Logo image
Logo image

9 vinkkiä talouden hoitamiseen loman aikana

3 minuuttia
Lomalla käyttämäsi rahan budjetointi auttaa sinua rentoutumaan paremmin. Paljastamme parhaat tekniikat varmistaaksesi, että perheesi nauttii kaikista tulevista lomista!
9 vinkkiä talouden hoitamiseen loman aikana
Viimeisin päivitys: 24 tammikuuta, 2024

Lomat ovat mukavampia, jos sinulla on budjettisuunnitelma. Loman tavoitteena on rentoutua, tutustua uuteen kohteeseen ja hemmotella itseäsi. On kuitenkin tärkeää varmistaa, että kun palaat kotiin, voit kattaa kaikki normaalit elinkustannukset. Tästä artikkelista löydät 9 vinkkiä talouden hoitamiseen loman aikana!

Tämä tarkoittaa sitä, että sinun tulee järjestää lomasi siihen varaamasi varojen puitteissa. Se on tiimityötä matkakumppanien kanssa, ja tarkoituksena on säilyttää positiivinen tasapaino.

Velkojen kasautumisen mukanaan tuoma huoli ja stressi estävät sinua nauttimasta lomastasi. Joten kuinka voit pitää hauskaa lomalla enemmän rahaa kuin mihin sinulla on varaa? Tässä artikkelissa annamme sinulle vinkkejä lomasi budjetointiin.

Miksi talouden hoitamiseen täytyy kiinnittää huomiota loman aikana?

Lomalla haluamme unohtaa arjen kiireen ja stressin, mutta on olemassa muutamia väistämättömiä sitoumuksia. Nämä ovat peruspalveluiden, ruoan, sähkön ja muiden säännöllisten kulujen maksaminen.

Jos asetat kohtuullisen lomabudjetin, kotiin sekä arkeen palaaminen sujuu joustavasti. Tämä on osa hyvää taloudellista terveyttä, kuten Banco Bilbao Vizcaya y Argentaria (BBVA) selittää, koska hyvinvointi saavutetaan henkilökohtaisten tai perheen talouden asianmukaisella hoidolla.

Lomanjälkeisen taloudellisen hyvinvoinnin avaimet ovat organisointi ja säästäminen. Näiden tekijöiden laiminlyönti merkitsee rahan haaskausta ja kielteisiä vaikutuksia arkeen.

Kuinka voit huolehtia taloudellisesta turvallisuudesta lomalla?

Huolehtiakseen taloudellisesta turvallisuudesta loman aikana, sinun on kiinnitettävä erityistä huomiota kuluihin ennen lomalle lähtöä. Talouden hallinta tulee olemaan helpompaa, jos otat käyttöön alla mainitut vinkit.

1. Analysoi taloudellinen tilanteesi

Ennen kuin kuvittelet itsesi paratiisisaarelle, tarkista, mikä on taloudellinen tilanteesi. Kun tiedät, mitä sinulla on, aloita valmistautuminen. Jos näkymät eivät ole rohkaisevat, paras päätös on säästää seuraavaa mahdollisuutta varten.

Some figure

Lue myös: Opeta lapselle rahan säästämistä

2. Tee suunnitelma

Älä jätä lomamatkoja varaamista viime hetkeen, koska se voi vahingoittaa taloudellista tilannettasi. Suunnittele lomamatkat etukäteen, jolloin sinulla on paremmat mahdollisuudet löytää loistavia tarjouksia.

Vertaile lentolippujen ja majoitusten hintoja. Ota selvää ruoasta, nähtävyyksistä ja kuljetuksista. Jos mahdollista, valitse sesonkiajan ulkopuolella oleva kuukausi, koska silloin kaikki on halvempaa.

3. Luo realistinen budjetti

Kun lasket kulut ja asetat rajan, minimoit mahdollisuutesi tuhlata rahaa turhuuksiin. Tärkeintä on laatia realistinen budjetti, joka kattaa majoituksen, vierailukohteet, ostettavat tuotteet ja kuljetukset. Laita sivuun tietty summa rahaa mahdollisia yllätyksiä varten.

Kannattaa myös harkita matkavakuutuksen ottamista. Tietyt kohteet vaativatkin sitä.

4. Maksa osamaksulla

Maksaminen erissä tai yhdellä ennakkomaksulla keventää kokonaiskustannuksia, varsinkin majoituksen ja siihen mahdollisesti kuuluvien kulujen osalta. Kysy matkanjärjestäjältä voitko maksaa lomamatkan sopivissa erissä.

