Haluatko lopettaa lihansyönnin? Tee se näin

Jos olet päättänyt lopettaa lihansyönnin, se on parasta tehdä vähitellen ammattilaisen avulla, joka voi ohjeistaa prosessissa.
Haluatko lopettaa lihansyönnin? Tee se näin
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Sekä kasvissyönti että veganismi ovat ruokavaliosuuntauksia, joiden noudattajat eivät syö lihaa eri syistä, kuten eläinten kaltoinkohtelun tai terveysseikkojen vuoksi. Näillä ruokavaliosuuntauksilla on lisäksi positiivinen vaikutus ympäristöön, sillä lihansyönnin lopettaminen vähentää eläinten ruokkimisen ja juottamisen ympäristövaikutuksia. Haluaisitko sinä lopettaa lihansyönnin? Tässä artikkelissa annamme vinkkejä sen tekemiseksi oikein.

Ravitsemusasiantuntijat ovat suositelleet, että tasapainoiseen ruokavalioon tulisi kuulua kaikkia ravintoaineita kohtuudella. Toisin sanoen terveellisin tapa syödä on nauttia eri ruokia monipuolisesti sopivissa ja suositeltavissa määrissä. Jos olet päättänyt jättää pois minkä tahansa ruoka-aineen (esimerkiksi lihan), kannattaa pitää mielessä eräät avainasiat, jotta keho ei kärsi.

Saatat pitää myös tästä artikkelista: 10 muutosta kehossa, kun lopetat lihansyönnin

Lihansyönnin lopettaminen on kasvava trendi

Otetaan esimerkkinä Espanja. Espanjan ravitsemussäätiön tekemän ANIBES-tutkimuksen mukaan arviolta 2 % espanjalaisista on lopettanut päivittäisen lihansyönnin. Tutkimuksessa käy myös ilmi, että 12 % maan väestöstä ei syö prosessoitua lihaa. Mainitsemisen arvoista on myös se, että vegaaneita (niitä, jotka eivät syö mitään eläinperäisiä tuotteita) on Espanjan väestöstä vain 1 %.

Toisen tutkimuksen tulokset sen sijaan osoittavat, että merkittävä määrä espanjalaisia on vähentänyt punaisen lihan kulutusta; sen on tehnyt 43 % espanjalaisista.

Jos haluat lopettaa lihansyönnin tai ainakin vähentää sitä, kannattaa lukea seuraavat vinkit, joilla ehkäiset sen negatiivisia vaikutuksia terveyteen. On silti hyvä aina muistaa, että jokaisen ihmisen ravitsemukselliset tarpeet ovat erilaiset.

Tästä syystä on parasta tehdä asteittaisia muutoksia ruokavalioon yhdessä ammattilaisen kanssa. Pätevä ravitsemusasiantuntija voi opastaa sinua sen tekemisessä.

Jos lihansyönnin lopettaa kokonaan, sen tilalla täytyy syödä muita proteiininlähteitä

Viime vuosina punaisen ja prosessoidun lihan kulutus on vähentynyt kaikkialla maailmassa.

Syö muita proteiininlähteitä, jos haluat lopettaa lihansyönnin kokonaan

Ensiksi on tärkeää pitää mielessä, että proteiinia on saatava edelleen muista lähteistä. Esimerkiksi kananmunat ovat loistava proteiinin ja hyvien rasvojen lähde sekä muiden eläinperäisten tuotteiden korvike, jos et ole vegaani.

Suositeltavinta on syödä 4 kananmunaa viikossa tai 2 munanvalkuaista päivässä. Jos mahdollista, on aina parasta valita luomumunia hyvissä oloissa eläviltä kanoilta.

Munien lisäksi on olemassa runsaasti myös muuntyyppisiä ruoka-aineita, jotka voivat toimia hyvänä proteiininlähteenä. Tästä huolimatta on hyvä käydä ravitsemusasiantuntijan juttusilla, joka voi neuvoa oikean ruokavalion juuri sinun omiin tarpeisiisi.

