Munasarjan dermoidikysta: oireet ja milloin mennä lääkäriin

Munasarjan dermoidikysta on yleisin raskaudenaikainen kasvain. Varhainen hoito vähentää komplikaatioiden riskiä.
Munasarjan dermoidikysta: oireet ja milloin mennä lääkäriin
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto.

Viimeisin päivitys: 07 helmikuuta, 2023

Dermoidikystat ovat sakkulaarisia kasvaimia, jotka sisältävät hiuksia, hampaita, nestettä ja rauhaskudosta. Ne voivat muodostua pääkalloon, selkäytimeen, kasvoihin ja munasarjoihin. Tässä artikkelissa käsittelemme tarkemmin, mikä on munasarjan dermoidikysta.

Nämä kystat muodostuvat yleensä ennen syntymää, kasvavat hitaasti ja ovat useimmiten hyvänlaatuisia. Ne eivät ilmesty kuukautiskiertoon liittyvien hormonaalisten muutosten takia.

Tällä hetkellä nämä kystat edustavat yleisimpiä teratomeja ja muodostavat tutkimusten mukaan 10–20 % munasarjakasvaimista maailmanlaajuisesti. Tytöillä ja nuorilla naisilla niiden esiintyvyys on jopa 50 %. Niitä pidetään myös yleisimpinä munasarjakasvaimina raskauden aikana.

Munasarjan dermoidikystan yleiset oireet

Munasarjan dermoidikysta ei yleisesti ottaen aiheuta oireita ja se voi jäädä huomaamatta jopa 85 prosentissa tapauksista tutkimuksen mukaan. Tästä syystä diagnoosi on yleensä satunnainen rutiinikuvaustutkimuksen aikana.

Suuremmat munasarjakystat voivat aiheuttaa varoitusmerkkejä ja oireita. Tämä on yleisempää lisääntymisiässä olevilla naisilla, 20–40-vuotiailla.

Jos munasarjan dermoidikysta aiheuttaa oireita, yleisimmät niistä ovat seuraavat:

 • Ummetus
 • Lantiokipu
 • Pahoinvointi ja oksentelu
 • Vatsan turvotus
 • Virtsaamisongelmat
 • Alavatsakipu
 • Kipu seksuaalisen kanssakäymisen aikana
 • Lisääntynyt tai vähentynyt ruokahalu
 • Massa alavatsassa

Saatat pitää myös tästä artikkelista: Kivulias ovulaatio – mitä voit tehdä sen helpottamiseksi?

Harvinaiset oireet

Yleensä munasarjojen dermoidikystat ovat pieniä, kooltaan 1–10 senttimetriä. Joskus ne voivat kuitenkin olla jopa yli 15 senttimetriä.

Suuret kystat aiheuttavat usein harvinaisempia oireita:

 • Kuume
 • Emättimen verenvuoto
 • Vaikea vatsakipu
 • Tahaton laihtuminen
Munasarjan dermoidikysta voi aiheuttaa kipua.
Munasarjakipua ilmenee, jos kysta on suuri (yli 10 cm).

Mikä munasarjojen dermoidikystat aiheuttaa?

Kypsät kystiset teratomit kehittyvät sikiöaikana, ennen syntymää. Ne muodostuvat sukusolujen epänormaalista kasvusta, mikä lopulta synnyttää ihon, hiukset, hampaat ja hermopolkuja.

Tämä luo heterogeenisen massan eri kudoksia, jotka kapseloituvat ja kerääntyvät munasarjojen sisään. Joskus kystassa kehittyy myös rauhasia, mikä edistää talintuotantoa ja kasvaimen progressiivista kasvua.

Miksi dermoidikystissa on hiuksia ja hampaita?

Sukusolut ovat alkuyksiköitä, joista kaikki ihmisen elimet ja kudokset muodostuvat. Sikiön kasvun aikana ne erottuvat kolmeen kerrokseen:

 • Ektodermi: Ylempi kerros, joka synnyttää ihon, hiukset, hampaat ja rauhaset.
 • Mesodermi: Keskikerros, joka kehittyy lihakseksi ja sidekudokseksi.
 • Endodermi: Alempi kerros, josta kehittyy suolisto, virtsarakko ja useimmat sisäelimet.

Kun sukusolut kasvavat epätyypillisesti, ne edistävät kypsän kudoksen, kuten hiusten ja hampaiden, muodostumista, jotka agglomeroituvat ja muodostavat dermoidikystan. Nämä kasvaimet voivat sisältää myös kudosta mistä tahansa muusta kerroksesta.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: Munasarjakipu vaihdevuosien aikana

Komplikaatiot

Suuremmilla munasarjojen dermoidikystilla on huonompi ennuste ja niihin liittyy suurempi komplikaatioriski. Munasarjan kiertyminen ja kasvaimen repeytyminen ovat niiden yleisimmät ongelmat.

Harvinaisissa tapauksissa on olemassa malignosoitumisen vaara.

Munasarjan kiertyminen

Tämä komplikaatio ilmenee, kun munasarja pyörii oman akselinsa ympäri, samoin kuin nivelsiteiden ja kudosten ympärillä, jotka pitävät sitä paikallaan. Siten verisuonet, jotka ravitsevat munasarjaa ja osaa munanjohtimesta, puristuvat.

Yleisimmät oireet ovat ajoittaiset kouristukset alavatsassa, pahoinvointi ja oksentelu. Munasarjan kiertyminen on lääketieteellinen hätätilanne, joka vaatii kirurgista lähestymistapaa mahdollisimman pikaisesti.

Munasarjan dermoidikystan poistaminen vähentää kiertymisriskiä.

