Logo image
Logo image

10 keinoa hallita rahanmenoa lomalla

4 minuuttia
Kesäloman vietto merkitsee kulujen kasvamista, joten rahanmenoa on osattava hallita. Lue alta parhaat vinkit tähän!
10 keinoa hallita rahanmenoa lomalla
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Matkalle lähteminen on hauskaa, mutta rahanmenoa on osattava hallita myös lomalla. Tämä voi olla vaikeaa, sillä mielessä siintää vain tuo suunniteltu matka rannalle, toiseen kaupunkiin tai ulkomaille. Ei pidä kuitenkaan unohtaa, että joudut lopulta palaamaan vanhoihin rutiineihisi. Tästä syystä rahanmenon kanssa on oltava tarkkana myös lomalla.

Kesä on vuodenaika, jolloin rentoudutaan ja nautitaan olosta, mutta pidä silti mielessä taloudellinen tilanteesi, jotta et olisi pulassa loman loputtua. Tänään jaamme vinkkejä rahanmenon hallitsemiseksi loman aikana. 

10 keinoa hallita rahanmenoa lomalla

Muista, että useimmissa lomapaikoissa hinnat usein nousevat sesonkiaikaan. Tästä on tehnyt tutkimuksen Fintonic, sovellus, joka järjestää tietoja kulutuskategorioiden mukaan.

Kaikki matkustamiseen tai ajanvietteeseen liittyvä syö yleensä valtaosan budjetista kesäkauden aikaan:

  • Lentokoneella matkustaminen
  • Kulkuvälineet, kuten auton vuokraaminen
  • Polttoaine vuokra-autoon
  • Majoitus
  • Baarit ja ravintolat
  • Pysäköinti ja tietullit

Nämä rahasyöpöt huomioiden tiedämme jo, miten voimme säästää. Tässä siis vinkkimme ensi kesäksi.

1. Matkakohde

Useimmat ihmiset haluavat matkustaa parhaimpiin lomakohteisiin niiden etäisyydestä riippumatta. Matkakohde on kuitenkin parasta valita budjetin mukaan.

On jokseenkin epärealistista miettiä kohde ensin ja sitten katsoa, onko siihen varaa. Ota huomioon, että kesäloma on sesonkiaikaa. Tällöin kohteet, joilla on suurin kysyntä, ovat myös kaikkein kalleimpia.

Tästä syystä kannattaa harkita vähemmän suosittuja kohteita, joissa on vähemmän tungosta; useimmat kohteet ovat joka tapauksessa kiinnostavia. Näin matkalla voi myös olla pidempään.

2. Ajanviete lomalla

Matkakohteen valitsemisen lisäksi on tehtävä muitakin päätöksiä:

  • Paikalliset nähtävyydet
  • Niiden etäisyys majoituspaikasta
  • Mihin tarvitaan kuljetusta
  • Niiden hinnat ja muut mahdolliset kulut

Ota selvää, mitkä nähtävyyksistä ovat lähellä toisiaan ja vieraile niissä samana päivänä säästääksesi rahaa. Ota selvää myös mahdollisista alennuksista ja tarjouksista.

Onko tämä tuttua: Mitä on loman jälkeinen masennus?

3. Budjetti: ärsyttävä mutta tarpeellinen

Tässä ei ole kyse siitä, miten paljon haluat käyttää rahaa, vaan kuinka paljon voit käyttää.

Tärkein periaate on olla käyttämättä rahaa, jota tarvitset johonkin muuhun. Sinun on varauduttava odottamattomiin kuluihin kuten auton hajoamiseen, hintojen yllättävään nousuun jne.

Kun budjetti on laadittu, ota siitä 10 % varakassaan etukäteen. Loput 90 % on oikea budjettisi. Tarkoituksena on välttää liiallista tuhlaamista ja toisaalta liiallista kitsastelua.

Some figure
Budjetin laatiminen ennalta kesäloman ajaksi on erittäin tärkeää tuhlailun välttämiseksi. Sinun tulee arvioida kaikki kulusi, odottamattomat tilanteet mukaan lukien.

4. Vertailut ja muut sovellukset

Joudut käsittelemään jonkin verran tietoa laatiaksesi budjetin. Onneksi nykyään on useita sovelluksia, joiden avulla voi vertailla muun muassa kulkuneuvojen, hotellihuoneiden ja aterioiden hintoja. Näin saat paremman arvion siitä, miten paljon rahaa tarvitset.

Tutkimusten mukaan tällaiset vertailusovellukset ovat muuttaneet ihmisten tapaa tehdä matkasuunnitelmia. Ne auttavat jopa päättämään matkakohteen budjetin perusteella.

Kiinnitä kuitenkin vertaillessasi huomiota mahdollisiin ehtoihin sesonkihintojen ja muiden yksityiskohtien osalta, käytitpä apuna sovellusta tai et. Muista, että se pieni printti pitää usein sisällään tärkeää tietoa.

