköisesti siitä, että teet jotain väärin. Onneksi on olemassa muutamia yksinkertaisia konsteja, joiden avulla saat ranskalaisista perunoista herkullisen rapeita.
Näin valmistat rapeat ranskanperunat kotikeittiössä
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kukapa ei rakastaisi rapeita ranskanperunoita? Lopputulos ei valitettavasti ole aina halutun mukainen, vaan ranskalaisten rakenne jää joko öljyiseksi tai epämiellyttävän sitkeäksi. Juuri tästä syystä haluammekin jakaa sinulle muutamia vinkkejä siihen, miten onnistut valmistamaan rapeat ranskanperunat.

Peruna on yksi maailmanlaajuisesti eniten viljellyistä ruoista heti riisin jälkeen. Peruna on hyvin ravitseva ruoka ja monet ravitsemusterapeutitkin suosittelevat perunan sisällyttämistä ruokavalioon maltillisesti. Perunan parhaimpiin ominaisuuksiin kuuluvat muun muassa:

 • Auttaa pudottamaan painoa, kiitos perunan sisältämien monimutkaisten hiilihydraattien.
 • Sisältää runsaasti B6-vitamiinia, joka auttaa kontrolloimaan kortisolin tuotantoa.
 • Parantaa aivojen toimintaa, sillä peruna sisältää suuria määriä rautaa, magnesiumia ja kuparia.
 • Tehostaa ruoansulatusta perunan korkean kuitupitoisuuden takia.

Jaamme seuraavaksi muutamia yksinkertaisia, mutta toimivia vinkkejä siihen, miten saat valmistettua näistä monen rakastamista herkkuperunoista täydellisen rapeita. Lue alta lisää!

Herkulliset ja rapeat ranskanperunat kotikeittiössä

Some figure

1. Rapeat ranskanperunat pakastamalla

Yksi erinomainen keino rapeiden ranskaperunoiden valmistamiseen on niiden pakastaminen ennen valmistusta. Tätä käytännöllistä tekniikkaa käyttävät myös monet ravintolat!

Ainesosat

 • 4 isoa perunaa
 • 2 tl suolaa
 • 125 ml oliiviöljyä paistamiseen
 • Pakastepussi tai elmukelmua
 • Iso paistinpannu

Valmistusohjeet

 1. Aivan ensimmäiseksi pese, kuori ja pilko perunat suikaleiksi.
 2. Pussita perunat pakastepussiin tai elmukelmuun ja pakasta vähintään tunnin ajan.
 3. Poista perunat pakastimesta ja kuumenna oliiviöljy pannulla.
 4. Lisää sitten perunat pannulle ja paista niitä niin pitkään, että ne ovat tasaisen kullanruskeita molemmilta puolilta.
 5. Kun ranskanperunat ovat valmiita, poista pannu liedeltä, painele perunoista ylimääräinen rasva pois ja anna jäähtyä hetken aikaa. Lisää suolaa makusi mukaan ja nämä herkullisen rapeat ranskanperunat ovat heti valmiita nautittavaksi!

Lue myös: Näin pakastat yrtit ja oliiviöljyn

2. Rapeat ranskanperunat maapähkinäöljyllä

Some figure

Maapähkinäöljy on suosittu ainesosa useissa eri ruokakulttuureissa. Se käy mainiosti muun muassa wokkaamiseen ja paistamiseen sekä antaa ruoalle kevyttä pähkinäistä makua. Ranskanperunoiden valmistamiseen maapähkinäöljy käy erinomaisesti, sillä se auttaa säilyttämään perunoiden täydellisen rapean koostumuksen myös paistamisen aikana.

Ainesosat

 • 4 isoa perunaa
 • 250 ml maapähkinäöljyä paistamiseen
 • 2 tl suolaa
 • Iso kattila tai paistinpannu
 • Pakastepussi tai elmukelmua

Valmistusohjeet

 1. Kuori ja leikkaa perunat ohuiksi siivuiksi. Pese siivut huolellisesti runsaalla vedellä ylimääräisen tärkkelyksen poistamiseksi.
 2. Lämmitä sitten maapähkinäöljyllä pannulla keskilämmöllä ja öljyn kuumetessa lisää sekaan perunat.
 3. Paista perunoita 2 -3 minuuttia, painele ylimääräinen öljy pois ja anna jäähtyä. Pussita ranskanperunat sitten pakastepussiin tai elmukelmuun ja jäähdytä jääkaapissa tai pakastimessa tunnin ajan.
 4. Poista perunat jääkaapista ja paista ne uudelleen, tällä kertaa niin pitkään, että perunat ovat tasaisen kullanruskeita.
 5. Mausta lopuksi suolalla, sekoita ja anna perunoiden jäähtyä hetken aikaa ennen tarjoilua.

