Logo image
Logo image

Miten voit käyttää vetyperoksidia?

4 minuuttia
Miten voit käyttää vetyperoksidia?
Alejandro Duarte

Tarkistanut ja hyväksynyt: bioteknikko Alejandro Duarte

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Monella meistä on pullollinen vetyperoksidia lääkekaapissa pienten haavaumien hoitoon ja desinfioimiseen, mutta tiesitkö, että voit käyttää vetyperoksidia moneen muuhunkin? Vetyperoksidilla voi muun muassa siivota, vaalentaa hiuksia ja pitää huolta suun terveydestä – lue lisää!

Miten käyttää vetyperoksidia kotona

H2O2 (vetyperoksidi) koostuu pelkästään vedestä ja hapesta, mutta on siitä huolimatta yksi tehokkaimmista bakteerien tappajista. Vetyperoksidi on yksi tehokkaimmista luonnollisista desinfiointiaineista. Vetyperoksidia esiintyy kehossa luonnostaan, kuten valkosolujen valmistamana auttamaan infektioiden ja bakteerien torjunnassa. Sitä on runsaasti äidinmaidossa ja erityisen runsaasti ternimaidossa.

Yksi vetyperoksidin tehtävistä on aktivoida ja vahvistaa immuunijärjestelmää, joten kehon kyky tuottaa itse vetyperoksidia on terveyden ehdoton perusedellytys. Vetyperoksidin ihmeellinen kaikkeen auttava vaikutus perustuu ylimääräiseen happiatomiin, joka reagoi herkästi ja toimii vapaana radikaalina tuhoten haitallisia bakteereita, viruksia ja hiivasieniä. Siitä johtuu myös kupliminen ja vaahtoaminen ylimääräisen hapen vapautuessa reaktiossa. Laimentamattomana vetyperoksidi on hyvin myrkyllinen aine, mutta laimennettuna sitä voi käyttää monipuolisesti kodin puhdistukseen. 

Vetyperoksidiliuosta saa ostettua eri pitoisuuksina apteekeista. Käytä puhdistuksessa ja tahranpoistossa laimeaa kolmen prosentin liuosta, jottet vahingoita kodin pintoja tai tekstiilejä.

Vaatteiden, pyyhkeiden ja lakanoiden valkaisuun

Lisää 230 millilitraa vetyperoksidia valkoisten vaatteiden tai muiden tekstiilien pesuveteen vähentääksesi vaatteiden harmaantumista tai kellastumista. Vetyperoksidilla poistat myös veritahrat matoista: hiero vetyperoksidi tahraan, anna sen imeytyä muutaman minuutin ajan ja jynssää pois harjalla. Huuhtele kylmällä vedellä. 

Puhdistava ja uudistava kylpy

Kaada muutama ruokalusikallinen vetyperoksidia (3 %) lämpimään kylpyveteen. Lillu kylvyssä puolisen tuntia ja lisää lämmintä vettä tarvittaessa. Vetyperoksidi poistaa ihon pinnalta tauteja aiheuttavat bakteerit ja puhdistaa ihon perusteellisesti. 

Some figure

Hoida jalkasilsa vetyperoksidilla

Jalkasilsa on inhottava vaiva, jonka voi kuitenkin saada kuriin nopeasti vetyperoksidin avulla. Sekoita pieni määrä vetyperoksidia samaan määrään vettä. Levitä seos varpaiden väleihin, kynsiin ja niihin kohtiin, joissa jalkasilsaa esiintyy. Anna vetyperoksidin imeytyä rauhassa. Jos kärsit kroonisesta jalkasilsasta, tee vetyoperoksidiseoksesta vahvempi ja sekoita se kuumaan, tislattuun veteen – levitä jalkoihin kaksi kertaa viikossa. 

Käytä vetyperoksidia peräruiskeen tai suolihuuhtelun tekemiseen

Lisää 230 millilitraa vetyperoksidia 15 litraan vettä suolihuuhtelua varten. Lisää ruokalusikallinen vetyperoksidia litraan kuumaa, tislattua vettä peräruisketta varten.

Estä tulehdukset

Kaada muutama tippa vetyperoksidia haavalle muutaman kerran päivässä. Jos haava-alue on ehtinyt jo tulehtua, upota se kokonaan vetyperoksidiin. 

Punkkien puremat

Pirskota vetyperoksidia punkkien puremille tasatunnein karkoittaksesi punkkien aiheuttamat tulehdukset.

Some figure

Helpota poskiontelotulehdusta

Sekoita ruokalusikallinen vetyperoksidia muutamaan desilitraan vettä, kaada pieneen suihkepulloon ja käytä nenäsuihkeena. Tämä keino sopii myös tavallisen flunssan hoitoon ja nenän tukkoisuuden poistamiseen. Älä käytä vetyperoksidisuihketta muutamaa päivää pidempään.

