Miten lapsen hiuksia tulisi hoitaa?

Lapsesi syömä ravinto on hyvin tärkeää hänen hiustensa kunnon kannalta. Se vaikuttaa sekä hiusten kasvuun että niiden säilymiseen vahvoina ja hyväkuntoisina.
Miten lapsen hiuksia tulisi hoitaa?

Viimeisin päivitys: 10 marraskuuta, 2018

Lapsen hiukset muuttuvat yleensä hyvin selkeästi ajan kuluessa. Kun hän on vielä hyvin pieni, on tavallista että lapsen hiuksia on vain vähän, mutta jo lyhyessä ajassa tukka voi muuttua paksuksi ja vaikeasti hoidettavaksi. Näin hoidat lapsen hiuksia oikein.

On hyödyllistä perehtyä hieman siihen, kuinka lapsen hiuksia voi parhaiten hoitaa, jotta ne säilyisivät niin terveinä ja kauniina kuin mahdollista.

Toinen asia, joka on hyvä pitää mielessä, on lapsen opettaminen hoitamaan itse omia hiuksiaanJos lapsi osaa jo hyvin nuoresta lähtien huoltaa tukkansa itse, saattaa tämä olla hyvä etu etenkin monille tytöille, joille hiukset ovat usein melko tärkeä asia.

Hiukset eivät kuitenkaan ole vain esteettinen tai tyttöjen maailmaan liittyvä asia, vaan niissä on kyse myös hygieniasta. Siksi onkin hyvä, jos lapsi oppii jo pienestä lähtien hoitamaan hiuksiaan niin, että ne säilyvät puhtaina.

Tällä kertaa kerromme siis eräistä yksinkertaisista ohjeista, joiden avulla pystyt pitämään lapsesi tukan niin vahvana ja terveenä kuin vain mahdollista. Jos sinulla on siis yksi tai useampi lapsi, kannattaa jatkaa lukemista, jotta päivittäinen hiustenhoito helpottuisi!

1. Lapsen tukan kasvuun liittyvät faktat

Ota huomioon se, että jos lapsesi syntyi kaljuna tai vain hiukan tukkaa päässään, ei tästä kannata huolestua. Kun kuukaudet kuluvat, tukkaa tulee lisää – tämä on täysin normaalia. Jokaisella lapsella on oma hiustenkasvuun liittyvä kehityksensä, eikä tässä tarvitse tehdä muuta kuin vain odottaa.

Tyypillisesti noin kolmen ikävuoden aikoihin lapsen tukka alkaa peittää täysin hänen pientä päätänsä, ja tällöin tukan tulisi olla kiiltävä (ja joskus myös kihara), mikäli se on terve.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että kun lapsesi tukka alkaa kasvaa kunnolla, ei tämä kuvasta sitä minkälainen se tulevaisuudessa tulee olemaan. Esimerkiksi monella pienellä lapsella tukka on vaalea, mutta ajan kuluessa se muuttuu hitaasti tummemmaksi.

Samaa voidaan sanoa silmistä – on itse asiassa tavallista, että lapsella on syntyessään siniset tai harmaat silmät, mutta tämä väri muuttuu kahdeksan tai yhdeksän kuukauden iässä. Tällöin selviää lapsen silmien lopullinen väri.

Mikä sitten on syynä näihin muutoksiin lapsen ulkonäössä? Lapsen melaniinia tuottavat solut ovat vielä kovin epäkypsiä, joten ne eivät vielä alussa tuota sitä lopullista hiusten tai silmien väriä, joka määrittyy perintötekijöiden mukaan.

2. Ravinto auttaa lapsen hiuksia kasvamaan vahvana

lapsen hiuksia hoidetaan ravinnolla

Kuten varmasti tiedätkin, lapsen tulisi saada nauttia tasapainoisesta ruokavaliosta, jossa on paljon vaihtelua sekä runsaasti vitamiineja ja proteiineja. Mutta minkä tyyppisiä ravinteita lapselle kannattaisi sitten antaa, jotta juuri hiusten kasvu helpottuisi?

B-vitamiini (biotiini) on elintärkeä tekijä hiusten kasvun kannalta, ja se on erityisen oleellinen pienten lasten kohdalla.

Vaikka jokaisella ihmisellä onkin omanlainen geneettinen koodi, joka määrittää sen kuinka paljon tukkaa on, on ravinnolla merkitys hiusten kasvun edistämisen kannalta. Älä siis unohda seuraavia ruokia miettiessäsi lapsesi saamaa ravintoa.

 • Kananmunat
 • Täysjyväleipä
 • Juusto tai jogurtti
 • Avokadot
 • Vadelmat
 • Sardiinit
 • Lohi
 • Taimen
 • Saksanpähkinät
 • Banaanit
 • Tomaatit

Kuinka lapsen hiuksista tulisi huolehtia?

lapsen hiusten hoito

Tarvitsevatko lapset itse asiassa samanlaista hiustenhoitoa kuin aikuiset? Kuinka voit varmistaa, että lapsesi hiukset ovat mahdollisimman hyvässä kunnossa ja kauniit? Tässä on muutamia vinkkejä, jotka ovat hyödyksi jokapäiväisissä rutiineissa – kannattaa ehdottomasti kokeilla, jotta voisit tehdä lapsesi hiustenhoidosta helpompaa ja tehokkaampaa.

