Logo image
Logo image

Keinoja edistää lasten itsetuntoa

4 minuuttia
Lapsen terveen kehityksen kannalta ratkaisevaa on auttaa lasta tiedostamaan, että hän on arvokas ja rakkauden arvoinen. Tänään haluamme jakaa joitakin keinoja edistää lasten itsetuntoa.
Keinoja edistää lasten itsetuntoa
Viimeisin päivitys: 13 maaliskuuta, 2021

Itsetunto on perustavanlaatuinen osa jokaisen ihmisen palapeliä, eräänlainen tukipylväs, joka kannattelee meitä ja toimii perustana sille, että kykenemme toimimaan tässä maailmassa. Itsetunnon edistäminen lapsilla on tärkeää, sillä se auttaa heitä kehittymään kypsiksi ja vastuullisiksi aikuisiksi. Jatka lukemista – löydät alempaa keinoja edistää lasten itsetuntoa.

Ikävä kyllä ihmisten ei ole aina helppo saavuttaa hyvää itsetuntoa, koska vanhemmat eivät ole syntyjään lastenkasvatuksen mestareita. Onneksi aina voi oppia uutta tai ainakin hyödyntää joitakin menetelmiä, jotka auttavat tässä.

Itsetunnon tärkeys lapsilla

Kukaan ei luonnollisestikaan syntyessään osaa kasvattaa lapsia niin, että he olisivat onnellisia ja kykenisivät saavuttamaan kaikki päämääränsä tullessaan aikuisiksi. Se ei ole aina helppoa, ja toisinaan lapsilla on myös voimakas tahto, jota on hankala käsitellä ja ohjata. Lasten itsetunnon edistäminen on kuitenkin avainasia heidän kasvatuksessaan.

Sen myötä heistä tulee itsenäisempiä, vahvempia ja vastuullisempia. Heidän on myös opittava suojelemaan ja arvostamaan itseään, koska vanhemmat eivät voi olla jatkuvasti läsnä ja lapset saattavat joutua kiusaamisen uhreiksi koulussa.

Kiusaaminen on surullinen todellisuus, joka voidaan ratkaista tarjoamalla lapsille tiettyjä strategioita. Kun heitä auttaa kehittämään terveen itsetunnon jo nuorella iällä, heistä tulee myöhemmin itsevarmoja ja kykeneviä muodostamaan terveitä ihmissuhteita, joissa kukaan ei voi määräillä heitä ja käyttää heitä hyväkseen.

Alta löydät keinoja edistää lasten itsetuntoa.

Lue myös: Kuinka lopettaa lapselle huutaminen?

Keinoja edistää lasten itsetuntoa

Some figure
Hyvä itsetunto on avainasia sen kannalta, että lapsesta kehittyy kypsä ja vastuuntuntoinen yksilö.

1. Edistä lasten vastuuntuntoa

Lasten kasvattaminen alkaa heti siitä hetkestä lähtien, kun he syntyvät. Tästä syystä vanhempien on laadittava aikataulut kaikelle mitä he tekevät (syöminen, nukkuminen, lepääminen ja kylpeminen) ja jatkettava niitä heidän kasvaessaan. Ala myös antaa lapsille tehtäviä; näitä voivat olla esimerkiksi lelujen siivoaminen, vuoteen sijaaminen ja astioiden vieminen tiskialtaaseen. Askareiden hoitaminen tuo tiettyä järjestystä lasten elämään ja saa heidät tuntemaan itsensä arvokkaiksi ja hyödyllisiksi.

Nämä tehtävät saavat heidät ymmärtämään, että elämässä on tiettyjä velvollisuuksia. Jos he tottelevat niitä ja tekevät hyvää työtä, he tuntevat ylpeyttä itsestään, koska he näkevät itsensä kyvykkäinä ja hyödyllisinä. Näin heidän itsetuntonsa vahvistuu joka kerta kun he esimerkiksi siivoavat huoneensa, viikkaavat vaatteensa takaisin kaappiin tai hoitavat perheen lemmikkiä.

