Kuinka lopettaa lapselle huutaminen?

Etkö millään pysty lopettamaan lapsillesi huutamista? Joskus käy niin, että lukuisista velvoitteista ja tehtävistä johtuen vanhempi menettää hermonsa, ja tuloksena on huutoa.
Kuinka lopettaa lapselle huutaminen?

Viimeisin päivitys: 19 tammikuuta, 2019

Ei ole oikein, että lasta syytetään vanhemman omasta turhautumisesta. Lapselle huutaminen voi saada hänessä aikaan itsetunnon huononemista. Toisaalta taas lapsesta voi tulla reagoivampi, ja hän saattaa olla aina puolustuskannalla.

Kun hänelle huudetaan, hän oppii tekemään siten kuin hän näkee vanhemman tehtävän, ja siten lapsi alkaa kehittää negatiivisia luonteenpiirteitä, joita ovat esimerkiksi se, että ei osata kuunnella toisia.

Miten sitten on mahdollista lopettaa lapselle huutaminen? Jatka lukemista, ja selitämme asiaa tarkemmin sekä annamme neuvot tilanteen rauhoittamiseksi.

Tunnista ne tilanteet, joissa et pysty hallitsemaan itseäsi

nainen huutaa

Ensimmäinen asia, johon kannattaisi keskittyä mikäli haluat lopettaa lapsillesi huutamisen, on sen tunnistaminen, että sinulla saattaa olla vaikeuksia hallinnan kanssa. Jos et tunnista tätä ongelmaa heti alkuun, on todennäköistä, että et tule pääsemään eteenpäin tilanteen ratkaisemiseksi.

Joskus ihminen ei halua kohdata todellisuutta, mutta on kuitenkin niin, että tekojen seuraukset eivät aina vaikuta juuri sinuun. Ikävintä se on silloin, kun seuraukset vaikuttavat pieniin lapsiin.

Ensimmäinen vaihe on analysoida, kuinka sellaisissa tilanteissa kävi, kun menetit hallinnan ja päädyit huutamaan lapsillesi.

Tämä mahdollistaa sen, että näet kaavan. Jos esimerkiksi aina huudat lapsillesi silloin, kun olet juuri tullut kotiin pitkän työpäivän jälkeen tai silloin, kuin olet riidellyt kumppanisi kanssa, voit nähdä tässä kaavan.

Kun olet tietoinen asiasta, et ainoastaan pysty helpommin hallitsemaan itseäsi, vaan lisäksi pystyt ratkaisemaan nämä ongelmat, jotka tuppaavat saada sinut hermostumaan. Tällä tavalla voit itsekin hyötyä kyseisestä oppitunnista.

Ennen kaikkea älä syytä itseäsi, sillä on tavallista hermostua jonkin intensiivisen ja stressaavan tilanteen jälkeen töissä tai silloin, kun olet riidellyt ja tunteesi ovat esillä täydellä teholla.

Ei ole koskaan liian myöhäistä ymmärtää tätä ja alkaa toimia paremmin, joten ryhdytään siis toimeen!

Ole varovainen omien odotustesi kanssa

lapselle huutaminen

 

Odotuksilla on aina sellainen vaikutus, että ne saavat aikaan huijatuksi tulemisen, ja näin käy etenkin silloin, kun odotamme toisten käyttäytyvän siten kuin meidän mielestämme heidän tulisi.

Tämä on tavallinen tilanne myös lasten kanssa. Ensinnäkin oletamme, että lasten tulisi jo tietää ne kaikkein selkeimmät asiat. Näin ei kuitenkaan aina ole.

Jos poikasi esimerkiksi heittää lasin maahan, tässä saattaa olla kyse siitä, että hän haluaa kokea ja oppia, mitä tapahtuu lasille näin tehtäessä, eikä hän tiedä teon seurausta. Tässä tapauksessa ilapselle huutaminen tapahtuu siksi, että hän tekee jotakin sellaista, minkä hän ei tiedä olevan väärin.

Pienet lapset eivät ole tietoisia monista niistä perussäännöistä, joita ei sanota ääneen ja jotka kuitenkin määrittävät tämän maailman toimintaa, ja usein he oppivat niistä siten, että heille huudetaan.

Lapselle huutaminen voi joskus tuottaa musertavan vaikutuksen, sillä lapsesta voi tulla tukahdutettu, epävarma ja hyvin pelokas.

Ajattele siis ennen kuin toimit. Joskus on tarpeen ottaa askel taaksepäin ennen kuin reagoit pieniin asioihin. Tulee tuoda elämään enemmän rauhaa.

Omat odotuksemme estävät meitä näkemästä sitä, mitä todellisuudessa tapahtuu, ja tämä aiheuttaa sitten sen, että olemme epäreiluja lapsiamme kohtaan.

Ajattele ennen kuin toimit, ja vedä syvään henkeä!

rauhallinen pariskunta

Kuten jo aikaisemmin sanoimmekin, ei ole tarpeen reagoida heti niihin tilanteisiin, joissa yleensä hermostumme ja jotka saavat tunteet räjähtämään odottamattomilla ja aggressiivisilla tavoilla.

On parempi ottaa ensin hetkinen itseäsi varten. Lähde siitä huoneesta jossa lapsi on, mikäli tämä on tarpeen, ja ota hiukan ilmaa. Hengitä, rauhoitu, ja tarkkaile tilannetta niin objektiivisesti kuin vain mahdollista.

Lapselle huutaminen tapahtuu kun tunteet saavat meidät valtaansa, ihminen ei yleensä ajattele järkevästi. Tällöin vain tunnemme, huudamme ja ilmaisemme itseämme ilman hallintaa sen suhteen, mitä teemme tai sanomme.

Jos annat itsellesi hiukan aikaa, voit huomata monia sellaisia asioita, joista et kenties ole ollut tietoinen.

Esimerkiksi saatat ymmärtää, että sinulla on korkeita tai epärealistisia odotuksia, että lapsesi ei yksinkertaisesti tiedä eroa oikean ja väärän välillä, ja että vihasi ei ole tulosta siitä tilanteesta, mikä on meneillään, vaan se saattaa olla kertynyt aiemmista tilanteista.

Lapselle huutaminen on negatiivinen tapa näyttää esimerkkiä.

Jos haluat muuttua ja ottaa haasteen vastaan, tämä on asia, joka voidaan ratkaista ilman ongelmia.

Tarvitset vain hiukan tahdonvoimaa ja halua muuttaa asennettasi tietäen sen, että muutoin seurauksena voi olla vakavia ongelmia pienille läheisillesi.

He eivät ole syypäitä siihen, että sinulla on monia pulmia päivittäisessä elämässäsi.
Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.