Logo image
Logo image

Älä syötä lapsillesi hodareita

3 minuuttia
Älä syötä lapsillesi hodareita
Viimeisin päivitys: 11 huhtikuuta, 2019

Hodarit, hot dogit eli suomalaisittain kuumat koirat ovat suosittua pikaruokaa ympäri maailmaa, etenkin Yhdysvalloissa. Jokainen meistä varmasti himoaa hodareita silloin tällöin.

Huolimatta siitä, että hodarit maistuvat herkulliselta ja ovat helppoja ja nopeita valmistaa, ne voivat todellisuudessa olla terveydelle todella haitallisia. Hodarinakit ja -sämpylät sisältävät usein haitallisia lisäaineita.

Hodarit – lasten suosikkiruoka

Etenkin lapset ovat ihastuneet hodareitten syömiseen ja kesäaikaan monissa perheissä valmistetaankin nopea ja hauska illallinen koko perheelle hot dogeista.

Ruokateollisuus tietää, että lapset eivät osaa itse tehdä valistettuja päätöksiä ruokailustaan ja syövät mitä vain maistuvaa, sillä he eivät osaa miettiä ruuan vaikutusta terveyteen pitkällä aikavälillä. Monet yhtiöt markkinoivatkin hodareita ja muuta roskaruokaa vastuuttomasti suoraan lapsille.

Muutaman hodarin nauttiminen silloin tällöin ei aiheuta terveydelle haittaa, mutta asiantuntijat ovat huolissaan siitä, että roskaruuan määrä on lisääntynyt huomattavasti nykyihmisen ja lasten ruokavaliossa.

Miksi hodarit eivät ole terveellisiä?

Some figure

Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että jatkuva hodareitten ja muiden prosessoitujen lihatuotteiden kuten makkaran syöminen on vaarallista.

Prosessoitu liha sisältää runsaasti rasvaa, natriumia, puriineja, öljyjä, jauhoja, sokeria ja kemikaalisia yhdisteitä, jotka voivat vaikuttaa terveyteen negatiivisesti pitkällä aikavälillä.

Los Angeles Times -lehdessä julkaistussa artikkelissa epidemilogi Kalifornian yliopistosta paljastaa, että lapset, jotka syövät enemmän kuin 12 hodaria kuukaudessa nostavat riskiään sairastua leukemiaan jopa yhdeksänkertaisesti hodareita syömättömiin verrattuna.

Artikkelissa tutkija siteeraa myös muita tutkimuksia, joissa on käynyt ilmi, että äidin raskauden aikana nauttimat hodarit (yksi viikossa) voivat lisätä lapsen riskiä kehittää aivokasvaimia. Jos vanhemmat syövät paljon hodareita ennen lasten hankkimista, voi tämä myös lisätä riskiä vauvan terveysongelmiin.

Miksi hot dog -makkarat ovat niin haitallisia terveydelle?

Edellä mainittujen ainesten lisäksi tutkimukset ovat osoittaneet, että hodarinakit sisältävät runsaasti nitraatteja, joita käytetään ruoka-aineiden säilönnässä. Nitraattien tarkoitus on pitää lihatuotteet tuoreen näköisinä.

Kun hot dog -nakit kypsennetään, nitraatit yhdessä nakkien sisältämän amiinin kanssa muodostaa karsinogeenisiä yhdisteitä. Näitä yhdisteitä on tutkittu ja tutkimuksissa on paljastunut, että nauttimalla nitraatteja kasvaa riski maksan, mahan, aivojen ja kurkun syöpäsairauksiin.

Lapsien kohdalla karsinogeeniset ainekset ovat yhteydessä suurempaan riskiin sairastua lapsuuden leukemiaan ja aivokasvaimiin.

Mitkä muut ruuat sisältävät nitraatteja?

Some figure

Kasvikset ja etenkin vihreät lehtikasvikset sisältävät nitraatteja pienissä määrissä. Kasvisten kohdalla määrä on kuitenkin niin vähäinen, ettei siitä ole ihmiselle haittaa ja kasvisten muut ravintoaineet kohentavat terveyttä, eivät huononna sitä.

Miksi siis kasvisten sisältämä nitraatti ei ole haitallista, mutta lihan nitraatti on? Kasvisten sisältämä nitraatti ei sekoitu lihatuotteiden sisältämään amiiniin.

Kasvisten sisältämä nitraatti vaikuttaa elimistössä D- ja C-vitamiinien kanssa, jotka ehkäisevät haitallisten karsinogeenisten yhdisteiden syntymistä. Kasvikset ovat siis täysin turvallisia ja terveellisiä syötäväksi, jopa silloin kun ne sisältävät nitraattia.

Muista, että kaikki prosessoitu liha sisältää karsinogeenisiä nitraatteja. Esimerkiksi pekoni, lihapihvit ja tietyntyyppinen kala sisältää haitallisia nitraatteja.

Mitä asialle voi tehdä?

Some figure
  • Kaikki hodarit ja makkarat eivät sisällä karsinogeenisiä yhdisteitä, sillä nykyisin markkinoilla on monia erilaisia hodarinakkeja. Usein pakkausselosteesta näkee, sisältääkö liha nitraatteja. Vaikka nitraattien puuttuminen voikin vaikuttaa lihan ulkomuotoon (liha on kalpeampaa ja vähemmän kirkkaanpunaista), voit olla varma siitä, että se on yhtä tuoretta ja terveellisempää kuin punaisempi, nitraattia sisältävä liha.
  • Syö vähemmän hodareita, etenkin silloin jos syöt yhdessä lasten kanssa. Älä anna lasten syödä hodareita jatkuvasti. Muutama kerta vuodessa ei aiheuta vaaraa.
  • Älä syö hodareita osana tavallista ruokavaliotasi.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.