Logo image
Logo image

Mitä on loman jälkeinen masennus?

5 minuuttia
Loman jälkeinen masennus ei ole varsinaisesti masennusta. Siinä on kyse erilaisista oireista, joita ihmisillä saattaa esiintyä loman jälkeen mutta jotka menevät ohi itsestään ajan kanssa.
Mitä on loman jälkeinen masennus?
Viimeisin päivitys: 10 heinäkuuta, 2020

Loman jälkeinen masennus on joukko tunteita, joita ihmiset kokevat palattuaan töihin lomamatkalta tai muutoin oltuaan pitkään pois töistä. Se on arkikielinen ilmaus sopeutumisjaksolle, joka tapahtuu kun ihmiset palaavat takaisin työpaikalle ja jatkavat velvollisuuksiaan.

Tälle emotionaaliselle häiriölle on ominaista lisääntynyt välinpitämättömyys, surumielisyys ja väsymys, sekä fyysinen että psyykkinen. Tästä syystä tätä tilaa kutsutaan joskus loman jälkeiseksi masennukseksi.

Oletko koskaan tuntenut näin? Jatka lukemista ja opi lisää loman jälkeisestä masennuksesta.

Saatat pitää myös tästä artikkelista: Kuinka välttää riidat kumppanin kanssa lomamatkalla

Onko loman jälkeinen masennus sairaus?

Mitkään psykiatrian tai psykologian käsikirjat eivät pidä loman jälkeistä masennusta psyykkisenä sairautena. Lisäksi loman jälkeistä masennusta ei voi pitää masennuksen muotona a priori. Tämä ei silti tarkoita sitä, etteikö se olisi todellinen pahan olon lähde lomalta palaaville ihmisille.

Lääketieteen ammattilaiset eivät siis pidä loman jälkeistä masennusta psyykkisenä sairautena, vaan vaiva on väliaikainen emotionaalinen epätasapainotila, jonka aikana ihmisen on sopeuduttava uudelleen työnsä tekemiseen loman jälkeen.

Herreron ja Esquirolin (2016) mukaan tiedeyhteisö on päässyt yksimielisyyteen siitä, mitä loman jälkeinen masennus on. Tutkijat uskovat sen olevan peräisin siitä, että isossa osassa väestöä työ nähdään negatiivisena, pakollisena tehtävänä, johon kuuluu uhrauksia.

He lisäävät, että jos yhteiskunta näkisi työn paikkana tehostaa luovuutta ja henkilökohtaista kasvua, loman jälkeistä masennusta ei olisi olemassa. Paluu takaisin johonkin mistä et pidä, jonkin sellaisen jälkeen mistä pidät, on aina ollut ihmisille ongelmallista, ei ainoastaan lomailun kohdalla.

Some figure
Lääkärit ja tutkijat eivät pidä loman jälkeistä masennusta sairautena. Se on kuitenkin emotionaalinen ristiriita, joka voi laukaista fyysisiä ja psyykkisiä oireita.

Pääasiallinen ongelma on sopeutuminen

Professori Michael Baigent sanoo, että iso ongelma loman jälkeisessä masennuksessa on sopeutuminen. Hänen mukaansa onkin normaalia tuntea surua, lannistusta tai haikeutta lomalta paluun jälkeen.

Lisäksi hän toteaa, että lomalla ihmiset tekevät paljon miellyttäviä aktiviteetteja, joita he normaalisti eivät tee arjessa. Kun ihminen sitten lakkaa tekemästä näitä mukavia asioita ja alkaa tehdä epämukavia asioita, olo tuntuu haikealta ja ärsyyntyneeltä.

Koska suurin ongelma loman jälkeisessä masennuksessa on uudelleen sopeutuminen normaaliin rutiiniin, tämä tila ei tavallisesti kestä kymmentä tai viittätoista päivää kauempaa. Henkilö kokee näitä epämiellyttäviä tunteita, kunnes hänen ajatuksensa, käytöksensä ja tunteensa mukautuvat.