5. Kodinvaihdon edut

Suurimmat kulut matkabudjetissa menevät kuljetukseen, majoitukseen ja ruokaan. Näihin kaikkin voidaan jossain määrin vaikuttaa loman aikana.

On olemassa kodinvaihtosivustoja, joiden kautta ihmiset vuokraavat huoneita kotonaan matkaajille.

Arvioiden mukaan kodinvaihto voi tuoda jopa 40 %:n säästön matkabudjettiin. Aiheesta tehdyt tutkimukset korostavat lisäksi tällaisen matkustustavan hyötyjä, kuten mahdollisuutta parempaan matkaelämykseen kohteessa.

Lue myös: 12 vinkkiä turvalliseen matkustamiseen

6. Aterioiden valmistus

Myös ruokakustannuksiin voi vaikuttaa lomalla. Pyri syömään vain yksi ateria ravintolassa ja loput majoituspaikassa.

Voit ottaa matkalle mukaan ruokaa myös kotoa, esimerkiksi voileipiä. Erityisesti menomatkalle, jos kuljet autolla tai bussilla. Haluat varmaankin myös maistaa paikallisia herkkuja matkakohteessa. Tee niin ihmeessä, mutta pysy poissa ylihintaisista paikoista.

7. Matkatavarat

Pakkaa kevyesti. Liiat matkatavarat vain haittaavat liikkumistasi, erityisesti jos et matkusta omalla autolla.

Tämän lisäksi painavaan matkalaukkuun menee ylimääräisiä kuluja. Lentokoneissa on nykyään maksimipaino matkatavaroille, ja vaikka se vaihteleekin lentoyhtiöiden välillä, rajan ylittäminen tuo usein ylimääräisiä kuluja.

8. Pysy suunnitelmassa hallitaksesi rahanmenoa lomalla

Vaikka ajatus tarkoin suunnitellusta ajanvietosta tuntuu mälsältä, liika improvisaatio voi olla haitaksi ainakin rahanmenon näkökulmasta.

Joskus suunnitelmia on kuitenkin pakko muuttaa. Aioit esimerkiksi mennä puutarhaan, mutta se onkin kiinni, joten voit ehkä käydä sen sijaan museossa. Tee vaihto pääasiassa niin, että se istuu laadittuun budjettiin.

Se mitä tulee välttää, ovat valtavat suunnitelman muutokset, kuten luksussviitin varaaminen, kun raha riittää vain yhden hengen huoneeseen. Tällaiset muutokset voivat tuoda suuria rajoituksia budjettiisi ja lyhentää lomamatkan pituutta.

Some figure
Ei ole mitään syytä käyttää lomamatkalla enemmän rahaa kuin oli suunniteltu. Ylimääräiset kulut voivat johtaa taloudellisiin ongelmiin kesän loputtua.

9. Varo pakonomaista ostelua

Edellä mainittujen kulujen lisäksi pidä mielessä tuliaiset. Ne on sisällytettävä budjettiin, sillä haluat varmastikin ostaa matkalta jotain läheisillesi.

Yleensä ihmisillä on tapana mennä esimerkiksi markkinoille ja haluta ostaa sieltä kaikenlaista. Ole kuitenkin varovainen; nämä kulut on pidettävä kurissa, jotta se ei vaikuttaisi muuhun budjettiin. Et varmastikaan halua jäädä puille paljaille muutaman hassun matkamuiston takia.

10. Muita keinoja hallita rahanmenoa loman aikana

Ota selvää valuuttakurssista matkustaessasi toiseen maahan, jossa on eri valuutta. Valitse paikka, jossa valuuttakurssi on suotuisa. Pyri myös käyttämään kohteessa julkisia kulkuneuvoja tai muita kulkuvälineitä, kuten polkupyörää.

Miten hallita rahanmenoa lomalla: muistettavaa

Teet töitä, opiskelet ja ponnistelet tarkoituksellisesti, joten sinulla on oikeus nauttia lomasta ja matkustamisen hyödyistä. Se tekee hyvää terveydelle.

Sinulla ei kuitenkaan luultavasti ole rajatonta budjettia voidaksesi olla matkalla epämääräisen ajan. Toisaalta useimmat ihmiset pääsevät lomalle vain sesonkiaikaan, mikä syö enemmän rahaa. Tässä mielessä sinun on sumplittava asiat parhaasi mukaan.

Tärkeintä on kaikesta huolimatta myönteinen asenne. Lomasta nauttiminen riippuu täysin itsestäsi ja asenteestasi pikemminkin kuin lomakohteesta. Ne, jotka eivät ole tyytyväisiä siihen mitä heillä on, eivät ole tyytyväisiä milloinkaan. Nauti matkasta tilanteesta riippumatta!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.