Nämäkin 9 ruokaa sopivat mainiosti pakastettavaksi

Surullista kyllä, arvioidaan että 30-40 % ruoasta, joka on tarkoitettu ihmisten syötäväksi, päätyy roskikseen. Tee siis oma osuutesi, jotta voisit estää ruokajätettä syntymästä, ja lue lisää yhdeksästä sellaisesta ruoasta, jotka voidaan pakastaa ongelmitta.
Nämäkin 9 ruokaa sopivat mainiosti pakastettavaksi

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Ruokajäte ja hävikki on edelleen vakava ongelma kaikkialla maailmassa. Surullista kyllä, arvoidaan, että 30-40 % kaikesta ruoasta, joka on tarkoitettu ihmisten syötäväksi, päätyy roskakoriin.

Merkittävä määrä menetetään pelloilla ja kuljetuksessa, kuten myös ruoan käsittelyssä. Suurin hävikki kuitenkin tapahtuu ihmisten jääkaapeissa ja ruokakaapeissa, ja tämä on asia, joka voitaisiin estää.

Ongelmana on se, että moni ajattelee kyllä asiaa, mutta unohtaa erään tärkeän seikan: voit pitää helposti pilantuvaa ruokaa käyttökelpoisena pidempään, mikäli otat avuksesi pakastamisen ja noudatat siinä tiettyjä ohjeita.

Vaikka tämä saattaakin muuttaa ruoan koostumusta tai makua, pakastaminen on mahtava tapa pidentää ruoan käyttöikää, jotta et joutuisi heittämään sitä roskikseen. Samalla säästät tietysti myös paljon rahaa.

Lue siis seuraavat vinkit ja ota ne avuksesi ruokahävikin minimoimiseksi omassa kodissasi – ala pakastaa, ja vaikutat omalta osaltasi tähän erittäin tärkeään asiaan!

Hävikki vähemmäksi pakastamalla

1. Banaanit

banaaninpaloja kulhossa

Voit pakastaa liian kypsiä banaaneja (ne, jotka ovat jo muuttuneet ruskeiksi) ilman kuoria. Sitten voit käyttää niitä monenlaisissa resepteissä.

Koska banaanien jättäminen huoneenlämpöön nopeuttaa niiden hajoamisen prosessia, on parasta laittaa banaanit pakastimeen, jotta ne säilyisivät pidempään tuoreina.

Kun sitten niitä tarvitset, voit sulattaa banaanit helposti mikroaaltouunissa ja laittaa niitä muun muassa kakkuihin, muffinsseihin ja banaanileipään.

2. Avokadot

Useimmat ihmiset tietävät, että kun leikkaat auki avokadon, se menee hyvin nopeasti ruskeaksi sekä muuttuu epämiellyttävän pehmeäksi.

Voit käyttää avokadoa tässä olomuodossa kasvonaamioihin tai muihin luonnollisiin kauneushoitoihin, mutta voit myös säilöä sitä pakastimessa, jotta voisit pitää sen hyvässä kunnossa syöntiä varten.

Ne säilyvät myös jääkaapissa näin: laita avokado ilmatiiviiseen rasiaan, ja purista hiukan sitruunamehua sen päälle. Näin saat avokadosi kestämään jääkaapissa viikon ajan.

3. Kahvi

kahvista jääpalakuutioita
Onko sinulla usein liikaa kahvia valmiina? Sen sijaan, että kaataisit sen viemäriin, laita neste jääpalamuottiin, ja käytä kuutiot sitten drinkeissä tai hyödynnä niitä sopivien reseptien toteuttamisessa.

Itse asiassa, koska kahvi on tässä muodossa jäätynyttä, voit käyttää sitä myös ryppyjen, selluliitin ja muiden ihon ongelmien hoidossa.

4. Tuoreet yrtit

Korianteri, persilja ja muut tuoreet yrtit muuttuvat tummiksi, kun ne alkavat hajota.