Munasarjakystan repeämä

Munasarjan dermoidikystan spontaani repeämä on tutkimusten mukaan harvinainen ongelma, jota esiintyy 2 prosentilla sairastuneista henkilöistä. Tämä komplikaatio on yleisempi hedelmällisessä iässä olevilla naisilla tai raskauden aikana.

Kystasisällön vuotaminen lisää vatsakalvontulehduksen todennäköisyyttä, mikä huonontaa ennustetta. Tämä on lääketieteellinen hätätilanne, jossa on yleensä seuraavat oireet:

 • Takykardia
 • Huimaus ja väsymys
 • Hypotensio
 • Tajunnan menetys
 • Runsas verenvuoto emättimestä
 • Kova kipu alavatsassa

Munasarjasyöpä

Munasarjan dermoidikystalla on alhainen riski malignosoitua, tutkimusten mukaan noin 1-2 %. Yleensä munasarjasyövän kehittymisen todennäköisyys kasvaa iän myötä, ja se on yleisempää vaihdevuodet läpikäyneillä naisilla.

Nämä kystat voivat kehittyä erilaisiksi munasarjasyöpätyypeiksi, joista levyepiteelisyöpä on yleisin. Muita muotoja ovat adenokarsinooma, pahanlaatuinen melanooma ja siirtymäsolusyöpä.

Oireet ovat seuraavanlaisia:

 • Vatsakipu
 • Tahaton laihtuminen
 • Turvotuksen tunne vatsassa
 • Tuntuva massa alavatsassa

Kuinka munasarjan dermoidikysta diagnosoidaan?

Useimmiten munasarjan dermoidikysta on satunnainen löydös rutiinitutkimuksen aikana. Vatsan ultraääni ja transvaginaalinen ultraääni liittyvät näiden kasvainten korkeampaan tunnistamiseen.

Toisaalta ydinmagneettinen resonanssikuvaus on menetelmä, joka voi olla hyödyllinen tämäntyyppisten teratomien havaitsemisessa. Kuvantamistutkimuksista saatuja tietoja täydennetään fyysisellä tarkastuksella ja terveydenhuollon ammattilaisen perusteellisilla kyselyillä.

Munasarjan dermoidikysta voidaan havaita ultraäänellä.
Tavallinen gynekologinen ultraääni voi ohjata diagnoosia, mutta se on vahvistettava transvaginaalisella ultraäänellä.

Miten munasarjan dermoidikystaa hoidetaan?

Kypsyneen munasarjateratoman hoidolla pyritään poistamaan kasvain ja ehkäisemään pitkäaikaisia ongelmia. Tietyissä tapauksissa voi olla tarpeen poistaa koko vahingoittunut munasarja. Tämä riippuu kystan koosta, potilaan yleiskunnosta ja lisääntymissuunnitelmista.

Kasvainvaurioiden taantumatoimenpiteet sisältävät munasarjojen kystektomian, jolla poistetaan vain kysta, ja munasarjan poisto, jolloin poistetaan nimensä mukaan koko munasarja. Ne suoritetaan yleensä laparoskopialla tai minimaalisesti invasiivisella leikkauksella.

Aina munasarjan dermoidikystilla ei kuitenkaan ole välitöntä tarvetta niiden poistamiseen. Lääketieteellisiä kriteerejä, jotka määrittävät leikkauksen tarpeen, ovat leesion nopea kasvu, suuri koko, oireiden esiintyminen ja malignosoitumisen riski.

Milloin hakeutua lääkärin hoitoon

Rutiinitutkimukset ovat kriittisiä munasarjan dermoidikystan varhaisessa havaitsemisessa. Samoin on tärkeää olla tarkkaavainen ja kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos ilmenee kystan repeämän tai munasarjojen kiertymisen oireita:

Varhainen hoito parantaa potilaan elämänlaatua

Oikea-aikainen diagnoosi ja munasarjan dermoidikystan hoito johtavat parempaan ennusteeseen sairastuneilla naisilla. Yleensä kirurginen poisto tarjoaa lopullisen parannuskeinon näihin hyvänlaatuisiin kasvaimiin, ja uusiutumisen riski ei ole suurempi kuin 3 %. Älä unohda käydä säännöllisesti tarkastuksissa ja kääntyä asiantuntijan puoleen, jos epätavallisia oireita ilmenee.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Castaño E, Escribajo J, Martínez B, Castaño Á, et al. Tratamiento quirúrgico de los quistes dermoides de ovario: laparoscopia frente a laparotomía. Procesos de Obstetricia y Ginecología. 2005; 49(9): 479-484.
 • Rodríguez A, Aguiler M, Paz M, Fernández J, et al. Tratamiento laparoscópico del quiste dermoide de ovario. Factores asociados a la rotura intraoperatoria, trascendencia clínica y resultados. Procesos de Obstetricia y Ginecología. 2011; 54(7): 358-362.
 • Nikam Y, Kapurubandara S. Spontaneously Ruptured Dermoid Cysts and Their Potential Complications: A Review of the Literature with a Case Report. Case Reports in Obstetrics and Gynecology. 2020; 1(10): 1-9
 • Goudeli C, Varytimiadi A, Koufopoulos N, Syrios J, et al. An ovarian mature cystic teratoma evolving in squamous cell carcinoma: A case report and review of the literature.2016.
 • Rebolledo-P Vilma E, Barrios Betsathe, Isler Luisana, Barillas Ines. Malignización de teratoma maduro de ovario. Rev Obstet Ginecol Venez  [Internet]. 2012  Sep [citado  2022  Nov  02] ;  72( 3 ): 177-181.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.