Logo image
Logo image

Lohen nauttimisen hyödyt + herkullinen resepti

3 minuuttia
Lohi on monen suomalaisen suosikkikala, eikä suotta - sen maku on tunnetusti herkullinen ja lisäksi sen sisältämät öljyt tekevät hyvää koko elimistölle, etenkin sydämelle. Lue lisää lohen terveyshyödyistä tässä artikkelissa!
Lohen nauttimisen hyödyt + herkullinen resepti
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Rasvaisen kalan, kuten lohen nauttiminen on todellinen terveysteko ja mikä parasta, lohi maistuu herkulliselta, valmistuu nopeasti ja sopii monen eri lisukkeen kanssa nautittavaksi. Lohi sisältää hyvin vähän tyydyttyneitä rasvahappoja ja huomattavasti terveellisiä Omega-3 -rasvoja. Tästä syystä lohi tekee sydämelle hyvää.

Terveyshyötyjen lisäksi lohi maistuu herkulliselta, joten tätä terveellistä kalaa on helppo nauttia koko perheen voimin. Yleisten suositusten mukaan kalaa tulisi nauttia vähintään kaksi kertaa viikossa. Tässä artikkelissa haluamme jakaa kanssasi lohen terveyshyödyt ja rohkaista sinua nauttimaan lohta useammin, lisäksi annamme sinulle herkullisen reseptin, jota voit kokeilla seuraavan kerran lohta kokatessasi.

Lohen sisältämät ravintoaineet

 

Some figure

Lohi sisältää runsaasti Omega-3 -rasvahappoja, jotka alentavat tunnetusti pahanlaatuisen LDL-kolesterolin määrää verenkierrossa. Lohi soveltuukin erityisen hyvin ihmisille, jotka kärsivät kohonneesta kolesterolista tai perheessäsi esiintyy korkeaa kolesterolia ja sen aiheuttamia terveyshaittoja.

100 grammaa lohta sisältää 11 grammaa terveellisiä rasvoja. Nämä rasvat antavat elimistölle runsaasti energiaa ja ehkäisevät napostelua ja näläntunnetta pitäen sinut kylläisenä pitkään. Jos välttelet lohen nauttimista, sillä pelkäät sen lihottavan, on sinun syytä tietää että kehosi tarvitsee ehdottomasti terveellisiä rasvoja. Terveelliset rasvat ovat välttämättömiä mm. aivojen toiminnalle. Lohen lisäksi näitä rasvoja saa mm. avokadosta.

 • Terveellisen rasvan lisäksi lohesta saa runsaasti proteiineja ja mineraaleja, kuten magnesiumia, jodia, fosforia, rautaa, sekä vitamiineja, jotka pitävät suoliston ja kilpirauhasen toiminnasta huolta.
 • Lohen sisältämä D-vitamiini auttaa ylläpitämään luuston kuntoa ja vahvistaa luita ja niveliä. Tämä on erityisen tärkeää ihmisille, joiden suvussa esiintyy osteoporoosia. Muista nauttia riittävästi kalsiumia yhdessä D-vitamiinin kanssa, sillä vitamiini auttaa elimistöä hyödyntämään luille tärkeän kalsiumin. Tämä on paras keino ehkäistä osteoporoosia ja siitä johtuvaa luiden haurautta ja murtumia.

Lohen nauttiminen: terveyshyödyt

 • Lohen sisältämät Omega-3 -hapot ehkäisevät korkeaa verenpainetta, samalla riski sydänkohtauksiin vähenee.
 • Omega 3-rasvojen syöminen ehkäisee lisäksi riskiä sydämen rytmihäiriöihin, sillä se tasoittaa sydämen lyöntitiheyttä.
 • Lohen nauttiminen tekee verenkierrosta elimistössä vaivatonta ja samalla veritukosten ja tulppien muodostumisen riski pienenee.
 • Lohesta saa A-vitamiinia, joka auttaa ehkäisemään yleisiä infektioita. Lisäksi A-vitamiini auttaa korjaamaan lihaskudosta. Lohi onkin ihanteellinen ruoka-aine paljon liikkuville tai fyysistä työtä tekeville.
 • Lohen nauttiminen parantaa aivojen toimintaa ja vaikuttaa positiivisesti etenkin muistin toimintaan. On hyvä nauttia lohta useamman kerran viikossa, mikäli suvussasi esiintyy dementiaa, Alzheimerin tautia tai muita rappeuttavia aivosairauksia.
 • Lohi ehkäisee kolesterolin tarrautumista valtimoiden seinämiin ja ehkäisee täten mm. sepelvaltimotautia.

