Logo image
Logo image

Mitä unet ovat ja miksi niitä nähdään?

3 minuuttia
Jokainen meistä näkee öisin unia, vaikka emme niitä aina muistaisikaan aamulla. Mutta miksi oikein näemme unia? Tähän mystiseen kysymykseen annamme vastauksen tässä artikkelissa!
Mitä unet ovat ja miksi niitä nähdään?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Unet vaikuttavat olevan ikuinen mysteeri. Kysymyksiin, kuten “miksi näen unia” tai “miksi jotkut näkevät unia enemmän kuin toiset” ei tunnu löytyvän vastauksia. Tämä artikkeli tulee kuitenkin tarjoamaan tietoa koskien unien perusteita. Aloitamme kertomalla mitä unet ovat ja miksi niitä nähdään. Kerromme myös, näkevätkö eläimetkin unia.

Voidaksemme tarjota todenmukaista ja tutkimuksiin perustuvaa tietoa unista, käytämme Madridissa sijaitsevan uni-instituutin Dream Instituten tarjoamaa informaatiota. Dream Institute on kansainvälinen tutkimuskeskus, joka tutkii unia syväluotaavasti.

Mitä unet ovat?

Uni-instituutin mukaan uni on pähkinänkuoressa “olennainen osa jokapäiväistä elämää sekä biologinen välttämättömyys, jonka ansiosta täyteen suoritukseen tarvittava sekä fyysinen että psykologinen palautuminen on mahdollista”. Kun nukumme liian vähän, heräämme väsyneenä, huonotuulisena ja mahdollisesti huonovointisena.

Tarvitsemme unta palautuaksemme sekä saadaksemme voimaa kohdata seuraava päivä. Nukkuessa tapahtuu myös yllättäviä asioita, kun näemme unta. Unet ovat kuin mielemme tuottamia elokuvia, joissa olemme päähenkilöinä tai katsojina, tai joissa kohtaamme jokapäiväisiä tilanteita.

Some figure

Tiedeyhteisö ei pysty täysin vahvistaen todistamaan sitä, mitä unet todella ovat. Uni-instituutin lääkäri García Borregueron mukaan “suuri joukko asiantuntijoita on sitä mieltä, että unilla ei sinällään ole mitään funktiota, vaan ovat enemmänkin seurannaisilmiö aivojen aktiivisesta prosessista, joka käy läpi erilaisia vaiheita yön aikana”.

Miksi unia nähdään?

Lääkäri Borreguero selittää, että unen aikana aivoissa tapahtuu muistin uudelleenjärjestäytymistä, mikä näkyy psyykkisen ideoinnin lisääntymisenä, minkä näemme unina. Näin ollen kyse on normaalista ilmiöstä, vaikkakin on vielä monia tätä kiehtovaa ilmiötä koskevia kysymyksiä, joihin ei ole vielä saatu vastauksia.

Miksi esimerkiksi joskus muistamme näkemämme unet ja joskus emme? Tähän vaikuttaa moni tekijä. Viimeiset unet juuri ennen heräämistä on helpompi muistaa. Kun yöllä herää unesta ja menee takaisin nukkumaan, on todennäköistä että unta ei muista yhtä helposti. Tästä syystä jotkut haluavat kirjoittaa unensa ylös muistikirjaan.

On selvää, että uniin vaikuttaa edellisen päivän tapahtumat ja kokemukset, ja siten näkyvät unissa. Lääkäri Eduard Estivill uni-instituutista on sitä mieltä, että ihmiset jotka eivät milloinkaan muista näkemiään unia, nukkuvat myös paremmin. Näemme siis unia pitkin yötä, vaikka emme niitä aina muistaisikaan.

Unilla ei ole erityisiä merkityksiä

Some figure

Uni-instituutti korostaa unien tärkeyttä. Unissa saatamme esimerkiksi nähdä olevamme seksuaalisessa suhteessa eri ihmisten kanssa tai tekevämme rikoksia, mutta tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä että tekisimme näin oikeassa elämässä. Unet johtuvat ainoastaan aivojen aktiivisuudesta sillä aivojen alueella, jossa mielikuvitus on valloillaan.

Kannattaa olla siis hieman kriittinen sen suhteen, mitä unien tulkinnasta kerrotaan internetissä. Usein kuullaan sanottavan, että mikäli näet unta hampaiden putoamisesta, tarkoittaa se sitä että kohdallesi osuu tai on osunut henkilökohtainen menetys. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla, ja vaikka olisikin, on kyse suurella todennäköisyydellä vain sattumasta. Tiede ei vahvista sitä näkemystä, että unilla olisi tarkoitus. 

Näkevätkö eläimet unia?

Lemmikkejä omistavat ihmiset saattavat yllättyä todistaessaan eläimensä kokevan nukkuessaan nykimisiä tai eläimen heräävän säikähtäneenä. Usein pohditaankin, näkevätkö eläimetkin unia, ja vaikuttaa siltä että eläimet todella näkevät unia. Asturiasissa sijaitsevan eläinsairaalan mukaan on olemassa tutkimuksia, joiden mukaan koirat vaikuttavat näkevän unia.

Sama pätee myös kissoihin. Kissat elävät kanssamme, joten on melko tavallista havannoida niiden päästävän pieniä ääniä tai tekevän liikkeitä nukkuessaan. Myös kissojen aivot aktivoituvat nukkuessa, minkä takia edellisen päivän kokemukset näkyvät niiden nukkuessa.

Pseudotiede on yrittänyt selittää unia idealisoidusta näkökulmasta, ja ne tarjoavatkin unille sellaisia selityksiä, jotka eivät tarjoa lopullisia johtopäätöksiä. Tiede on kuitenkin selvittänyt, mitä unet ovat ja miksi ihmiset näkevät unia – näihin kysymyksiin on vihdoin saatu vastauksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Correa, B. (2018). ¿ Por que descansar?. Mensaje67(666), 33-34.
  • Zerón Rugerio, M. F., Cambras Riu, T., & Izquierdo Pulido, M. (2020). Dormir bien, alimentarnos mejor, para sentirnos mejor.
  • Instituto del Sueño. https://www.iis.es
  • Hospital Veterinario de Asturias. ¿Los perros sueñan? http://www.hospitalveterinarioasturias.com/2018/04/12/los-perros-suenan/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.