5. Älä unohda kuukausittaisia kiinteitä kuluja

Lomarahojen lisäksi tarvitset rahaa myös kuukausittaisiin kiinteisiin kuluihin. Älä käytä kiinteisiin menoihin tarkoitettuja varoja lomailuun.

Välttämättömiä kuukausittaisia menoja ovat esimerkiksi:

  • Vuokra
  • Puhelin ja internet
  • Lainojen takaisinmaksuerät
  • Sähkö

Näillä maksuilla on kiinteä päivämäärä, ja niiden viivyttäminen voi johtaa maksukieltoon tai sakkoon.

6. Tutki vaihtoehtoja

Älä tartu ensimmäiseen vastaantulevaan tarjoukseen. Mitä enemmän tutkit, sitä todennäköisemmin löydät parempia tarjouksia, oli kyse sitten yrityslainojen kilpailuttamisesta tai edullisten lentojen etsimisestä. Verkkoselaaminen on hyvä tapa löytää budjettiin sopiva lomakohde tai muita tarjouksia. Tilaamalla lentoyhtiöiden, hotellien ja matkatoimistojen uutiskirjeet saat myös tietoa eksklusiivisista tarjouksista.

Kun olet kohteessa, ota selvää museoiden, näyttelyiden tai muiden nähtävyyksien ilmaisista sisäänpääsypäivistä. Tämä on tapa säästää rahaa. Samoin on valittava paikkoja, joissa kysyntä on vähäistä, koska ne maksavat yleensä vähemmän.

7. Harkitse kotona pysymistä

Lomalla oleminen ei tarkoita, että sinun pitäisi matkustaa jonnekin. Voit tutustua oman kaupunkisi nähtävyyksiin. Kotona ystävien kanssa hauskanpito on edullista.

8. Osta vain mitä tarvitset

Hyvin harkitut ostokset eivät vahingoita budjettiasi. Jos hyödynnät esimerkiksi all-inclusive -hotellia, sinun ei pitäisi ostaa ruokaa ulkopuolelta. Matkamuistoja ei myöskään pitäisi asettaa etusijalle; voit budjetoida rahaa myös matkamuistoihin, mutta harkitse huolellisesti ennen lopullisen ostopäätöksen tekoa. Kysy itseltäsi: “Onko tämä todella tarpeellinen?”.

Some figure
Tarpeettomien tavaroiden ostamista loman aikana voidaan välttää. Säästät tällä tavalla paljon rahaa.

Lue myös: Miten säästää lämmityskuluissa?

9. Laita rahaa säästöön

Jos ylimääräiset lomat vaikuttavat myöhempään maksuvalmiuteen, säästäminen voi auttaa sinua selviytymään hätätilanteista ilman suuria uhrauksia. Lisäksi tämä antaa lisäaikaa talouden palautumiseksi normaaliin.

Kuinka saada talous kuntoon loman jälkeen?

Business and Labour -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan sinun tulisi asettaa säästöt taloudellisen vakauden pääasialliseksi perustaksi. Argumentti on, että sinun tulisi säästää pieni osa kuukausittaisista tuloistasi. Se on älykkäin tapa saavuttaa tavoitteet, olla valmis hätätilanteisiin.

Toinen tärkeä asia on ottaa koko perhe mukaan talouden rahanhallintaan. The Practical Financekoulutusohjelmassa ehdotetaan, että koko perheen tulisi osallistua budjetin laatimiseen. Lisäksi perheen tulisi keskustella siitä, mihin käyttää rahaa, missä säästää ja mihin sijoittaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cardozo R. Cómo reacomodar las finanzas personales después de las vacaciones. Banco Bilbao Vizcaya Argentaria. España. https://www.bbva.com/es/salud-financiera/como-reacomodar-las-finanzas-personales-despues-de-las-vacaciones/
  • Hablando de finanzas en familia. Finanzas Prácticas. Colombia. https://www.finanzaspracticas.com.co/planificar/etapas-de-la-vida/tu-familia/hablando-de-finanzas-en-familia
  • La importancia de ahorrar. Revista Empresarial y Laboral. Colombia. https://revistaempresarial.com/actualidad-empresarial/lanzamientos/importancia-de-ahorrar/
  • ¿Qué se entiende por salud financiera? Banco Bilbao Vizcaya Argentaria. España. https://www.bbva.com/es/salud-financiera/que-se-entiende-por-salud-financiera/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.