Lohen vaikutus ulkonäköön

Some figure
 • Edellä mainittujen sisäisten terveyshyötyjen lisäksi lohen sisältämät rasvat ja ravintoaineet ehkäisevät tulehduksia iholla ja pitävät ihon kuulaana ja nuorekkaana.
 • Omega-3 -rasvojen sisältämä linolihappo ehkäisee ihon löystymistä ja ryppyyntymistä. Tämä takaa ihon kimmoisuuden ja kiinteyden.
 • Lohen nauttiminen parantaa C-vitamiinin ja E-vitamiinin imeytymistä. Nämä vitamiinit ovat erityisen tärkeitä iholle, lihaksille ja hiuksille.
 • Lohen nauttiminen voi pitää kurissa erilaisia yleisiä iho-ongelmia, kuten psoriaasia ja ruusufinniä, sillä sen sisältämät ravintoaineet elvyttävät ja rauhoittavat ihoa.
 • Lohen nauttiminen ehkäisee auringon aiheuttamia haittoja iholla.

Lue lisää iholle hyödyllisistä ravinteista: Nuorekkaamman näköinen iho näillä neljällä yrttiteellä

Lohen valmistaminen

Jotta saat kaiken irti lohesta, on syytä kokata lohi terveellisellä tavalla liiallista ylimääräistä rasvaa välttäen ja tarjoillen se terveellisten lisukkeiden kera. Lohen valmistamiseen on monia eri tapoja: kokeile höyrytystä, grillausta ja paistamista uunissa. Nauti lohi tuoreiden kasvisten tai salaatin kera.

Lohta ei ole suositeltavaa paistaa pannulla, sillä tämä lisää annoksen rasvamäärää huomattavasti. Alla jaamme kanssasi lempireseptimme lohen valmistamiseen – kokeile itse ja huomaat miten helppoa ja herkullista lohen valmistaminen on!

Uunissa paistettu sitruunalohi

Some figure

Ainekset

 • 1 rkl oliiviöljyä
 • Herbs de Provence -yrttisekoitusta
 • 1 lohifilee
 • 1 sitruuna
 • Suolaa maustamiseen

Valmistaminen

 • Lämmitä uuni 200º asteeseen.
 • Kaada öljy ja yrttisekoitus uuniastiaan.
 • Varmista ettei lohifileessä ole jäljellä ruotoja, aseta uuniastiaan.
 • Leikkaa sitruuna siivuiksi ja levitä ne lohifileen pinnalle.
 • Paista lohta uunissa 10-20 minuuttia, älä ylitä paistoaikaa tai lohi muuttuu kumiseksi ja kuivaksi – voit tarkastaa lohen kypsyyden haarukalla.
 • Kun lohi on valmis, voit tarjoilla sen tumman riisin, paistettujen perunoiden tai vihreän salaatin kera. Lohi maistuu monen eri kasviksen kyljessä, joten valitse suosikkisi.

Nauttiaksesi lohta terveellisellä, herkullisella tavalla, on suositeltavaa valmistaa se uunissa. Voit maustaa lohen monilla erilaisilla yrteillä, kuten timjamilla, rosmariinilla tai tillillä. Voit kokeilla myös monia muita erilaisia mausteita, kuten inkivääriä ja chiliä – vain taivas on rajana!

Lohen nauttiminen tuo mukanaan kiistämättömiä terveyshyötyjä, lisäksi se on yksi helpoimmista kalaruuista valmistaa. Muista siis seuraavaksi kalaruokaa suunnitellessasi herkullinen ja terveellinen lohi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Valenzuela B, A. (2005). EL SALMON: UN BANQUETE DE SALUD. Revista Chilena de Nutrición. https://doi.org/10.4067/S0717-75182005000100001

 • Meléndez-Martínez, A. J., Vicario, I. M., & Heredia, F. J. (2004). Importancia nutricional de los pigmentos carotenoides. Archivos Latinoamericanos de Nutricion. https://doi.org/10.1007/s00221-005-0312-7

 • Fernández, J., & Briones, L. E. (2005). Estudio de la Cadena Productiva del Salmón, a través de un Análisis Estratégico de Costos. Capic Review.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.