Loman jälkeisen masennuksen oireet

Koska tätä tilaa ei ole selkeästi määritelty, ei sen oireitakaan ole määritelty. Loman jälkeisestä masennuksesta kärsivillä ihmisillä saattaa kuitenkin esiintyä sekä fyysisiä että psyykkisiä oireita.

Fyysiset oireet

 • Uupumus tai väsymys
 • Huimaus
 • Heikko keskittymiskyky
 • Tarkkaavaisuuden puute

Muita vähemmän yleisiä oireita ovat:

 • Sydämentykytys
 • Päänsärky
 • Ruokahaluttomuus
 • Unettomuus
 • Vatsavaivat

Psyykkiset oireet

 • Välinpitämättömyys
 • Alakulo
 • Haikeus
 • Ärtyisyys
 • Surumielisyys

Jos oireet eivät häviä viimeistään kahden viikon kuluessa, kyseessä saattaa olla akuutti stressi, yleistynyt ahdistuneisuus, paniikkikohtaukset jne., oireista riippuen.

Tässä tapauksessa asiaan liittyy muutakin: henkilöön saattavat vaikuttaa muut ympäristö- tai psyykkiset tekijät. Jos uskot näin olevan mahdollisesti omalla kohdallasi, hae apua psykologilta tai muilta mielenterveyden alan ammattilaisilta. Tässä tapauksessa alla saattaa piillä toinen häiriö, joka vaikuttaa yleiseen toimintakykyysi.

Some figure
Loman jälkeinen masennus voi aiheuttaa surua, ahdistusta ja muita psyykkisiä ongelmia, jotka tekevät töihin palaamisesta vaikeaa.

Eläminen lomaa varten

Valmentaja Shannah Kennedy selittää Traveller Magazine -lehden haastattelussa, että amerikkalainen ja eurooppalainen lähestymistapa elämään voi olla mahdollinen loman jälkeisen masennuksen syy.

Hän väittää, että useimmat ihmiset elävät lomaa varten, odottaen sitä suurimpana vuoden tapahtumana. He eivät hyödynnä, elä tai arvosta hetkiä arjen elämässään. Näyttää siltä, että lomat ovat heille ainoa odotettava asia, josta he ovat innoissaan ja jonka he haluavat kokea.

Tällainen elämäntapa saa ihmiset odottamaan kokonaisen vuoden elääkseen hetkessä yhden lomakuukauden aikana. On siis normaalia, että niin pitkän odotuksen jälkeen ja voidessa vihdoin elää hetkessä olo tuntuu haikealta, surulliselta ja välinpitämättömältä loman loppuessa, sillä taas on odotettava kokonainen vuosi päästäkseen lepäämään ja nauttiakseen taas elämästä!

Tästä syystä vuoteen olisi tärkeää sisällyttää pieniä lepojaksoja ja “lomia” joko viikonloppuisin tai vapaapäivisin. Lähde vaikka maaseudulle tai rannalle päiväksi, jos asut veden äärellä. Lisäksi on ensisijaisen tärkeää panostaa enemmän projekteihin, joita sinun ei tarvitse odottaa kokonaista vuotta ja joista saat samanlaista iloa kuin lomasta.

Mistä loman jälkeinen masennus johtuu?

Kuten jo mainitsimme, loman jälkeinen masennus johtuu pääosin vaikeuksista sopeutua töihinpaluuseen. Tätä voivat kuitenkin pahentaa tietyt tekijät:

 • Kehonkuvan ongelmat: Lomalla ihmiset yleensä syövät normaalia enemmän ja saattavat jopa olla enemmän paikoillaan. Keho voikin muuttua ja näyttää erilaiselta kuin ennen lomalle lähtöä. Tämä voi johtaa kehonkuvan ongelmiin, jotka vaikeuttavat huomattavasti enemmän sopeutumista uudelleen työrutiiniin.
 • Väsymys: Yleensä myös nukkumistottumukset muuttuvat kesälomalla, sillä ihmisillä on enemmän iltarientoja ja he nukkuvat näin vähemmän. Tämä kasautunut väsymys voi aiheuttaa saamattomuutta ja uupumusta työpaikalla.
 • Alkoholinkäytön lisääntyminen: Alkoholia käytetään usein runsaasti lomalla, mikä voi myös lisätä väsymystä.
 • Liiallinen suunnitelmien tekeminen: Lomien aikaan on myös tavallista tehdä liikaa suunnitelmia ja unohtaa lepo. Jotta et siis kärsisi liian täyteen ahdetun aikataulun vaikutuksista lomalla, on suositeltavaa antaa aikaa vain olemiselle.