Hyviä proteiininlähteitä ovat:

  • Kasvikset (soijapavut, edamame, parsakaali, parsa, mungopavun idut ja ruusukaali)
  • Pähkinät (mantelit, pistaasit, saksanpähkinät, cashewpähkinät ja hasselpähkinät)
  • Viljat (kaura, kvinoa, teff, villiriisi, tattari, hirssi ja durra)
  • Siemenet (kurpitsan-, seesamin-, hampun-, aurinkonkukan ja chia-siemenet)
  • Palkokasvit (linssit, maapähkinät, vihreät pavut, kikherneet, pintopavut, punaiset pavut, mustapavut ja valkoiset pavut)

Tärkeä mielessä pidettävä asia on se, että viljojen yhdistäminen palkokasvien proteiiniin nostaa proteiinin laatua. Hyvä esimerkki tästä ovat linssit ja riisi yhdessä; tässä tapauksessa proteiinin laatu ja määrä ovat korkeammat, kuin jos riisin tai linssit yhdistäisi esimerkiksi makkaraan.

Älä syö liikaa maitotuotteita

On tärkeää pitää mielessä, että maitotuotteita ei kannata syödä liikaa punaisen lihan poisjättämisen jälkeen, sillä ne voivat nostaa kolesterolia. Lisäksi ne voivat aiheuttaa ruoansulatusongelmia.

Maidolle on olemassa hyvin terveellisiä korvikkeita, kuten soijamaito-, kauramaito-, mantelimaito-, kookosmaito- ja riisimaitopohjaiset tuotteet, joita lihattomalle tai vegaaniruokavaliolle ryhtyvät voivat syödä.

Maitotuotteet ovat hyvä proteiininlähde

Maitotuotteet ovat hyvä lisä ruokavalioon lihansyönnin vähentäjille. Syö niitä siitä huolimatta aina kohtuudella.

Jos haluat lopettaa lihansyönnin, varmista riittävä B12-vitamiinin saanti

B12-vitamiini, joka tunnetaan myös kobalamiinina, on vesiliukoinen vitamiini. Sillä on keskeinen rooli punasolujen muodostumisessa, solujen aineenvaihdunnassa, hermoston toiminnassa ja DNA:n kahdentumisessa.

Jos olet päättänyt lopettaa lihansyönnin kokonaan, B12-vitamiinin puutos on todennäköinen, vaikka keho voikin varastoida B12-vitamiinia monien vuosien tarpeisiin.

Tästä syystä on tärkeää käydä tarkistuttamassa B12-vitamiinin taso säännöllisesti ja syödä ruokia, joista saa riittävästi tätä vitamiinia, kuten munia, maitotuotteita ja spirulinaa.

Suurimmat syyt lopettaa lihansyönti

Neljä vuotta sitten Maailman terveysjärjestön alaisuudessa toimiva Kansainvälinen syöväntutkimuskeskus varoitti runsaan prosessoidun lihan syömisen mahdollisista terveysvaikutuksista.

Varoitus koski pääasiassa sen liiallisen syönnin mahdollista yhteyttä paksu- ja peräsuolen syöpiin. Johtopäätelmät punaisen lihan syöntiä koskien eivät olleet niin selkeitä, mutta syöväntutkimuskeskus kyllä yhdisti sen joidenkin sairauksien suurempaan riskiin.

Terveyssyiden lisäksi moni päättää lopettaa lihansyönnin johtuen tuotantoeläinten huonosta kohtelusta ruokateollisuudessa.

Lisäksi valtava lihantuotanto edistää metsän häviämistä johtuen liiallisesta karjan laiduntamisesta.

Jos haluat lopettaa lihansyönnin heti

Jos haluat lopettaa lihansyönnin, varmista että uusi ruokavalio täyttää kaikki ravitsemukselliset tarpeesi. Tätä varten suosittelemme menemään ravitsemusasiantuntijan juttusille, joka voi antaa opastusta terveisiin ruokailutottumuksiin.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Wolfe RR., Cifelli AM., Kostas G., Kim IY., Optimizing protein intake in adults: interpretation and application of the recommended dietary allowance compared with the acceptable macronutrient distribution range. Adv Nutr, 2017. 8 (2): 266-275.
  • Wilkins T., Sequoia J., Probiotics for gastrointestinal conditions: a summary of the evidence. Am Fam Physician, 2017. 96 (3): 170-178.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.