Logo image
Logo image

Nivelten kannalta parhaat ja huonoimmat ruoat

3 minuuttia
On tärkeää noudattaa terveellistä ruokavaliota nivelsairauksien ehkäisemiseksi tai parantamiseksi. Jatka lukemista selvittääksesi nivelten kannalta parhaimmat ja huonoimmat ruoat!
Nivelten kannalta parhaat ja huonoimmat ruoat
Sergio Alonso Castrillejo

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Sergio Alonso Castrillejo

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Terveellisen ruokavalion noudattaminen on välttämätöntä nivelten kannalta hyvän fyysisen kunnon takaamiseksi. Nivelet altistuvat kovalle työlle päivittäin. Jos niistä ei huolehdita oikealla tavalla, voivat ne vahingoittua vakavasti.

Nivelet ovat kehonosia, joissa kaksi luuta kohtaa, ja ne mahdollistavat luiden liikkumisen. Ne siis koostuvat luusta ja rustosta. Nämä rakenteet voivat vahingoittua helposti.

Sekä ikääntyminen että fyysinen aktiivisuus lisäävät merkittävästi näiden vammojen riskiä. Jos kuitenkin syöt oikeanlaista ruokaa, voit auttaa suojaamaan niveliä ja huolehtimaan niistä.

Reumaattinen nivelrikko on erittäin tunnettu nivelsairaus. Tämä sairaus on hyaliiniruston kulutuksen aiheuttama. Kyseessä on hyvin erikoistunut rakenne, joka peittää nivelten luupinnan. Niihin on nykyään vain osittaisia hoitokeinoja.

Nivelten kannalta tärkeitä ruokia: suositukset

Tieteiskirjallisuuden mukaan nämä ovat parhaita ruokavalioon sisällytettäviä ruokia:

Kurkuma

Some figure

Tämän juuren sisältämää kurkumiinia on tutkittu useissa kiputapauksissa sen tulehduksen vastaisen ja kipulääkemäisen vaikutuksen johdosta.

Kurkuma on hyvä liittolainen nivelrikkotapauksissa. Hyvä asia on se, että toisin kuin muut tulehduksen vastaiset tekijät, se ei vahingoita mahalaukun limakalvoa.

Lisäksi se pystyy myös vähentämään tulehdusprosessin histamiinia ja se stimuloi kahden entsyymin aktiivisuutta: glutationi-S-transferaasin ja glutationiperoksidaasin. Nämä entsyymit ovat vastuussa kehon reaktion säätelemisessä tulehdusprosessin aikana helpottaen kuona-aineiden poistoa.

Oliiviöljy

Oliiviöljy ja muut runsaasti Omega-3 -rasvahappoa sisältävät ruoat voivat vähentää kroonista tulehdusta, joka liitetään erilaisiin tauteihin ja nivelsairauksiin. On siis tärkeää sisällyttää sitä ruokavalioon.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Inkivääri ja kurkuma nivelkivun lievittämiseksi

Inkivääri

Some figure

Inkivääri on myös perinteinen hoitokeino kipuun, sillä se on melko samankaltainen kuin kurkuma.

Tätä luonnollista hoitokeinoa on käytetty monien vuosien ajan pahoinvointiin, migreeniin ja jopa korkeaan verenpaineeseen. Viime vuosien aikana jotkut lehdet ovat paljastaneet eri tuloksia sen hyödyistä nivelrikon kannalta.

Journal of Medicine Food -lehden julkaisema tutkimus kuitenkin tukee inkiväärin hyödyllistä roolia nivelten terveyden kannalta.

D-vitamiini

Vaikka reumaattiseen nivelrikkoon ei tällä hetkellä olekaan parannusta, edistyy tiede joka päivä. Vastikään tehtiin vertaileva ja satunnainen kliininen tutkimus D-vitamiinin vaikutuksesta polven nivelrikon eri parametreihin.

Sen kirjoittajat tutkivat, voiko tämän vitamiinin käyttö lievittää kipua, parantaa nivelten toimivuutta ja muuttaa joitakin biokemiallisia tekijöitä 107 potilaalla, jotka kärsivät polven nivelrikosta ja D-vitamiinin puutteesta.

Vuoden tarkkailun jälkeen kirjoittajat havaitsivat, että D-vitamiinia käyttäneet potilaat osoittivat kivun ja toiminnan paranemista sekä D-vitamiinin normaalia tasoa. D-vitamiini on siis hyväksi nivelille.

Muita nivelten kannalta hyödyllisiä ruokia

Yllä mainittujen ruokien lisäksi myös monet muut ruoat voivat vahvistaa näitä rakenteita. Tässä joitakin niistä:

  • Vadelmat ja karhunvatukat
  • Magnesiumlisäravinteet
  • Parsakaali, kukkakaali ja muut vihannekset
  • Appelsiinit

Huonoja ruokia nivelille

Some figure

Liiallinen sokeri ja prosessoitu ruoka voivat pahentaa tulehdusprosessia ja siitä syystä on tärkeää noudattaa terveellistä elämäntyyliä.

Aivan kuten jotkut ravintoaineet voivat parantaa nivelten tilaa, voivat toiset vaikuttaa niihin negatiivisella tavalla. Näiden ruokien joukosta erottuvat äyriäiset ja punainen liha. Ne voivat edistää kihdin kehittymistä.

Kihti on sairaus, joka kehittyy veren virtsahapon kerääntymisen johdosta. Se muodostaa kiteitä, jotka juuttuvat niveliin kivuliaalla tavalla. Kaiken proteiinin ei siis ole suositeltavaa tulla lihasta, kanasta tai kalasta, vaan olisi terveellisempää jos osan siitä saisi kasvilähteistä, esimerkiksi palkokasveista.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Haluatko lopettaa lihansyönnin? Tee se näin

Muita välteltäviä ruokia ovat auringonkukka- ja soijapapuöljy. Nämä öljyt sisältävät runsaasti Omega-6 -rasvahappoja, jotka voivat pahentaa tulehdusta. Ole myös varovainen teollisten ruokien kanssa.

Jotkut tutkimukset väittävät myös, että sokeri voi lisätä tulehdusta. Nopeasta energiatason lisääntymisestä huolimatta se ei tule kestämään ja voi olla taakka nivelrikosta kärsiville potilaille.

Yhteenveto

Jos haluat suojata nivelten terveyttä, on tärkeää noudattaa terveellistä elämäntyyliä, ei ylirasittaa itseään ja syödä paljon vihanneksia sekä Omega-3 -rasvahappoa ja D-vitamiinia sisältäviä ruokia muiden ravintoaineiden lisäksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Daily JW., Yang M., Park S., Efficacy of turmenic extracts and curcumin for alleviating the symptoms of joint arthritis: a systematic review and meta analysis of randomized clinical trials. J Med Food, 2016. 19 (8): 717-29.
  • Castellanos T, L., & Rodriguez D, M. (2015). El efecto de omega 3 en la salud humana y consideraciones en la ingesta. Revista Chilena de Nutrición. https://doi.org/10.4067/s0717-75182015000100012
  • Grzanna R., Lindmark L., Frondoza CG., Ginger an herbal medicinal product with broad anti inflammatory actions. J Med Food, 2005.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.