2. Anna kiitosta aina kun he tekevät jotain hyvin

Jotkut vanhemmat eivät anna tunnustusta lastensa hyvästä työstä ja katsovat tehtäväkseen vain osoittaa lasten virheet ja epäonnistumiset. Lasten itsetunnon edistämisen kannalta tämä ei ole suotuisa käytäntö, koska enemmin tai myöhemmin he alkavat laiminlyödä velvollisuuksiaan eivätkä enää välitä nähdä vaivaa asioiden eteen. Ja mikä pahinta, kritiikkisi vaikuttaa vain haitallisesti heidän itsekäsitykseensä.

Sen sijaan sinun on vahvistettava heidän kaikkia onnistumisiaan kertomalle heille, kuinka hyvää työtä he tekevät. On kuitenkin melko asiatonta torua lapsia, kun he tekevät jotain “väärin”. Älä käytä ilmaisuja kuten “et tee ikinä mitään oikein”.

On myös valtava virhe verrata heitä muihin lapsiin. Sinun tulisi enimmäkseen rohkaista heitä yrittämään uudelleen epäonnistuneen yrityksen jälkeen ja näyttää heille keinoja onnistua. Iskosta heihin luottamusta. Sano heille esimerkiksi: “Tiedän, että nämä aiheet ovat vaikeita, mutta pääset niistä varmasti jyvälle, jos jatkat yrittämistä. Älä hätäile”.

Indianan yliopisto teki tutkimuksen vertailun vaikutuksesta lapsiin. Tulokset vahvistivat, että pitkäaikainen altistuminen TV:lle laskee lasten itsetuntoa, sillä he eivät voi olla vertaamatta itseään fiktiivisiin hahmoihin.

Lue myös: Aktiviteeteista ylikuormittuneet lapset

3. Näytä heille, että luotat heihin ja rakastat heitä

Some figure
Niiden lasten itsetunto on parempi, joille osoitetaan kasvaessaan rakkautta ja luottamusta.

Rakkaus ja luottamus ovat välttämättömiä asioita hyvän itsetunnon kehittämiseksi lapsilla. Kuten psykologi Ana Torre sanoo:

“Jos arvostat lapsiasi, hekin arvostavat itseään, koska olemme heille kuin peili. He havaitsevat itsestään juuri sen kuvan, jonka heijastamme heistä.”

Lasten on siis tunnettava itsensä rakastetuiksi, arvostetuiksi, hyväksytyiksi ja nähdyiksi. Tästä syystä heidän täytyy tietää, että olet heidän tukenaan. Näytä heille, kuinka erityisiä he sinulle ovat. Osoita heille, että luotat heihin ja rakkautesi heitä kohtaan on ehdotonta. Tämä on avain psyykkiseen hyvinvointiin ja se parantaa heidän itsetuntoaan.

4. Keinoja edistää lasten itsetuntoa: opeta heitä olemaan jämäköitä

Itsevarmuus perustuu siihen, että ihminen osaa puolustaa itseään. Lasten on opittava avaamaan suunsa rohkeasti ja sanomaan “ei” muille tarvittaessa, jotta he eivät joutuisi manipuloiduiksi eikä kukaan alistaisi ja määräilisi heitä.

Tarjoa lapsillesi demokraattinen kasvatus, jossa on omat sääntönsä, mutta jotka he ymmärtävät. Älä ole autoritaarinen, vaan yritä perustella asiat heille ja rakentaa avoin kommunikaatio. Lapsesi tulevat vain valehtelemaan ja välttämään sinua, jos rankaiset heitä totuuden kertomisesta. Kuuntele siis huolellisesti ja yritä keskustella heidän kanssaan järkevästi, niin he aina kääntyvät puoleesi ongelmissa.

Itsevarmuus ja kyky puolustaa omia oikeuksiaan ja omaa ääntään edistää lasten itsetuntoa, jolloin he ovat vahvoja ja kyvykkäitä läpi elämän.

Pidä lopuksi mielessä, että kasvatus alkaa kotoa ja sinun on näytettävä esimerkkiä vanhempana tai kasvattajana. Tasapainoisten lasten kasvattaminen ei ole helppoa, mutta jos iskostat heihin itseluottamusta, kunnioitusta ja rakkautta sekä asetat selkeät rajat, lapsistasi kasvaa tasapainoisia ja vastuuntuntoisia aikuisia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.