1. Kuinka usein lapsen hiuksia tulisi pestä?

Ei ole tarvetta pestä hiuksia joka päivä, sillä se vain kuivattaa tukkaa liikaa. Ihanteellista olisi pestä hiukset joka toinen päivä tai jopa vain kerran viikossa.

Tässä on kuitenkin kyse siitä, kuinka aktiivinen lapsesi on. Jos hän liikkuu ja hikoilee paljon, saatat haluta pestä tukan useammin.

Muista aina valita hypoallergeenisia hiustenhoitotuotteita, jotta voisit säilyttää lapsesi tukan luonnollisen pH-tason.

2. Liikaa takkuja – mitä tehdä?

Usein pitkä tukka on hyvin takkuinen, mikä tekee kampaamisesta tai harjaamisesta hyvin vaikeaa. Tiedätkin ehkä jo sen faktan, että tukan harjaaminen useamman kerran päivässä on tärkeää hiusten kasvun stimuloimiseksi sekä verenkierron edistämiseksi. Kannattaa ottaa huomioon myös seuraavat asiat, jotta voisit tehdä harjaamisesta helppoa ja mahdollisimman kivutonta lapsellesi.

 • Kookosöljy: tämän öljyn hyödyt terveyden ja kauneudenhoidon kannalta ovat todella suuret, ja yksi sen kaikkein tehokkaimmista ominaisuuksista liittyy juuri hiustenhoitoon. Laita vain muutama pisara kookosöljyä kämmeniisi, ja laita öljyä sitten lapsesi hiuksiin juurista latvoihin asti. Käytä sitten harvapiikkistä kampaa selvittääksesi kaikki mahdolliset takut.
 • Lämmin vesi ja hoitoainetässä on toinen hyvä vinkki. Tarvitset tätä varten spraypullon, johon tulee laittaa kädenlämpöiseksi lämmitettyä vettä, ja lisää sitten sekaan tavallista hoitoainetta. Sekoita ainekset hyvin, ja suihkuta seosta sitten lapsesi hiuksiin. Tulet varmasti yllättymään tämän yksinkertaisen hoidon tehokkuudesta, sillä se selvittää takut nopeasti ilman suurta harjaamista.
 • Viikoittainen omenaviinietikkahoito: tätä varten tarvitset 100 ml vettä ja 25 ml omenaviinietikkaa, jotka tulee sekoittaa spraypullossa. Suihkuta seosta sitten kosteaan tukkaan, ja jätä vaikuttamaan 15 minuutiksi. Pese lopuksi lapsesi hiukset normaalilla shampoolla. Tulet yllättymään tukan kiillosta ja terveestä ulkonäöstä tämän hoidon seurauksena.

3. Älä käytä kihartimia tai kuivaajia korkeimmilla lämpötiloilla

On tietysti aivan OK silloin tällöin kihartaa lapsesi tukkaa juhlia tai jotakin muuta tilaisuutta varten. On kuitenkin parasta välttää haitallisesti vaikuttavia asusteita, kihartimia, kuivaajia, värejä tai muita tuotteita, jotta lapsesi tukka voisi kasvaa mahdollisimman luonnollisesti ja terveenä.

Mitä nopeammin saat lapsesi totutettua näihin hiustenhoidon hyviin rutiineihin, sitä paremmin hänen hiuksensa pysyvät suojattuina. Muista myös se, että ennen nukkumaanmenoa lapsesi kannattaisi harjata tukkaansa kunnolla sekä muistaa aina poistaa hiuslenkit ja muut asusteet.

Kannattaa siis ottaa käyttöön muutama yksinkertainen vinkki, jotta voisit helpottaa lapsesi hiustenhoitoa sekä varmistaa tukan kasvamisen terveenä ja kauniina jo pienestä lähtien!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Wade, M. S., & Sinclair, R. D. (2002). Disorders of hair in infants and children other than alopecia. Clinics in Dermatology20(1), 16–28. https://doi.org/10.1016/S0738-081X(01)00226-7
 • Almohanna HM, Ahmed AA, Tsatalis JP, Tosti A. The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review. Dermatol Ther (Heidelb). 2019;9(1):51–70. doi:10.1007/s13555-018-0278-6
 • Asifa N, Kusagur MS, SugaReddy. Prevalent Practices and Perceptions in Hair Cleansing. Int J Trichology. 2017;9(3):136–137. doi:10.4103/ijt.ijt_41_16
 • Zhou, Y & Rigoletto, Ray & Koelmel, D & Zhang, Guojin & Gillece, Tim & Foltis, Linda & Moore, David & Qu, X & Sun, C. (2011). The effect of various cosmetic pretreatments on protecting hair from thermal damage by hot flat ironing. Journal of cosmetic science. 62. 265-82.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.