Tämä on asia, jota ei voida välttää, mutta jos et kuitenkaan halua heittää yrttejäsi hukkaan, hienonna ja pakasta ne.

Laita hienonnetut yrtit sitten jääpalamuottiin, peitä ne oliiviöljyllä, ja pidä niitä pakastimessasi niin pitkään kuin haluat.

Tällä tavalla sinulla on yrttejä saatavilla keittoihin, patoihin ja muin sellaisiin ruokiin, jotka vaativat hiukan lisämakua.

5. Salaatti

mies leikkaa salaattia

On parasta syödä salaattia tuoreena, jotta voit nauttia kaikesta sen sisältämästä ravinnosta. Voit kuitenkin myös pakastaa salaattia, jos vaikuttaa siltä, että et saa kaikkea käytetyksi ennen kuin se alkaa hajota.

Sinun tarvitsee vain valmistaa pyreetä, jossa on salaatinlehteä ja hiukan vettä, ja tämä pyree tulee sitten laittaa jääpalamuottiin.

Voit käyttää näin syntyvät salaattikuutiot esimerkiksi smoothieiden ja keittojen osana, jotta voisit lisätä aterioihisi makua ja ravinteita ja hävikki vähentyy.

6. Viinirypäleet

Viinirypäleet ovat yksi kaikkein herkimmistä ja helpoiten vahingoittuvista hedelmistä silloin, kun ne saavuttavat tietyn kypsyyden tason.

Onneksi niitä kuitenkin voidaan pitää pakastimessa, jotta voisit nauttia näistä hedelmistä mehuissa, jälkiruoissa ja vaikkapa drinkeissä.

7. Tomaatit

kolme tomaattia

Olet ehkä kuullut, että ei kannattaisi pitää tomaatteja jääkaapissa, jotta ne eivät menettäisi kaikkia loistavista ravitsevista ominaisuuksistaan.

On silti niin, että kun tomaatit ovat jo liian kypsiä ja muuttumassa pilaantuneiksi, kannattaa pitää niitä pakastimessa, jotta voisit myöhemmin valmistaa esimerkiksi tomattikastiketta tai muhennoksia.

8. Juusto

Huolimatta siitä, että ei suositella pakastettavan runsaasti rasvaa, kermaa ja vettä sisältäviä tuotteita, moni juustolaatu sopii hyvin pakastettavaksi, jotta niiden käyttöikää voitaisiin pidentää ja hävikki vähentyisi.

Tärkeää tässä on se, että pakastamiseen tulee valita oikeantyyppinen juusto, sillä esimerkiksi ricotta ja raejuusto eivät sovellu hyvin tähän tarkoitukseen.

Sen sijaan ikääntyneet juustot taas kestävät muutoksia lämpötilassa paremmin. Voit säilyttää niitä pakastimessa pitkänkin aikaa.

Ihanteellista olisi, jos voisit pakastaa juustot isoina paloina, jotta niiden koostumus ja maku säilyisivät enemmän tuoretta juustoa vastaavina.

9. Margariini ja voi

suuri pala voita

Sekä margariini että voi sopivat pakastukseen, kunhan tässä vain noudatetaan kunnolla ruokatuotteiden käsittelyä koskevia ohjeita.

On tärkeää tietää, että jotkut ruoat ovat alttiita eräille taudinaiheuttajille, minkä vuoksi ne tulisi säilöä ilmatiiviissä astioissa erillään muusta ruoasta.

Kuten voit huomata, pakastaminen on hyvä keino pidentää monen tyyppisen ruoan käyttöikää silloin, kun tuotteet tuppaavat menemään pilalle liian nopeasti. Käytä siis tätä menetelmää, kun siitä on hyötyä, vaikka onkin aina parasta yrittää ostaa vain sopivia määriä ruokaa jo lähtökohtaisesti, jotta voisit syödä tuotteesi mahdollisimman usein tuoreina.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.