Mitä on yösyöpöttely?

Yösyöpöttely voi aiheuttaa sen, että ihminen ei syö aamiaista lähes koskaan, ja sitten hänellä on kova nälkä illallisen ja unen välillä. Tämän lisäksi unettomuus voi muodostua ongelmaksi.
Mitä on yösyöpöttely?
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Oletko sinäkin usein seisonut jääkaapilla keskellä yötä ja haalinut syötävää kaksin käsin? Tässä tapauksessa kannattaa miettiä, voisiko yösyöpöttely olla sinulle ongelma.

Kun ihminen käyttäytyy näin, hän nousee sängystä keskellä yötä syömään. Usein näin tapahtuu siksi, että hän herää ja tuntee suurta ruoanhimoa.

Tällaista syömistä saattaa ilmetä vain öisin, ja päivällä voi sen sijaan olla joko ruokahaluttomuutta tai sitten syömättömyyttä sen vuoksi, että ihminen noudattaa jotakin tiukkaa dieettiä.

Yösyöpöttely ei ole vain sinun ongelmasi, vaan se on melko yleinen ilmiö. Niinkin suuri määrä kuin yksi sadasta ihmisestä kärsii yösyöpöttelystä.

Mitä yösyöpöttely on?

Ruoan ahmiminen on vakava ongelma, ja se voidaan tunnistaa pohtimalla täyttyvätkö nämä kaksi merkittävintä piirrettä:

 • Syöt suuren määrän ruokaa – sellaisen määrän, joka on paljon suurempi kuin normaalisti syötäisiin vastaavissa olosuhteissa.
 • Koet, että et hallitse tilannetta. Et pysty lopettamaan syömistä, ja sinulta puuttuu täysin hallinta ahmimiseen liittyvässä käytöksessäsi.

Yösyöpöttelyn piirteitä

yösyöpöttely on monen ongelma

Kukapa meistä ei olisi kuullut syömishäiriöistä, kuten anoreksiasta ja bulimiasta? Usko tai älä yösyöpöttely on paljon yleisempi häiriö kuin nuo.

Yösyöpöttelijällä on usein vaikeuksia hallita omia tunteitaan, ja usein hän kokee paniikkikohtauksia, jotka ilmenevät seuraavin tavoin:

 • Ahdistus
 • Masennus
 • Unettomuus
 • Alhainen itsetunto

Joidenkin psykologien mukaan sellaiset ihmiset, joille yöllä syöminen on ongelma, kokevat yleensä paino-ongelmia. Tämä johtuu luultavasti siitä, että suurin osa ruoasta syödään sellaisena aikana, jolloin pitäisi olla nukkumassa.

Lisäksi 20 % liikalihavista ihmisistä myöntää, että heidän olonsa on paljon parempi ja tyydyttyneempi syödessään yöllä. Heistä 75 % toimii tämän himon mukaisesti.

Vaikka kyseinen ongelma onkin paljon yleisempi liikalihavilla ja ylipainoisilla ihmisillä, sitä voi ilmetä kenellä tahansa.

Yösyöpöttelyn oireet

Oireet ja käytösmallit ovat tämän häiriön osalta selkeät, ja usein ne ovat samanlaiset eri ihmisillä. Kuten mainittu, yöllä syövät ihmiset eivät syö päiväsaikaan lainkaan tai vain hyvin vähän. Heillä ei vain tunnu olevan päivällä riittävästi ruokahalua.

Lisäksi nämä ihmiset ovat yleensä energisempiä aamulla, ja heidän energiansa hiipuu sitten päivän edetessä iltaan. On hyvin tavallista, että yösyöpöttely aiheuttaa unihäiriöitä.

Yöllä ahmitut ruoat ovat pääasiassa runsaasti hiilihydraatteja sisältäviä tuotteita, joita ovat esimerkiksi makeiset, leivonnaiset, leipä, riisi, pasta jne.

Yösyöpöttelijät ovat yleensä tietoisia ongelmastaan. Siksi he ovat usein masentuneita ja häpeissään, ja ikävä kyllä ongelma pahenee stressin myötä.