3. Vehnäjauhot ja maissitärkkelys ranskanperunoiden rapeuden salaisuutena

Some figure

Seuraava nippelitieto tulee varmasti helpottamaan sinunkin ruoanlaittoasi tulevaisuudessa. Vehnäjauhot ja maissitärkkelys nimittäin näyttelevät ruoanlaitossa lähes välttämätöntä osaa silloin, kun ruoka-aineksista halutaan saada rapeita paistamalla. Jos siis suunnitelmissasi on valmistaa herkullisen rapeat ranskanperunat kotona, älä jätä tätä neuvoa väliin!

Ainesosat

 • 120 g vehnäjauhoja tai maissitärkkelystä (esimerkiksi Maizena)
 • 4 isoa perunaa
 • 250 ml oliiviöljyä paistamiseen
 • 2 tl suolaa
 • Iso paistinpannu

Valmistusohjeet

 1. Aloita kuorimalla, leikkaamalla ja pesemällä perunat. Tällä kertaa voit leikata perunat hieman paksummiksi siivuiksi, sillä valitsemasi jauhot (vehnäjauhot tai maissitärkkelys) tekevät työn puolestasi.
 2. Levitä vehnäjauhot tai maissitärkkelys lautaselle ja pyörittele jokainen perunasiivu jauhoissa.
 3. Kuumenna seuraavaksi pannussa oliiviöljy. Kun öljy on tarpeeksi kuumaa, lisää joukkoon perunat.
 4. Anna perunoiden paistua tasapuolisesti kullanruskeiksi. Poista valmiit perunat pannulta ja painele niistä ylimääräinen rasva pois talouspaperin avulla. Mausta lopuksi suolalla ja tarjoille sellaisenaan.

Sinua voi myös kiinnostaa: 5 loistavaa tapaa käyttää maissitärkkelystä

4. Ranskanperunat rapeiksi suolalla

Some figure

Myös suola on yksi ruoanlaiton käytetyimmistä tekniikoista, joiden avulla ruoka-aineksista saadaan paistamalla mahdollisimman rapeita. Tässä reseptissä voit soveltaa minkä tahansa aiemmin esitellyn reseptin ainesosia ja valmistusmenetelmää.

 1. Kuten aikaisemmissakin resepteissä, aloita kuorimalla, leikkaamalla ja pesemällä perunat. Anna perunoiden sitten liota pienessä määrässä vettä vähintään 5 minuutin ajan.
 2. Painele perunoista ylimääräinen vesi huolellisesti pois esimerkiksi talouspaperin avulla. Tämä on tärkeä vaihe, sillä voit vahingossa polttaa itsesi paistovaiheessa, kun perunoista irtoava vesi pääsee yhteyteen kuuman öljyn kanssa ja alkaa räiskyä ympäriinsä.
 3. Ripottele suola perunoiden päälle ennen paistamista.
 4. Lämmitä sitten paistinpannu tai kattila, lisää joukkoon öljy ja öljyn kuumetessa perunat. Anna perunoiden paistua kullanruskeiksi.
 5. Poista lopuksi pannu tai kattila liedeltä ja painele ylimääräinen rasva pois perunoista. Tarjoile nämä ranskanperunat heti, sillä suola voi perunoiden jäähtyessä tehdä niistä velttoja.

Rapeat ranskanperunat eivät ole enää ravintoloiden salaisuus, vaan näillä vinkeillä onnistut nyt valmistamaan herkullisen rapsakat perunat myös omassa kotikeittiössäsi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Camire, M. E. (2016). Potatoes and Human Health. In Advances in Potato Chemistry and Technology: Second Edition (pp. 685–704). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-800002-1.00023-6
 • Papas fritas. (s.f.). En Wikipedia. Recuperado el 4 de agosto de 2018 de https://es.wikipedia.org/wiki/Papas_fritas

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.