12 vinkkiä turvalliseen matkustamiseen

Tämän päivän artikkelissa annamme vinkkejä turvalliseen matkustamiseen. Näitä vinkkejä noudattamalla voit ehkäistä ongelmia, jotka voivat pilata lomasi. Lue lisää alta!
12 vinkkiä turvalliseen matkustamiseen

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

On aina hyödyllistä nähdä erilaisia kulttuureja, koska se avaa mielemme ja poistaa ennakkoluuloja, mutta samalla on tärkeää tietää, miten pysyä turvassa ulkomailla matkustettaessa.

Matkustaminen opettaa meitä arvostamaan muita elämäntapoja. Opimme myös monia yhteisiä asioita. Joissakin maissa elämän todellisuus on kuitenkin aivan toisenlainen kuin meillä, joten on hyvä pitää mielessä vinkit turvalliseen matkustamiseen.

Turvallisuus on ensimmäinen asia, jota sinun on otettava huomioon kohdetta miettiessä. Varotoimenpiteiden valikoima on laaja, ja sinun on tiedettävä kunkin maan rajoitukset ja vaatimukset sekä niiden perinteet, gastronomia ja asukkaat.

Tämä artikkeli sisältää 12 vinkkiä turvalliseen matkustamiseen ulkomailla.

12 vinkkiä turvallisuuden takaamiseksi ulkomailla matkustettaessa

1. Etsi tietoa määränpäästä

Yritä löytää mahdollisimman paljon tietoa kohteesta, johon aiot matkustaa. Voit selata luotettavia lähteitä, kuten kyseisen maan hallituksen sivuja tai paikan virallisia nettisivuja. On todella helppoa löytää tietoa mistä tahansa maailman osasta verkossa.

Älä unohda viisumia ja virallisia asiakirjoja koskevia vaatimuksia, maan terveydentilaa, pakollisia rokotuksia, valuutanvaihtoa ja valuutan tyyppiä, tarpeellisia puhelinnumeroita tai muuta hyödyllistä informaatiota .

Vaikka kotimaassasi ei olisi sairauksia, kuten koleraa, lavantautia, keltakuumetta, raivotautia tai Zika-virusta, on sinun kuitenkin tiedettävä, että ne ovat ongelma muissa maissa. Löydät päivitettyjä tietoja näistäkin netissä.

2. Onko sinulla kaikki matkustamiseen vaadittavat asiakirjat?

Jotkut maat vaativat henkilöllisyystodistuksen lisäksi myös passin, viisumin ja jopa kansainvälisen ajokortin. Ota yhteyttä sen paikan konsulaattiin tai suurlähetystöön, jossa aiot vierailla.

On erittäin tärkeää tarkistaa kaikkien asiakirjojen viimeinen voimassaolopäivä. Se vaikuttaa loogiselta, mutta ihmiset usein unohtavat sen.

vinkkejä matkustamiseen ja siihen valmistautumiseen
Ulkomaanmatkan suunnitteluun kuuluu tutkimus- ja asiakirjojen hankinta.

3. Ota matkavakuutus

Matkavakuutuksen ottaminen on erittäin tärkeää kun suunnittelet matkustamista toiseen maahan. Vaikka terveydentilasi olisi erinomainen, et voi koskaan tietää mitä tapahtuu.

Matkavakuutuksen tulisi olla mahdollisimman kattava ja sen on sisällettävä hätäevakuointi. Monet matkavakuutukset sisältävät myös lennolta myöhästymisen tai peruuntuneet yhteydet, varkaudet, perhevahingot ja siviilioikeudellisen vastuun.

Pidä aina kotimaasi konsulaatin tai suurlähetystön yhteystiedot käsillä. Tämä johtuu siitä, että näiden yksiköiden kautta saat apua hätätilanteissa tai muiden odottamattomien tapahtumien sattuessa – hyökkäyksiä, luonnonkatastrofeja, vallankaappauksia jne. Emme ole fatalistisia tai negatiivisia – vain realistisia.

4. Oikea valuutta ja matkapuhelin ovat tärkeitä tekijöitä turvallisuuden kannalta

Tarkista käytetäänkö valitsemassasi maassa eri valuuttaa ja huolehdi valuutanvaihdosta ennen matkustamista. On totta, että luotto- ja maksukortit ovat yleisiä kaikkialla maailmassa, mutta monet paikat hyväksyvät vain käteistä.

