Logo image
Logo image

Parhaat ruoat nälän tyydyttämiseksi

3 minuuttia
Jos haluat pudottaa painoa, ruokavalion pitäminen kurissa on avainasia. Nyt kerromme, mitä tuotteita kannattaisi nauttia, jotta voisit hillitä ruokahaluasi ilman haittoja terveydelle.
Parhaat ruoat nälän tyydyttämiseksi
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Kun alat painonpudotukseen tähtäävälle dieetille, on normaalia himoita runsaasti kaloreita sisältävää ruokaa. Samoin käy, kun ihminen on ahdistunut tai masentunut. Näiden tilanteiden välttämiseksi haluamme nyt suositella terveellisempiä ruokia nälän tyydyttämiseksi.

Saatat joskus ajatella olevasi nälkäinen, kun tosiasiassa kyse on tylsistymisestä, ahdistuneisuudesta, masennuksesta tai muusta vastaavasta. Kun ruoanhimo iskee, moni ahmii kokonaisen pussin sipsejä tai ison palan kakkua ilman, että edes miettii asiaa.

Painonpudotukseen tähtäävälle dieetille ryhdyttäessä on normaalia kokea ruoanhimoa etenkin, jos pääateriat ja välipala tarjoavat vähemmän kaloreita kuin mitä keho oikeasti tarvitsee.

Nauti näitä ruokia nälän tyydyttämiseksi

Jos etsit hyviä tuloksia ja haluat varmistua dieetin tehokkuudesta, suosittelemme seuraavien ruokien ottamista osaksi arkeasi. Ne ovat loistavia nälän tyydyttämiseksi, mutta muista, että ei ole kyse mistään ihmetuotteista painon alentamiseksi dramaattisesti.

Lue aiheesta lisää: Jooga-asennot painonpudotuksen tehostamiseen

1. Kreikkalainen jogurtti

Some figure

Toisin kuin tavallinen jogurtti, tästä on suodatettu nesteitä pois, ja se onkin kermaisempaa ja proteiinipitoisempaa. Kun olet erittäin nälkäinen, ota vain annos sokeritonta kreikkalaista jogurttia, josta saat 15 grammaa korkealaatuista proteiinia (tavallisessa jogurtissa on vain seitsemän grammaa).

Näin saat nälkäsi kuriin paremmin kuin hiilihydraattien ja rasvan avulla. Loistavaa on myös se, että kreikkalaisessa jogurtissa on vähemmän kaloreita.

2. Juusto

Some figure

Jo pari juustopalaa auttaa nälän tyydyttämiseksi. Voit valita esimerkiksi juustoja, joissa on vähemmän natriumia tai rasvaa. Tärkeintä on kuitenkin se, että juustoa nauttimalla saat runsaasti proteiinia edistääksesi vatsan tyhjän olon katoamista.

Jos tuntuu siltä, että et kestä enää sekuntiakaan syömättä, mutta seuraavaan ateriaan on vielä aikaa, pari palaa juustoa voi auttaa.

3. Musta kahvi

On kofeiinin puolestapuhujia ja sen vastustajia. Jos haluat nauttia tätä juomaa, valitse musta kahvi, jossa ei ole sokeria tai kermaa.

Kahvi voi auttaa nopeuttamaan aineenvaihduntaa ja lievittämään ruoanhimoa. Sen vaikutukset jatkuvat jopa kolmen tuntia juonnin jälkeen.

4. Avokado

Some figure

Avokadoakin suositellaan nälän hillintään, sillä se sisältää runsaasti ravinteita, kuten Omega-9 -rasvahappoja (jotka ovat hyväksi verenkierrolle ja sydämelle). Se auttaa tyydyttämään nälän nopeammin kuin hiilihydraatit ja jopa proteiini.

Avokadon sisältämät kasviöljyt, joissa on runsaasti öljyhappoa, muuntuvat yhdisteeksi joka tunnetaan nimellä phenylethanolamin. Tämä etenee hermopäätteisiin ja lähettää aivoille viestin, että olet jo kylläinen.

Lisäksi avokado on erinomainen korvike lisukkeille, joita usein laitetaan kerrosvoileipiin, salaatteihin ja lihoihin.

