Logo image
Logo image

Mitä voimme oppia Ihmemaa Ozista?

4 minuuttia
Mitä opetuksia tarjoaa Ihmemaa Oz, elokuvaklassikko, joka on lumonnut lapset sukupolvesta toiseen?
Mitä voimme oppia Ihmemaa Ozista?
Elena Sanz

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Elena Sanz

Viimeisin päivitys: 22 helmikuuta, 2024

Ihmemaa Oz on Frank Baumin vuonna 1900 kirjoittama kirjallisuusklassikko. Siitä lähtien tarina on vanginnut monet sukupolvet ja se on yhä ajankohtainen. Vuonna 1939 tämä lastenkirja sovitettiin valkokankaalle, ja siitä tuli Hollywood-hitti. Tässä artikkelissa kerromme, mitä Ihmemaa Oz -elokuvasta voidaan oppia ja miksi se kannattaa nähdä.

Metro-Goldwyn Mayerin tuottaman musikaalin Ihmemaa Oz pääosissa näyttelivät Judy Garland, Frank Morgan, Margaret Hamilton ja Ray Bolger. Sen menestys oli valtava, ja elokuva tunnettiin paremmin kuin itse kirja.

Sittemmin tarinaa on sovitettu eri muodoissa, kuten musikaaleissa, näytelmissä, sarjakuvissa ja lauluissa. Se on yksi populaarikulttuurin eniten toistetuista ja viitatuimmista tarinoista.

Mitä opetuksia Ihmemaa Oz -elokuvassa on?

Elokuva kertoo tarinan Dorothysta, yhdysvaltalaisesta nuoresta tytöstä, jonka tornado vie fantasiamaailmaan. Tätä paikkaa asuttavat erikoiset ja ihmeelliset olennot, kuten tinamiehet, hyvät ja pahat noidat, variksenpelättimet ja puhuvat eläimet.

Kun Dorothy joutuu tähän outoon paikkaan, hän joutuu lukuisiin vaaroihin ja vaikeuksiin. Siksi hän päättää lähteä matkalle Smaragdikaupunkiin, jossa on velho Oz, pyytääkseen tältä paluuta kotiin Kansasiin.

Matkan varrella Dorothy tapaa joukon hahmoja, jotka antavat hänelle monia elämänohjeita, kuten Tinamiehen, joka kaipaa sydäntä tunteakseen, pelokkaan Leijonan, joka vaikuttaa hyvin hurjalta, ja Variksenpelättimen, joka haluaa aivot.

Tämä tuotanto sai kuusi Oscar-ehdokkuutta ja voitti kaksi: parhaan ääniraidan ja parhaan laulun. Se on myös nostettu American Film Instituten 25 parhaan musikaalin ja kaikkien aikojen 100 parhaan amerikkalaisen elokuvan listoille. Sen opetukset ovat niin kauniita, etteivät ne koskaan menetä ajankohtaisuuttaan, ja siitä on tullut kulttiklassikko.

Some figure
Näytelmän adaptaatioita on ollut monenlaisia kautta historian. Tarinasta on tehty elokuvia ja näytelmiä.

Lue tämäkin: Mitä unet ovat ja miksi niitä nähdään?

Tunteiden ja järjen tasapainottaminen

Ikuinen väittely siitä, kannattaako kuunnella päätä vai sydäntä, on dilemma, jonka kohtaamme joka päivä. Voisi kuitenkin ajatella, että sopivinta on tasapainoilu näiden kahden alueen välillä.

Ihmemaa Oz -elokuvan opetukset osoittavat sen olevan näin. Variksenpelätin ja Tinamies kiistelevät matkan varrella siitä, onko parempi olla aivot vai sydän, sillä yksi kaipaa kykyä ajatella ja toinen kykyä tuntea.

Tässä mielessä elokuva antaa meille mahdollisuuden pohtia, kuinka onnekasta on, että meillä on molemmat kyvyt. Ihmisinä meillä on sekä järki että tunne. Tärkeää on, että molemmat ovat tasapainossa.

Kaikki mikä kiiltää ei ole kultaa

Elokuvan lopussa on mahdollista nähdä, miten ulkonäkö voi pettää. Elämä voi todellakin olla täynnä pettymyksiä, eikä kaikkea kuulemaansa voi aina uskoa. Näin tarina opettaa meille, että meillä on oltava omat kriteerimme, eikä meidän pidä antaa tuntemattomien tai pahantahtoisten ihmisten hämätä.

Meidän on oltava aitoja

Aivan kuten elokuva osoittaa meille, että ulkonäkö voi pettää, on myös mahdollista päätellä, että Ihmemaa Oz osoittaa autenttisuuden tärkeyden. Se osoittaa, että on tärkeää toimia vilpittömästi, olla rehellinen itsellemme, eikä teeskennellä olevamme jotakin, mitä emme ole.