Vinkkejä yösyöpöttelystä eroon pääsemiseksi

yösyöpöttely voi ratketa puhumalla ammattilaisen kanssa

Terapia voi auttaa selvittämään mikä tarkemmin ottaen saa aikaan epäterveelliset syöntitottumuksesi, ja sitä kautta tilaa voidaan hoitaa.

Yösyöpöttelyn aiheuttajia sekä hoitoa yritetään edelleen selvittää. Se mitä tiedetään, on että ongelmaa ei tulisi lähestyä potilaan ylipainon kautta. Tämä on herkkä aihe, ja yösyöpöttelijä tietää jo asian olevan ongelma ja tuntee sen vuoksi myös syyllisyyttä.

Lisäksi, toisin kuin on muiden syömishäiriöiden kohdalla, tässä ei ole välttämättä kyse painosta tai omakuvasta. Siten tulee muistaa, että yöllä ahmiva ihminen ei välttämättä ole tyytymätön kehoonsa (tai se ei ainakaan välttämättä ole hänen suurin huolenaiheensa).

Tästä syystä on tarpeen keskittyä ennen kaikkea ymmärtämään, mistä ahdistuksen tunne tulee ja miksi ihminen pyrkii hoitamaan tätä tunnetta ruoan avulla. Siten ratkaisu vaatii yleensä laaja-alaista hoitoa, jossa yhdistyvät monet näkökulmat, ja tässä tarvitaan niin psykologin, psykiatrin kuin ravitsemusasiantuntijoidenkin apua.

Seuraavat neuvot ovat muutamia erilaisia näkökulmia yösyöpöttelyyn:

Ravitsemuksen näkökulma

 • Kun ihminen kärsii yösyöpöttelystä, hänen tulee muuttaa ruokavaliotaan terveelliseksi ja mukauttaa sitä omaan tilanteeseensa.
 • Hänen tulee harrastaa liikuntaa ainakin puoli tuntia päivittäin.
 • Lepo on hyvin tärkeää ihmisen terveydelle, sekä määrän että laadun osalta. Yösyöpöttelijän tulee opetella tekniikoita, jotka auttavat häntä saamaan riitävästi unta.
 • Hänen tulee vähentää stressin määrää viettämällä aikaa sellaisten asioiden parissa, joista hän nauttii. Sosiaalinen elämä ja  aktiviteetit muiden kanssa ovat välttämättömiä hyvän terveyden saavuttamiseksi.

Psykologinen näkökulma

Kognitiivinen käyttäytymisterapia voi auttaa yösyöpöttelijää ymmärtämään ja vähitellen muuttamaan omaa käytöstään. Tällainen terapia voi olla avuksi, jotta omat ajatukset voidaan järjestää paremmin ja jotta ongelmaan liittyvää stressiä ja ahdistusta voidaan vähentää.

Lopuksi

Yösyöpöttely on paljon yleisempi häiriö kuin paremmin tunnetut anoreksia ja bulimia.

On tärkeää ottaa käyttöön laaja-alainen lähestymistapa, kun tilannetta pyritään muuttamaan. Ensimmäiseksi on ehdotonta keskittyä yöahmimisen laukaisevan ahdistuksen hoitoon.

Älä epäröi kääntyä ammattilaisen puoleen, jos epäilet että omat syömistottumuksesi voisivat olla ongelma, tai mikäli huomaat että tunnet olosi hyvin ahdistuneeksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Lopez Minguez J., Gómez Abellán P., Garaulet M., Timing of breafkast, lunch, and dinner. Effects on obesity and metabolic risk. Nutrients, 2019.
 • Hannou SA., Haslam DE., McKeown N., Herman MA., Fructose metabolism and metabolic disease. J Clin Invest, 2018. 128 (2): 545-555.
 • Lao XQ., Liu X., Deng HB., Chan TC., et al., Sleep quality, sleep duration, and the risk of coronary heart disease: a prospective cohort study with 60,586 adutls. J Clin Sleep Med, 2018. 14 (1): 109-117.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.