Logo image
Logo image

Muskottipähkinän tieteellisesti todistetut hyödyt

2 minuuttia
Muskottipähkinällä on kipua lievittäviä, tulehduksen vastaisia ja antioksidanttisia ominaisuuksia. Haluatko tietää enemmän sen hyödyistä? Lue eteenpäin!
Muskottipähkinän tieteellisesti todistetut hyödyt
Viimeisin päivitys: 27 elokuuta, 2022

Muskottipähkinä on indonesialainen mauste, jolla on lääkinnällisiä ominaisuuksia. Tätä maustetta käytetään moniin ruokiin, sillä se parantaa monien aterioiden makua. Vaikka monet ihmiset suosivatkin sen raastamista ruokaan, pitävät monet sen nauttimisesta myös teen muodossa. Otetaan selvää, mitkä ovat muskottipähkinän hyödyt ihmisen terveydelle!

Tämä mauste sisältää runsaasti muun muassa A-, B- ja C-vitamiinia. Se sisältää myös mineraaleja, kuten magnesiumia, fosforia, rautaa ja kaliumia. Se on siis melko ravinnepitoinen.

Muskottipähkinän hyödyt

Maksan suojaus

Muskottipähkinällä on hyperlipidemiaa, hyperglykemiaa, sydänkudosvaurioita ja maksatoksisuutta vastaan taistelevia ominaisuuksia. Vaikka useimmat tutkimukset tehtiin hiirillä, huomasivat asiantuntijat maksan tehokkaan suojauksen.

Muskottipähkinän monoterpeenisen sisällön takia se suojaa myös sydänsairauksia vastaan. Näillä ainesosilla on kouristuksen vastaisia ominaisuuksia ja ne suojaavat veritulpan kaltaisilta ongelmilta.

Some figure

Vaikka todisteet ovatkin yhä rajalliset, uskovat asiantuntijat muskottipähkinän ominaisuuksien pystyvän suojaamaan maksaa.

Se voi auttaa lievittämään kihdin oireita

Muita muskottipähkinän tieteellisesti todistettuja hyötyjä ovat sen tulehduksen vastaiset ja kipua lievittävät ominaisuudet; se voi auttaa lievittämään nivelten turvotusta sekä taistelemaan kroonisen tulehduksen aiheuttamaa kipua vastaan. Asiantuntijat tekivät tähän liittyviä tutkimuksia hiiriin ja siten heidän täytyy tehdä lisätutkimuksia sen vaikutuksen analysoimisesta ihmisillä.

Muskottipähkinän tulehduksen vastaiset ominaisuudet olivat kuitenkin vahvistavia.

Lue myös: Yrttejä ja mausteita hiusten kasvun edistämiseksi

Voit käyttää muskottipähkinää kuorinta-aineena

Muskottipähkinäjauheen yhdistäminen hunajaan on tehokas tapa hoitaa joitakin ihosairauksia. Voit käyttää saatua voidetta luonnollisena kuorinta-aineena, joka poistaa kuolleet ihosolut ja kertyneen rasvan.

Voit myös tehdä aknenaamion tästä tuotteesta. Sen antiseptiset ja uudistavat vaikutukset tekevät siitä ihanteellisen mausteen tähän tarkoitukseen.

Muskottipähkinä voi olla myrkyllistä suurina annoksina

Tämän mausteen liiallinen käyttäminen (1-3 pähkinää) voi aiheuttaa haitallisia sivuvaikutuksia. Sen sisältämät haihtuvat öljyt, joissa on alkyylibentseenijohdannaisia, terpeenejä ja myristiinihappoa, voivat aiheuttaa pahoinvointia, hallusinaatioita, tulehdusta ja shokkeja. On siis tärkeää käyttää tätä ruoka-ainetta kohtuudella.

Se saattaa johtaa joissakin tapauksissa samankaltaisiin rentoutumisen tunteisiin kuin kannabis. Yliannostus johtaa kuitenkin tavallisesti nestehukkaan ja laajalle levittyvään kipuun. Vaikutukset kestävät yli 24 tuntia ja saattavat kestää joissakin tapauksissa jopa yli 36 tuntia.

Ei ole myöskään selvää, millä ainesosilla on suurin toksisuus. Asiantuntijat uskovat, että myristiini voidaan hapettaa vesiliukoisemmassa amfetamiinimetaboliitissa.

Some figure

Suurina määrinä nautittuna muskottipähkinä voi siis olla haitallista terveydelle. Sitä tuleekin käyttää aina kohtuudella.

Muskottipähkinän muodot

Kaupoissa on saatavilla kokonaisia muskottipähkinöitä sekä muskottipähkinäjauhetta ja eteeristä öljyä. Viimeisimpänä mainittua saadaan muskottipähkinäjauheen tislauksesta ja sitä käytetään pääosin lääke- ja parfyymiteollisuudessa.

Se sisältää myös öljykemialle mielenkiintoisia ainesosia ja sitä käytetään makuaineena. Muskottipähkinää voidaan käyttää myös reumaattisen kivun hoitamiseen sekä hätäkeinona hammaskipuun.

Voit myös ostaa muskottipähkinävoita, joka on ruskeaa puolikiinteää ainetta. 75 % siitä on trimyristiiniä, joka voi muuttua myristiinihapoksi. Tätä rasvahappoa käytetään kaakaovoin korvikkeena ja teollisena voiteluaineena.

Lue myös: Mikä on terveellisin suola?

Yhteenveto

Muskottipähkinä on tuote, jolla on lukuisia käyttötarkoituksia ruoanlaitossa. Mutta aistinvaraisen potentiaalin lisäksi sillä on myös tiettyjä terveyttä edistäviä ominaisuuksia.

Huolimatta siitä, että muskottipähkinän ominaisuuksien todistamiseksi tarvitaan myös ihmistutkimuksia, voi sen kohtuullinen käyttö parantaa tiettyjä sairauksia. Tämä mauste ei kuitenkaan tarjoa ihmeratkaisuja ja sitä tulisi käyttää kohtuudella yliannostuksen riskin takia.

Tästä syystä asiantuntijat eivät suosittele päivittäisen annoksen ylittämistä. Jos ylität sen, mene välittömästi lääkäriin ehkäistäksesi lisäongelmien syntymistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.