Logo image
Logo image

Näin valmistat kotitekoista olutta

2 minuuttia
Käyminen on välttämätöntä laadukkaan oluen valmistamisessa. Ensimmäinen vaihe kestää vain muutaman päivän, mutta prosessin valmistumista on odotettava vielä 30 päivää.
Näin valmistat kotitekoista olutta
Maria Patricia Pinero Corredor

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Maria Patricia Pinero Corredor

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 06 maaliskuuta, 2023

Olut on yksi suosituimmista juomista monissa kulttuureissa, ja monet ovat viime aikoina kiinnostuneet valmistamaan sitä kotonakin. Haluaisitko sinäkin oppia valmistamaan kotitekoista olutta?

Tässä artikkelissa annamme reseptin.

Kuinka kotitekoista olutta valmistetaan

Some figure

Ainekset 10 litraan

 • 3 kiloa mallasohraa
 • 10 litraa vettä
 • 12 grammaa humalaa
 • 6 grammaa hiivaa
 • Sokeria
 • Ilmalukko

Älä jätä väliin: Mikä ihmeen olutdieetti?

Valmistus

Vaihe 1: Muussaus ja kypsennys

 1. Jauha mallasohra tehosekoittimella tai monitoimikoneella. Kaikkien jyvien tulee olla täydellisesti jauhettuja.
 2. Siivilöi jyvät hienolla siivilällä.
 3. Lämmitä seitsemän litraa vettä, mutta älä anna lämpötilan ylittää 67 celsiusastetta. Huom! Jos haluat pehmeämpää olutta, käytä tässä vaiheessa vain 7 litraa vettä. Jos haluat vahvempaa olutta, käytä kaikki 10 litraa tässä vaiheessa.
 4. Kun vesi on sopivan lämmintä, kaada mallasohra veden joukkoon ja jätä se miedolle lämmölle puoleksitoista tunniksi jatkuvasti sekoittaen.
 5. Tämän ajan jälkeen neste tulee suodattaa vielä kerran mahdollisten jyväjäännösten poistamiseksi (tämä tulee tehdä vähintään kahdesti).
 6. Kun neste on täysin puhdasta, lämmitä sitä vielä tunnin ajan.
 7. Kolmenkymmenen minuutin jälkeen lisää humala ja sekoita hyvin.
 8. Kun tunti tulee täyteen, ota seos pois lämmöltä ja jäähdytä välittömästi. Aseta kattila kylmää vettä sisältävän ämpärin sisään, sillä näin se jäähtyy nopeammin.

Vaihe 2: Fermentointi

Some figure
 1. Tässä vaiheessa olut on valmista, vaikkei sitä vielä juodakaan. Seuraavaksi se laitetaan fermentoitumaan valittuun astiaan (vetoisuus hieman yli 10 litraa) ja odota pari päivää, että seos käy.
 2. Jos valitsit ensimmäisessä vaiheessa tehdä pehmeämpää olutta ja käytit 7 litraa vettä, lisää parin päivän loput 3 litraa. Jos valitsit vahvemman oluen ja käytit jo 10 litraa, et lisää enempää vettä tässä vaiheessa.
 3. Lisää hiiva pulloon tai pulloihin, joita käytät fermentaatioprosessin seuraavassa vaiheessa.
 4. Pullo tai pullot on suljettava ilmalukon mukana tulevalla kumitulpalla. Tämä mahdollistaa käymisprosessin aikana syntyneen hiilidioksidin vapautumisen ilman, että ilma pääsee sisään. Ilmalukossa on sisäänrakennettu lokero, joka on täytettävä vedellä ilmoitettuun tasoon asti.
 5. Kun edellä mainitut vaiheet on suoritettu, huomaat, että ilmaluukun vesi alkaa kuplia, mikä tarkoittaa, että käymisprosessi on meneillään. Noin kuuden päivän kuluttua kuplat ovat kadonneet ja olut on valmis.

Tässäkin on loistava artikkeli sinulle: Oluen yllättävät terveysvaikutukset

Vaihe 3: Pullotus

 1. Kun edellinen prosessi on valmis, voit aloittaa oluen pullotuksen (käytetään vain lasipulloja). Jokaiseen pulloon tulee lisätä teelusikallinen sokeria ennen nesteen lisäämistä.
 2. Kun kaikki neste on pullotettu, se jätetään 6-30 päivän ajaksi käymään lisää. Tämän ajan jälkeen voit nauttia herkullisesta kotitekoisesta oluesta.

Kokeilitko jo tehdä kotitekoista olutta? Toivomme, että nautit siitä ystävien ja perheen kanssa. Oletko jo miettinyt nimeä oluellesi?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • GASTINEAU, D.F. DARBY, W.J, and TURNER, T.B EDS: Fermented food beverages in nutrition, Academic Press, New York, 1979, 537p.
 • WebMD. The truth about beer. https://www.webmd.com/food-recipes/features/truth-about-beer
 • WebMD. Barley. https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/barley-health-benefits

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.