5. Oliiviöljy

Some figure

Oliiviöljy vaikuttaa samantyyppisesti kuin avokado. Ekstra-neitsytoliiviöljystä saat monia tärkeitä ravinteita, jotka torjuvat ruoanhimoa. Lisäksi tämä öljy muuttaa aterioiden maun paljon paremmaksi.

Voit nauttia oliiveja tai sitten maustaa salaattisi oliiviöljyllä – joka tapauksessa edistät sen vatsan tyhjän olon katoamista, joka on hyvin yleinen dieetillä oltaessa.

6. Kasvisliemi nälän karkottamiseksi

Some figure

Tämä on ehdottomasti yksi parhaista valinnoista ruoanhimon hillintään ja nälän tyydyttämiseksi. Ensinnäkin kasvisliemi koostuu suureksi osaksi kuumasta vedestä, joka täyttää vatsaa tehokkaasti, ja siinä on myös kasviksia, joista saat kylläisyyttä tuovaa proteiinia.

Voit valmistaa tällaisia keittoja vaikkapa porkkanoista, kesäkurpitsasta, selleristä ja lehtimangoldista. Voit nauttia niitä aamu- tai iltapäivän puolivälissä, ja kannattaa sekoittaa ainekset tehosekoittimessa, jotta saisit nopeasti aikaan nälän poistavan aterian.

Lämpimän kasviskeiton avulla pystyt myös lievittämään stressiä ja ahdistuneisuutta, jotka saavat monella aikaan ahmimista. Tällainen keitto on myös erittäin miellyttävä valinta kylminä talvikuukausina!

Lue aiheesta lisää: Parhaat kasvissosekeitot

7. Chilipaprika

Some figure

Jos pidät maustetuista ruoista, kannattaa hyödyntää chilipaprikan ominaisuudet, se nimittäin auttaa pudottamaan painoa sekä estää nälkää kasvamasta. Lisää tätä ainesta aterioihisi ja välipaloihisi, ja pystyt vähentämään kalorien saantiasi päivän mittaan.

Chilipaprika aktivoi suun reseptoreita, mikä tuottaa poltetta, ja tämä saa kehossa aikaan “taistele tai pakene” -reaktion, joka hillitsee ylensyöntiä.

Jos et kuitenkaan pidä mausteisista ruoista, aloita lisäämällä muutama palanen punaista paprikaa pastaan, pizzaan tai kanaruokiin.

8. Hedelmäsmoothiet

Omena tai päärynä keskellä päivää ei ole sama asia kuin runsaan smoothien nauttiminen, jossa on monia erilaisia hedelmiä. Kannattaa lisätä banaania kerran tai kaksi viikossa. Smoothiet ovat erittäin helppo valinta, ja niiden aineksia voidaan vaihdella loputtomiin.

Älä lisää juomiisi sokeria, mutta laita mukaan vettä, jos haluat ohuemman koostumuksen. Kokeile erilaisia yhdistelmiä joka päivä – omena, päärynä, persikka, greippi, appelsiini… Kaikki käy! Hedelmät ovat virkistäviä ja sopivat erityisesti kesään.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Icken D, Feller S, Engeli S, Mayr A, Müller A, Hilbert A, de Zwaan M. Caffeine intake is related to successful weight loss maintenance. Eur J Clin Nutr. 2016 Apr;70(4):532-4. doi: 10.1038/ejcn.2015.183. Epub 2015 Nov 11. PMID: 26554757.
  • Estruch R, Ros E, Salas-Salvadó J, Covas MI, Corella D, Arós F, Gómez-Gracia E, Ruiz-Gutiérrez V, Fiol M, Lapetra J, Lamuela-Raventos RM, Serra-Majem L, Pintó X, Basora J, Muñoz MA, Sorlí JV, Martínez JA, Fitó M, Gea A, Hernán MA, Martínez-González MA; PREDIMED Study Investigators. Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet Supplemented with Extra-Virgin Olive Oil or Nuts. N Engl J Med. 2018 Jun 21;378(25):e34. doi: 10.1056/NEJMoa1800389. Epub 2018 Jun 13. PMID: 29897866.
  • Varghese S, Kubatka P, Rodrigo L, Gazdikova K, Caprnda M, Fedotova J, Zulli A, Kruzliak P, Büsselberg D. Chili pepper as a body weight-loss food. Int J Food Sci Nutr. 2017 Jun;68(4):392-401. doi: 10.1080/09637486.2016.1258044. Epub 2016 Nov 29. PMID: 27899046.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.