Saatat pitää: Matkakuumetta? Tässä parhaat edulliset lomakohteet Espanjassa ja maailmalla!

Miten voittaa loman jälkeinen masennus? Vinkkejä

Some figure
Palaaminen töihin asteittain voi olla yksi vaihtoehto loman jälkeisen masennuksen voittamiseksi. Kannattaa kuitenkin myös kiinnittää huomiota omiin tottumuksiin.

Vain harvoissa tapauksissa loman jälkeinen masennus vaatii psyykkistä apua. Itse asiassa ammattiapua tarvitsevat ihmiset kärsivät yleensä jostain piilevästä sairaudesta tai muista taustalla vaikuttavista psyykkisistä tekijöistä. On kuitenkin yleensä itsestä kiinni yrittää sopeutua taas työelämään mahdollisimman nopeasti.

Tässä muutamia hyviä neuvoja:

 • Nuku riittävästi. Pyri saamaan noin kahdeksan tuntia häiriötöntä unta yössä.
 • Älä elä vain lomia varten. Aseta itsellesi sen sijaan uusia haasteita ja ota vastaan uusia projekteja arjessa. Pidä huolta itsestäsi noudattamalla terveellistä ruokavaliota ja juomalla riittävästi nestettä. On myös tärkeää harrastaa liikuntaa, sillä se voi auttaa kohentamaan oloa loman jälkeen.
 • Palaa töihin vähitellen. Jos mahdollista, älä aloita töiden tekemistä yhtäkkiä intensiivisesti; se vaikeuttaa sopeutumista uudelleen töihin.
 • Älä aloita töitä heti palattuasi lomamatkalta. Palaa mieluummin kotiin muutamaa päivää aiemmin.
 • Varo alkoholia ja tupakkaa. Kun alkoholi voi pahentaa välinpitämättömyyden ja haikeuden tunteita, kofeiini voi tehdä saman stressille ja ahdistukselle.
 • Pohdi työtäsi. Mieti työtäsi ja miksi se saattaa tuntua sinusta taakalta. Vaihtoehtoisesti voi olla kannattavaa pohtia uudelleen omaa uraa ja mahdollisuuksien mukaan etsiä sellainen työ, joka todella edistää henkilökohtaista kasvuasi.

Jos uskot kärsiväsi loman jälkeisestä masennuksesta, kannattaa pysyä rauhallisena ja olla kärsivällinen. Luota siihen, että välinpitämätön olo ja haikeus katoavat itsestään muutaman päivän kuluttua.

Kun opit lähestymään loman loppua eri tavalla, seuraavalla kerralla sinun on paljon helpompi palata takaisin arkeen. Näin palaat töihin virkistyneenä, uudistuneena ja täynnä energiaa, etkä apaattisena, stressaantuneena ja ahdistuneena.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Herrero y Esquirol (2016). Síndrome postvacacional. canalSALUD, Canales Mapfre, en: https://www.salud.mapfre.es/cuerpo-y-mente/psicologia/sindrome-post-vacacional/
 • ISEP (2019). El síndrome postvacacional, en: https://www.isep.es/actualidad-psicologia-clinica/sindrome-postvacacional/
 • Unknown Traveller redactor (2012). How to beat post-holidays blues. Planning section, Traveller, en: http://www.traveller.com.au/how-to-beat-the-postholiday-blues-1qd0v
 • Alejandra Salazar (2018). Post-Holiday Blues: Is it real? Can I prevent it? CogniFit, Health, Brain & Neuroscience, en: https://blog.cognifit.com/post-holiday-blues/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.