Logo image
Logo image

Mikä ihmeen olutdieetti?

3 minuuttia
Kuten kaikilla alkoholijuomilla, oluella on huono maine, joka on osaksi epäoikeutettu. Tämä juoma voi itse asiassa tuoda monia etuja keholle, joten kannattaa kokeilla jonkinlaista olutdieettiä.
Mikä ihmeen olutdieetti?
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Tiesitkö, että oluen lisäämisestä ruokavalioon voi olla jopa hyötyä keholle? Alla kerromme millä positiivisella tavalla olutdieetti vaikuttaa terveyteen.

Oluen nauttiminen runsain mitoin ei ole tietenkään suositeltavaa sen alkoholipitoisuuden takia. Voit kuitenkin juoda kohtuullisen määrän alkoholia ilman, että se on haitallista. Siinäkin tapauksessa on kuitenkin suositeltavaa, että dieetissä käytetään alkoholitonta olutta.

Sinusta saattaa yhä tuntua oudolta puhua tähän kuuluisaan juomaan pohjautuvasta dieetistä. Se ei yllätä, sillä kuten sanoimme alussa, oluella on huono maine alkoholismiin yhdistettynä.

Tieteelliset todisteet kuitenkin osoittavat, että tästä juomasta voi olla sinulle paljon hyötyä, mistä kerromme sinulle nyt tässä artikkelissa.

Onko kaljamaha totta vai myytti?

Some figure

Käytännössä kaikki liittävät oluen juomisen vyötärönympäryksen kasvamiseen, mikä tunnetaan yleisemmin “kaljamahana”. Viimeaikaiset tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että olut ei liity kasvavaan vyötärönympärykseen.

Tämä viittaa siihen, että niin kutsuttu kaljamaha syntyy sen sijaan suuren rasva- ja vesimäärän yhteisen kerääntymisen seurauksena. Tämä tarkoittaa sitä, että kaljamahan omaavilla ihmisillä olisi sellainen huolimatta siitä ovatko he juoneet olutta vai eivät.

Oluen liiallinen kulutus voi kuitenkin vaikuttaa kaljamahan omaaviin ihmisiin enemmän, koska se aiheuttaa ilmavaivoja.

Ylipainoa ei pidä laittaa oluen piikkiin

Se, että ylipainoinen ihminen juo olutta, ei tarkoita sitä, että kyseinen juoma on aiheuttanut hänen ylipainonsa.

On tehty tutkimuksia siitä, onko ylipainon ja oluen välillä jokin yhteys. Tulosten mukaan ei ole mitään todisteita siitä, että oluen kulutus aiheuttaa painonnousua.

Olutta juova ihminen voi tosiaan olla ylipainoinen, mutta tämä ylipaino riippuu tietyistä aineenvaihdunnallisista sairauksista tai suuresta kalorimäärästä. Jälkimmäinen vääristelee myyttiä siitä, että olut tekee sinusta lihavan, sillä se sisältää hyvin vähän kaloreita.

Lue myös tämä artikkeli: 21 tapaa vähentää 500 kaloria päivässä

Pitäisikö minun juoda olutta, kun olen dieetillä?

“Olutdieetti” on saanut viime aikoina enemmän huomiota mediassa.

Tämä on paras hetki selventää eräs asia: kun puhumme termistä “olutdieetti”, viittaamme sillä olueen pohjautuvaan dieettiin. Tarkoitamme siis sitä, että saat juoda hieman enemmän olutta, kun pyrit pudottamaan painoa. Tämän tulee tietenkin tapahtua kohtuudella ja alkoholittomana.

Kuten mainitsimme, oluen kohtuullinen kulutus on suositeltavaa laihduttavan dieetin aikana.

Tämä johtuu seuraavista eduista:

Ravinto-ominaisuudet ja vähäkalorisuus

Ensinnäkin olutta voidaan juoda kohtuudella dieetin aikana huolehtimatta liikaa painonnoususta.

Tavallinen olutpullollinen (33 cl) sisältää 148 kaloria. Jos valitset alkoholittoman version, saat vain 68 kaloria pulloa kohden.

On suositeltavaa juoda alkoholitonta olutta. Se ei johdu vain siitä, että se sisältää vähemmän kaloreita, vaan myös siitä, että vältyt juomasta alkoholia, mikä on todella oluen huonon maineen alkuperä.

On myös tärkeää huomata, että oluessa on paljon mineraaleja sekä vitamiineja (varsinkin B-monivitamiineja) ja se on diureettinen.

Pohdittavia asioita

Some figure

“Olutdieetti” ei ole dieetti itsessään

Suosittelemme sinua sisällyttämään olutta mihin vain laihduttavaan dieettiin. Oluen ei kuitenkaan missään tapauksessa pitäisi korvata ruokaa.

Nauti sitä vain juomana, joka sisältää vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja.

Jos sinulla on jano, on olut paljon hyödyllisempi kehollesi – ja vähärasvaisempi – kuin virvoitusjuoma tai pastöroitu mehu.

Et saa unohtaa sitä, että nämä juomat – jopa kevytversiot – sisältävät runsaasti sokeria ja lisäävät kalorien määrää. Valitse siis olut.

Tiesitkö? Jätä virvoitusjuomat – 8 positiivista terveysmuutosta

Juo olutta kohtuudella, äläkä yhdistä sitä kaloripitoisiin ruokiin

“Kohtuullisena” pidetään päivittäistä 2-3 oluen juontia miehillä ja 1-2 oluen juontia naisilla. Suuremman määrän juominen ei välttämättä ole terveellistä.

Vaikuttaa ilmiselvältä, mutta meidän täytyy painottaa sitä: jos yhdistät oluen kaloripitoiseen, rasvaiseen ruokaan, saa yhdistelmä sinut lihomaan varmasti.

Käytä olutta nesteytyksen palauttamiseen ja liikunnan harrastamiseen

Tiesitkö, että olut voi olla hyvä vaihtoehto nesteytyksen palauttamiseksi ja mineraalisuolojen täydentämiseksi liikunnan jälkeen? Tee se kuitenkin aina kohtuudella ja mielellään alkoholittoman oluen kanssa.

Oluessa on maltodekstriiniä, eräänlaista hiilihydraattia, joka edistää nesteiden palauttamista fyysisen aktiviteetin jälkeen.

Oluen terveyshyödyt

Tutkimuksen mukaan oluen sisältämät hivenaineet edistävät sydämen terveyttä, sillä se toimii parantavana aineena. Samalla tavalla siinä on polyfenoleita, silikonia ja flavonoideja, jotka ovat avuksi luiden terveydelle.

Oluen juonti on myös erityisen hyödyllistä naisten terveydelle. Siinä on antioksidantteja sekä tulehdusten ja virusten vastaisia ominaisuuksia. Se parantaa myös estrogeenistä aktiivisuutta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • He X., Rebholz CM., Daya N., Lazo M., Selvin E., Alcohol consumption and incident diabetes: the atherosclerosis risk in communities (ARIC) study. Diabetologia, 2019. 62 (5): 770-778.
  • Bishehsari F., Magno E., Swanson G., Desai V., Voigt RB., et al., Alcohol and gut derived inflammation. Alcohol Res, 2017. 38 (2): 163-171.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.