Logo image
Logo image

Mitä uni hampaiden putoamisesta tarkoittaa?

3 minuuttia
Oletko hiljattain nähnyt unta hampaiden putoamisesta? Tässä muutamia mahdollisia selityksiä tämän yleisen unen takana.
Mitä uni hampaiden putoamisesta tarkoittaa?
Elena Sanz

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Elena Sanz

Viimeisin päivitys: 27 tammikuuta, 2023

Uni hampaiden putoamisesta, lohkeamisesta tai mädäntymisestä on yksi yleisimpiä. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa 39 % ihmisistä on nähnyt tällaisen unen jossain vaiheessa elämäänsä. Se on itse asiassa niinkin yleinen, että ylistetyssä Disney-elokuvassa “Inside Out – mielen sopukoissa” on uneen liittyvä kohtaus, jossa päähenkilö Riley kokee sen!

Kyseisessä lastenelokuvassa hampaiden putoaminen tapahtuu ahdingon tai häpeän yhteydessä, mutta todellisuudessa tällaiselle unelle on lukuisia tulkintoja. Jos sinäkin olet uneksinut hampaiden putoamisesta, alle olemme keränneet mahdollisia tulkintoja.

Uni hampaiden putoamisesta: mahdollisia selityksiä

Kaikkien mahdollisten vaihtoehtojen kuvailemiseksi aloitamme selittämällä objektiivisen syyn siihen, miksi saatamme nähdä unta hampaiden putoamisesta. Frontiers in Psychology -lehdessä vuonna 2018 julkaistun tutkimuksen mukaan järkevin selitys kyseisen unen näkemiselle liittyy hampaiden ärsytykseen.

Asiantuntijat havaitsivat, että iso osa tutkimukseen osallistuneista henkilöistä ilmoitti hampaiden ärsytyksestä heräämisen jälkeen – toisin sanoen heillä esiintyi kireyttä leuassa ja bruksismia. Tutkimuksesta vastaavat henkilöt päättelivätkin, että mieli voi siirtää somatosensorisia ärsykkeitä todellisuudesta uneen antaakseen varoitusmerkin.

Toisin sanoen useimmat ihmiset näkevät unta putoavista, lohkeilevista tai mädäntyvistä hampaista siksi, että jokin ulkoinen tai todellinen tunne toimii ärsykkeenä. On tärkeää huomioida, että tutkijat eivät löytäneet yhteyttä symbolisiin tulkintoihin.

Saatat haluta lukea myös tämän artikkelin: Mitä unet ovat ja miksi niitä nähdään?

Uni hampaiden putoamisesta: muita tulkintoja

Yllä oleva selitys pysyy objektiivisella tasolla. Se onkin täydellinen niille, jotka eivät usko unien tulkintoihin. Tosin tästä näkökulmasta olisi paljon huomautettavaa. Katsotaanpa, miten unta hampaiden putoamisesta voidaan analysoida.

Ikääntyminen

Jotkut tutkijat puoltavat hypoteesia, jonka mukaan hampaiden putoaminen unessa liittyy ikääntymisen pelkoon. Yksi monista vanhuuteen liittyvistä piirteistä onkin juuri hampaiden haurastuminen.

Uni hampaiden putoamisesta olisi näin ollen vain yksi monista vanhenemisen pelon ilmenemismuodoista. Olet ehkä tullut ikään, joka mielestäsi merkitsee nuoruutesi loppua, tai sinulla on kenties hiljattain ollut jokin merkittävä kohtaaminen vanhemman ihmisen kanssa. Tämä on joka tapauksessa yksi mahdollinen tulkinta.

Some figure
Ikääntyminen liittyy usein suuontelon ja hampaiden haurastumiseen.

Ahdistus ja stressi

Jos yllä oleva selitys ei tyydytä sinua, tämä ahdistus- ja stressihypoteesi saattaa. Ajattele hetki, että jotkut hammassairaudet, kuten bruksismi eli hampaiden narskuttelu, ovat osittain peräisin ahdistuksesta ja stressistä. Sekä stressi että ahdistus voivat siten ilmetä myös unikokemuksissasi.