Käytä suuhuuhteena

Vetyperoksidi sopii loistavasti suun terveydestä huolehtimiseen, sillä se tappaa tehokkaasti bakteereja ja vaalentaa jopa hampaita. Kaada muutama millilitra vetyperoksidia suuhun ja purskuttele 10 minuuttia, älä niele vetyperoksidia. Jos suussasi on haavaumia tai aftoja, vetyperoksidi puhdistaa ja kuivattaa ne. Vetyperoksidilla on lisäksi vaalentava vaikutus, joten jos kärsit tummuneista tai likaisista hampaista, voi vetyperoksidipurskuttelu vaalentaa tummia kohtia hampaissa.

Vetyperoksidi estää bakteerien kertymisen hampaiden pinnalle ja vähentää reikiintymisen riskiä – monet käyttävätkin vetyperoksidia suuvetenä hampaiden pesun jälkeen. Voit kokeilla kotitekoisen hammastahnan valmistamista vetyperoksidista ja ruokasoodasta. Jos haluat varmistaa, että hammasharjasi pysyy puhtaana, anna sen seistä silloin tällöin pienessä määrässä vetyperoksidia.

Hiusten vaalentaminen ja raidoitus

Vetyperoksidilla on vaalentava vaikutus, joka voi vaalentaa hiuksia muutamalla asteella. Laimenna vetyperoksidi vedessä (50/50) ja valuta hiuksiin peseytymisen jälkeen. Kampaa hiukset. Huomaat heti, miten hiukset ovat vaalentuneet. Muista kuitenkin, että vetyperoksidilla ei saa kuitenkaan aikaan platinanvaaleita kutreja.

Some figure

Kodin siivoamiseen

Vetyperoksidi tappaa bakteerit ja pöpöt tehokkaasti jättäen jälkeensä raikkaan ja puhtaan tuoksun. Vetyperoksidilla voi siivota kaikki kodin pinnat keittiön pöydästä ikkunoihin.

Kaada pieni määrä vetyperoksidia siivousrättiin tai liinaan tai sekoita tavallisesti käyttämäsi puhdistustuotteen sekaan. Hiero vetyperoksidia peileihin ja ikkunoihin ja tulet huomaamaan, miten helposti ne kirkastuvat. Jos haluat kirkastaa astiat ja lasit, lisää ruokalusikallinen vetyperoksidia pesuveteen. Vetyperoksidi soveltuu etenkin pesuhuoneen ja WC:n siivoukseen, sillä se tappaa bakteerit tehokkaasti. Puhdista puiset leikkuualustat lihan tai kasvisten käsittelyn jälkeen vetyperoksidilla.

Yhdistä vetyperoksidi etikkaan ja tuloksena on yksi tehokkaimmista, edullisimmista ja helpoimmista desinfiointiaineista. Käytä vetyperoksidia lasten lelujen, kenkien, pyyhkeiden ja lattioiden puhdistamiseen. Se sopii myös homeen poistamiseen katosta ja lattianrajasta.

Aknen hoitoon

Vetyperoksidi sopii suoraan iholle laitettavaksi, sillä se on tehokas mutta hellävarainen desinfiointiaine. Jos kärsit aknesta, kokeile vetyperoksidia tämän kiusallisen iho-ongelman kotihoitoon. Puhdista kasvot huolellisesti ja poista kaikki meikki, kaada vanulapulle vetyperoksidia ja taputtele se ongelmakohtiin: kaulalle, kasvoille ja selkään. Käytä vetyperoksidia varoen, sillä se saattaa kuivattaa ja ärsyttää ihoa. Jos et huomaa haitallisia reaktioita, voit käyttää vetyperoksidia kahdesti viikossa.

Some figure

Kipeän kurkun hoitoon

Kurkkukipu vaivaa monia, etenkin flunssakausina ja kylminä vuodenaikoina. Voit kurlutella vetyperoksidilla kurkkukivun karkoittamiseksi. Sekoita 50 millilitraa lämmintä vettä samaan määrään vetyperoksidia ja käytä kurlutteluun, äläkä niele seosta. Vetyperoksidi tappaa kurkkukipua aiheuttavat bakteerit ja tulehduksen sekä ehkäisee flunssan pahenemista.

Korvien puhdistamiseen

Sekoita tippa vetyperoksidia pieneen määrään lämmintä vettä, kasta vanupuikko seokseen ja puhdista korvat hellävaraisesti. Korvan vaikku ja lika poistuvat helposti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • De Mattos, I. L., Shiraishi, K. A., Braz, A. D., & Fernandes, J. R. (2003). Peróxido de hidrogênio: Importância e determinação. Quimica Nova. https://doi.org/10.1590/S0100-40422003000300015
  • Posso M. SL, Ramírez R. DX, Rosas J JA, G. C. E. (2010). Comparación del blanqueamiento dental con peróxido de hidrógeno al 25 % en consultorio , utilizando o no activación con lámpara de luz halógena. Univ. Odontol.
  • Yamamoto, A., & Takahashi, M. (2010). Peróxido de hidrógeno. Nippon Rinsho. Japanese Journal of Clinical Medicine. https://doi.org/10.1006/bkmm.2001.90

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.