Mikä on "lomasydän" -oireyhtymä?

Lomasydän -oireyhtymä aiheuttaa sydämentykytystä, tukehtumisen tunnetta ja huimausta. Jatka lukemista niin saat tietää mikä tämä oireyhtymä on ja mikä sitä aiheuttaa.
Mikä on "lomasydän" -oireyhtymä?

Kirjoittanut Carmen Martín

Viimeisin päivitys: 27 elokuuta, 2022

Kesälomakauden sekä juhlapyhien aikoihin pippaloiden ja herkuttelun, ja alkoholinkin nauttiminen kasvaa. Näinä aikoina kasvaa myös niin sanotun “lomasydän” -oireyhtymän riski ihmisten keskuudessa.

Tätä oireyhtymää kuvailtiin ensimmäisen kerran vuonna 1978. Se on muutos sydämen toiminnassa, joka aiheutuu siitä että henkilö juo paljon alkoholia lyhyen ajan sisällä.

Lomasydän -oireyhtymä todettiin alkujaan joulupyhien aikana. Sitten huomattiin, että joulun lisäksi sitä ilmenee muinakin juhla-aikoina sekä kesälomilla. Kesäisin sitä todetaan etenkin nuorilla aikuisilla, joilla ei ole muita, aikaisempia sydänsairauksia.

Asiantuntijoiden mukaan tämä oireyhtymä aiheuttaa tavallisesti sydämen rytmihäiriöitä. Mielenkiintoista kyllä, joulupäivänä esiintyy eniten sydämen vajaatoiminnasta johtuvia kuolemia koko vuodesta. Tässä artikkelissa kerromme, mikä lomasydän -oireyhtymä on ja mistä se johtuu.

Mikä ihmeen lomasydän -oireyhtymä?

Kaikkihan me tiedämme, että sydän on yksi kehomme tärkeimmistä elimistä. Se pumppaa verta koko kehoomme. Näin myös solut saavat happea, jota ne tarvitsevat selviytyäkseen.

Jotta kaikki tämä tapahtuisi niin kuin pitää, sydän lyö tasaisella rytmillä, jatkuvasti. Koska rytmi on jatkuva, sydän täyttyy verellä niin kuin sen pitääkin. Sitten veri pääsee liikkumaan kehoon tarvittavalla paineella.

Lomasydän -oireyhtymän yhteydessä ihmisellä ilmenee rytmihäiriöitä. Yleensä tämä tapahtuu jommassa kummassa eteisessä – eteiset ovat kammioiden yläpuolella. Lyöntivauhti nopeutuu ja sydän lyö yhä useammin joka minuutti.

Rytmihäiriöt lomasydän -oireyhtymän tapauksessa aiheutuvat siitä, että ihminen juo paljon alkoholia lyhyen ajan sisällä. Tätä tapahtuu useammin juhlapyhinä, kuten jouluna, uutena vuotena tai vaikkapa juhannuksena, ja ajoittain myös kesälomien aikana. Nämä ovat päiviä ja aikoja, jolloin ihmiset juovat enemmän kuin normaalisti.

Lomasydän -oireyhtymää esiintyy etenkin nuorilla ja terveisillä ihmisillä. Ei kuitenkaan tiedetä tarkalleen, kuinka alkoholi aiheuttaa nämä oireet. Näyttää siltä, ​​että juhlimisen ja ilonpidon aikana se vapauttaa kehossa adrenaliinia ja norepinefriiniä, jotka nopeuttavat sykettä.

Mitkä ovat lomasydän -oireyhtymän oireet?

Lomasydän -oireyhtymää voi esiintyä minkäikäisillä ihmisillä tahansa, sukupuoleen katsomatta. Mutta kuten jo mainitsimme, se on yleisempää nuorilla ja terveillä ihmisillä, joilla ei ole mitään aiempia sydänsairauksia.

Koska kyseessä on rytmihäiriö, sen yleisin oire on sydämentykytys. Tämä tuntuu siltä, että sydän lyö voimakkaammin ja nopeammin kuin normaalisti.

Muita yleisiä oireita ovat rintakipu ja hengenahdistus sekä huimaus, joka voi aiheuttaa tajunnan menetystä tai kaatumista.

Oireet katoavat yleensä nopeasti heti, kun ihmisen keho on pystynyt käsittelemään kaiken nautitun alkoholin.

Vaikka oireet ovatkin väliaikaisia ja yleensä lyhytaikaisia, on tärkeää tarkkailla ihmistä, jolla niitä esiintyy. Joissakin tapauksissa potilaan henki voi olla vaarassa, muun muassa silloin kun tämä on erityisen nuori.

Miten tätä tilannetta voidaan ehkäistä?

Lomasydän -oireyhtymä voi ilmetä vain, jos juot liian paljon alkoholia lyhyen ajan sisällä. Siksi paras ja tehokkain tapa välttää sitä on yksinkertaisesti olla juomatta alkoholia. Jos kuitenkin päätät juoda, muista juoda vastuullisesti.

On hyvin tärkeää kertoa nuorille tästä oireyhtymästä. Monet heistä eivät tiedä tai eivät piittaa alkoholin nauttimisen vaarallisista vaikutuksista. Lisäksi monet nuoret uskovat, että vain vanhemmat ihmiset voivat saada sydänsairauksia.

Alkoholin ylenmääräistä kulutusta voi esiintyä myös kesäisten grillijuhlien, illallisten tai juhlapäivien yhteydessä, joissa on tarjolla myös paljon ruokaa. Yleensä juhlaruoka sisältää runsaasti rasvaa ja sokeria. Hyvin rasvaisten ja sokeripitoisten ruokien nauttiminen aiheuttaa jo sen, että sydämesi täytyy tehdä enemmän töitä. Tästä syystä, etenkin kesälomien aikaan, kiinnitä huomiota siihen kuinka paljon alkoholia juot, mutta myös siihen, minkälaista ruokaa ja syöt ja miten paljon sitä syöt.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.