Jos uneksit jatkuvasti hampaiden putoamisesta, lohkeamisesta tai mätänemisestä, se voi olla mielesi tapa varoittaa sinua stressistäsi. Toisinaan saatat kärsiä ahdistuksesta tai stressistä niin usein, että et enää edes tiedosta asiaa. Näihin tiloihin on syytä kiinnittää huomiota, sillä niiden haittavaikutukset ovat varsin hyvin tiedossa.

Uni hampaiden putoamisesta ja heikentynyt terveys

Yksi hyvän terveyden merkki ovat terveet hampaat. Mitä valkoisemmat, hohtavammat ja suoremmat hampaat ovat, sitä terveempi ihminen on. Näin me tietysti kuvittelemme kollektiivisessa alitajunnassamme.

Ei siis ole järjetöntä ajatella, että hampaiden putoamisesta uneksiminen on keinosi varoittaa itseäsi terveydentilastasi. Jos sinulla on vastikään diagnosoitu jokin sairaus tai sinulla on tiettyjä vaivoja tai huolia, tällaiset unet voivat viitata siihen.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat myös haluta lukea myös tämän: Tiesitkö, että yksinäisyys voi aiheuttaa unettomuutta?

Hiljattaiset traumaattiset kokemukset

Traumaattiset kokemukset eivät välttämättä liity terveyteen. Kaikenlaiset traumat voivat muuntua uneksi hampaiden putoamisesta, aina auto-onnettomuudesta aseelliseen hyökkäykseen ja jonkun tärkeän ihmisen menettämiseen.

Toisaalta kaikki mieleesi tulvivat huolet voivat johtaa tällaisiin uniin, esimerkiksi taloudelliset vaikeudet, ongelmat parisuhteessa tai kielteinen suhtautuminen tulevaisuuteen. Tästä syystä uni hampaiden putoamisesta on yksi yleisimmistä unista ympäri maailmaa.

Some figure
Stressi ja ahdistus ovat monilla syynä uniin, jotka varoittavat näiden tilojen kielteisistä terveysvaikutuksista.

Hampaiden putoamisesta uneksiminen ei ole vakavaa

Alussa antamamme objektiivinen selitys ja nämä neljä muuta tulkintaa ovat yleisimmät tavat arvioida unta hampaiden putoamisesta. Niitä on tietysti monia muitakin. Seuraavia ei voi jättää mainitsematta:

 • Hampaan menetys tai uuden hampaan kasvu (yleisempää nuorilla)
 • Kateus
 • Masennuskaudet
 • Muutoksen ajat (uusi työpaikka, muutto)
 • Tyytymättömyys elämään tai työhön (tästä on todisteena tutkimuksia)
 • Impotenssi
 • Alhainen itsetunto oman kehonkuvan suhteen

Kaikesta riippumatta, ja kuten Sleep Foundation huomauttaa, on erittäin todennäköistä, että uni hampaiden putoamisesta ei merkitse mitään vakavaa. Ei ole todisteita siitä, että unet ennustaisivat negatiivisia elämäntapahtumia.

Tästä huolimatta, ja jos se antaa sinulle enemmän turvallisuudentunnetta, voit tehdä objektiivisen arvion tämänhetkisestä elämäntilanteestasi yrittääksesi löytää yhteyden yllä esitettyyn. Voit myös hakea ammattiapua, etenkin psykologilta, ja harkita terapiaa, jos uni hampaiden putoamisesta toistuu.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Coolidge, F. L., & Bracken, D. D. The loss of teeth in dreams: an empirical investigation. Psychological reports. 1984; 54(3): 931-935.
 • Rozen, N., & Soffer-Dudek, N. Dreams of teeth falling out: an empirical investigation of physiological and psychological correlates. Frontiers in psychology. 2018; 9: 1812.
 • Schneck, J. M. Dreams of loss of teeth symbolizing aging and disintegration. Journal of the American Academy of Psychoanalysis. 1979; 7(3): 447-451.
 • Yu, C. K. C. Classification of typical dream themes and implications for dream interpretation. Neuropsychoanalysis. 2016; 18(2): 133-146

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.