Ei ole kodin veroista paikkaa

Seikkailujen päätteeksi rohkea Dorothy tajuaa, että kodin veroista paikkaa ei ole. Näin elokuva jättää viestin siitä, miten tärkeää on arvostaa perhesuhteita ja olla kiitollinen siitä, mitä on.

Vaikka Dorothy on orpo, hänen tätinsä ja setänsä sekä ihmiset hänen ympärillään rakastavat häntä. Se osoittaa myös, että vaikka joskus tunnemme olevamme eksyksissä, aina on keinoja palata kotiin.

Sinnikäs saavuttaa haluamansa

Dorothy ja hänen ystävänsä kärsivät useita vastoinkäymisiä matkallaan Smaragdikaupunkiin. Tämä tyttö ja hänen seuralaisensa eivät kuitenkaan luovuta. Hän osoittaa meille, miten arvokkaita ovat sinnikkyys ja sellaisten päätösten tekeminen, joiden avulla voimme edetä kohti tavoitteitamme.

Älä tuomitse kirjaa sen kannen perusteella

Jokapäiväisessä elämässä on tavallista, että meillä on monia ennakkoluuloja ihmisistä ja että ensivaikutelma, jonka teemme heistä, pettää. Jokainen ihminen elää kuitenkin erilaisia prosesseja unelmineen, pelkoineen, ominaisuuksineen ja vikoineen. Siksi on tärkeää, ettemme ole ennakkoluuloisia emmekä anna stereotypioiden viedä meitä mukanaan.

Elokuvassa se, mikä näytti raivokkaalta ja rohkealta leijonalta, osoittautui lopulta pelokkaaksi. Jokainen ihminen on ainutlaatuinen, ja meidän tulisi käyttää aikaa tutustua jokaiseen ja ymmärtää heidän tapaansa olla.

Pidä huolta ystävyyssuhteistasi

Yksi mielenkiintoisimmista ja arvokkaimmista Ihmemaa Ozin opetuksista on ystävien merkitys. Dorothyn matkaa ja seikkailuja leimaavat hahmot, joita hän tapaa matkan varrella.

Heistä tulee hänen ystäviään ja he auttavat toisiaan. Näin elokuva opettaa ystävyyden arvosta ja tällaisten suhteiden vaalimisen tärkeydestä.

Some figure
Ystävyys on tarinan avainasemassa. Siitä käy selväksi, että ilman toisten tukea emme voi saavuttaa tavoitteitamme, ja tämä pätee sekä lapsiin että aikuisiin.

Voima on sinussa itsessäsi

Yleinen johtopäätös, jonka tästä kauniista elokuvasta voi vetää, on se, että jokaisella on suuri sisäinen potentiaali. Ei Variksenpelättimellä, Leijonalla eikä Tinamiehellä ole paras mahdollinen itsetunto. Lisäksi he haluavat jonkun muun ratkaisevan heidän ongelmansa: taikurin.

Tarina kuitenkin osoittaa meille, kuinka voima menestyä ja toteuttaa toiveensa on jokaisessa ihmisessä itsessään. Joskus tarvitaan hieman itseluottamusta ja itsetuntoa, jotta ratkaisut näkyvät. Analogian voisi nykyään tehdä myös siitä, miten tärkeää on huolehtia omasta mielenterveydestä.

Lue lisää: Nunchi-menetelmä, korealainen onnellisuustekniikka

Ihmemaa Oz on myös feministinen tarina

Nyt kun tiedät enemmän elokuvan Ihmemaa Oz opetuksista, haluat varmasti nauttia tästä elokuvasta perheen kesken. Jo mainitsemiemme opetusten lisäksi tarina on hyvin mielenkiintoinen, koska se oli aikansa edistyksellinen.

Vaikka nykyään feminismi on saavuttanut monia oikeuksia naisille ja tasa-arvon tiellä edistytään yhä enemmän, tämä on ollut hidas prosessi. Aikaansa nähden Ozin tarina rikkoi perinteitä ja asetti tytön päähenkilöksi.

Se antoi hänelle myös ominaisuuksia, kuten rohkeutta ja kykyä päättää itse, ja näytti vahvan ja päättäväisen Dorothyn, joka ei ollut riippuvainen miehestä saavuttaakseen unelmansa. Kaikki tämä johtuu siitä, että tarinoiden kirjoittaja Baum oli naisten äänioikeuden ja oikeuksien kannattaja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • AFI’s 100 YEARS…100 MOVIES. (s/f). American Film Institute. Recuperado el 6 de enero de 2022, de https://www.afi.com/afis-100-years-100-movies/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.