Muistin heikkeneminen ja unohtelu: onko se normaalia?

Muistin heikkeneminen ja unohtelu ilmenevät monin tavoin. Joskus ne johtuvat normaalista ikääntymisestä, mutta toisinaan rappeumasairauksista.
Muistin heikkeneminen ja unohtelu: onko se normaalia?

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Satunnainen muistin heikkeneminen ja unohtelu on normaalia, vaikka se aiheuttaakin huolta siitä kärsivissä ihmisissä, erityisesti vanhemmassa väestössä. Useimmissa tapauksissa syytä huoleen ei ole, sillä oireet ovat yleensä joko täysin hallittavissa ja jopa kumottavissa.

Moni meistä on pohtinut, mikä on normaalia muistin heikkenemistä ja unohtelua. Tätä ei ole helppo määritellä, sillä unohtelua tapahtuu monille eikä se välttämättä johdu mistään ongelmasta, kuten Alzheimerin taudista. Useimmissa tapauksissa syynä on vain liiallinen stressi ja muut väliaikaiset tekijät.

Joissakin tapauksissa muistin heikkeneminen saattaa tietysti merkitä kognitiivisen heikentymisen alkua, joka toisinaan voi edeltää Alzheimerin tautia. Askarruttavissa asioissa on tärkeää hankkia tietoa aiheesta ja ottaa yhteyttä lääkäriin.

Tässä artikkelissa perehdymme tähän aiheeseen tarkemmin.

Ikääntyessä muisti heikkenee

Muistin heikkeneminen ja unohtelu

20-vuotiaasta alkaen meiltä kaikilta alkaa huveta aivosoluja, ja vauhti kiihtyy ikääntyessämme. Myös kehomme alkaa vähitellen muodostaa vähemmän erilaisia kemikaaleja, joita tarvitaan neuronien kunnolliseen toimintaan.

Kaikki tämä muuttaa tapaa, jolla aivot varastoivat muistitietoa. Ikääntyessämme muistin heikkeneminen yleistyy ja myös kyky oppia uusia asioita laskee. Tämä ei tosin ole merkki vakavasta terveysongelmasta.

Muistin muutokset liittyvät usein suhteellisen merkityksettömiin asioihin. Saatat esimerkiksi unohtaa, mihin laskit silmälasisi tai mitä tehtäviä sinulla oli seuraavaksi päiväksi. Tällaista unohtelua ilmenee usein vanhemmilla ihmisillä, eikä se vaikuta töiden tekoon, sosiaaliseen elämään tai kykyyn elää itsenäisesti.

Peruutettavissa oleva muistin heikkeneminen

Toisinaan muistin heikkeneminen liittyy vakavampiin terveysongelmiin, mutta ne ovat hoidettavissa ja kumottavissa. On joitakin tekijöitä, jotka johtavat usein muistivaikeuksiin, mutta joihin ei kuulu pysyvä muistin heikkeneminen. Näitä tekijöitä ovat:

 • Aivosairaudet, kuten kasvain tai infektio
 • Kilpirauhasen ongelmat
 • Päävammat
 • Korkea kuume tai kuivuminen
 • Alkoholinkäyttö tai alkoholismin seuraukset
 • Lääkkeen aiheuttamat reaktiot
 • B12-vitamiinin puute
 • Aliravitsemus

Peruuttamaton muistin heikkeneminen ja unohtelu

Muistin heikkeneminen voi olla merkki esimerkiksi Alzheimerin taudista
Alzheimerin tauti on vaiheittain etenevä neurodegeneratiivinen sairaus.

Muistivaikeudet saattavat olla merkki myös lievästä kognitiivisesta heikentymisestä, Alzheimerin taudista tai muista dementian muodoista. Lievästä kognitiivisesta muistinmenetyksestä kärsivillä ihmisillä on tavanomaista enemmän muistiongelmia. Ne eivät kuitenkaan ole kovin vakavia ja estävät harvoin elämästä itsenäistä elämää.

Tällaista heikentymistä epäillään, kun tärkeitä tapahtumia unohtuu jatkuvasti. Henkilön saattaa myös esimerkiksi olla vaikea löytää sanoja itsensä ilmaisuun. Vain lääkäri voi diagnosoida tämän ongelman.

Vakavimmissa tapauksissa muistin heikkeneminen voi johtua Alzheimerin taudista tai vaskulaarisesta dementiasta. Tämän kaltaisten dementioiden oireisiin kuuluvat:

 • Yleinen vaikeus muistaa asioita.
 • Saman kysymyksen kysyminen uudelleen ja uudelleen tai saman tarinan kertominen toistuvasti.
 • Eksyminen tutuissa paikoissa tai normaaleissa olosuhteissa, jotka henkilön tulisi helposti muistaa.
 • Ajan ja paikan tajun katoaminen.
 • Ongelmat rahojen ja pankkitilien hallinnassa.
 • Lisääntynyt ahdistus tai aggressiivisuus.

Muuta huomioitavaa

Jokaisen, joka on huolissaan muistinsa toiminnasta, tulisi mennä lääkäriin. Vain lääkäri voi määrittää muistin heikkenemisen mahdolliset syyt ja tarvittaessa diagnosoida alla piilevän terveysongelman mahdollisimman varhain. Varhainen diagnoosi parantaa huomattavasti ennustetta.

Muistiharjoitukset ja uusien asioiden opetteleminen ovat parhaita tapoja ehkäistä muistin heikkenemistä. Lisäksi säännöllinen liikunta on loistava apuväline aivojen terveyden ylläpitämiseksi.

Alzheimerin tautiin ei ole vieläkään parantavaa hoitoa, mutta sen etenemisen hidastamiseksi on monia hoitoja. Hyvä uutinen on se, että useat käynnissä olevat tutkimukset antavat viitteitä siitä, että tähän sairauteen saattaisi löytyä parantava hoito seuraavien 10 vuoden sisällä.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
5 ruokaa muistin parantamiseen
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
5 ruokaa muistin parantamiseen

Muistin avulla ihminen oppii uutta ja pystyy suoriutumaan monenlaisista tehtävistä. Lue mitkä ruuat ovat avuksi muistin parantamiseen!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Chetelat, G., & Lalevée, C. (2006). Pérdidas de memoria, normales y patológicas. Mente y cerebro, (17), 23-27.


Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.