Mitä tulee puhelimeesi, kytke päälle datan käyttö ulkomailla. Tarkista kyseisen palvelun hinnat etukäteen, koska sen käyttö on joissakin tapauksissa melko kallista. Käytä paikallista wifi-verkkoa niin paljon kuin voit.

5. Kiinnitä huomiota ympäristöösi

Jätetään byrokraattiset kysymykset syrjään ja ryhdytään käsittelemään käytännöllisempiä tapoja turvalliseen matkustamiseen. Kiinnitä aina huomiota ympäristöösi.

Jotkut muistomerkit sekä nähtävyydet ovat häikäiseviä ja usein ne vievät kaiken huomiomme. Sinun on kuitenkin aina oltava tietoinen siitä, mitä lähelläsi tapahtuu.

Väkijoukot ovat erityisen sopivia paikkoja rikollisille, jotka etsivät seuraavaa uhriaan. Sinun ei tarvitse olla vainoharhainen, mutta ole valppaana ja siirry pois tilanteesta jos huomaat jotain epäilyttävää. 

6. Asenteesi voi pitää sinut turvassa

Kehonkieli on avain mahdollisten hyökkäysten houkuttelemiseen tai torjumiseen. Tutkimuksen mukaan rikolliset valitsevat uhrinsa haavoittuvuusasteen mukaan. Tällä tarkoitetaan henkilön tapaa kävellä ja käyttäytyä.

Riippumatta siitä, kuinka paljon pelkoa tai turvattomuutta saatat tuntea, pidä se omana tietonasi. Toimi ja kävele kuin mitään ei tapahtuisi. Et ehkä ole tietoinen siitä, mutta useimmat rikolliset tutkivat mahdollisia uhrejaan etukäteen. Henkilö, joka vaikuttaa eksyneeltä turistilta, kiinnittää varkaiden huomion.

7. Päästä irti

Okei, mitä jos varotoimenpiteesi eivät tuottaneet tulosta ja olet joutunut ryöstön kohteeksi. Älä yritä leikkiä sankaria, vaan anna varkaalle mitä hän haluaa. Elämäsi on arvokkaampi kuin mikään esine, jonka hän voi varastaa sinulta.

Muista: Sinulla on kattava matkavakuutus, joten vakuutusyhtiö korvaa menetetyn omaisuuden.

8. Oikeanlainen valuutta ja asiakirjat

Älä koskaan pidä kaikkia rahojasi, korttejasi ja asiakirjojasi yhdessä paikassa. Tämä johtuu siitä, että varkauden sattuessa menetät kaiken. Ole tietoinen määränpääsi maksumääräyksistä ja tiedä tarkalleen, kuinka paljon maksat hotelleista, ravintoloista ja retkistä etukäteen.

Voit esimerkiksi jakaa käteistä ja kortteja käsilaukun, repun, matkalaukun ja jopa pyykkipussin kesken. Toinen ehdotus on pitää kaksi kukkaroa tai lompakkoa. Aseta pieni määrä rahaa ja joitakin vanhentuneita kortteja yhteen ja piilota hyvät kortit ja loput käteisestä toiseen. Anna sitten hyödytön lompakko varkaalle, jos joudut ryöstön uhriksi.

Ota lisäksi kopiot kaikista asiakirjoistasi (viisumi, passi, rokotuskortti, ajokortti, henkilökortti) ja säilytä ne vaikkapa tietokoneellasi tai sähköpostissasi. Näin voit löytää ne helposti, jos tarvitset niitä.

9. Pidä matalaa profiilia

Älä vie kameraa ja matkapuhelinta kaikkialle, minne menet. Pidä ne piilossa siihen hetkeen, kunnes käytät niitä. Sama koskee kalliita kelloja, tietokoneita ja muita elektronisia laitteita, jotka voivat kiinnittää varkaiden huomion kadulla.

10. Ole varovainen reppujen ja laukkujen kanssa

Yritä olla kantamatta reppuja, joiden vetoketju on helppo avata. Tämä johtuu siitä, että kuka tahansa voi avata reppusi sekunnissa, ilman että huomaat yhtään mitään. Käytä lukkoja niiden laukkujen sulkemiseen, joissa pidät tärkeitä esineitä.

vinkkejä matkustamiseen ja turvallisuuteen
Turistien hämmentynyt käytös herättää yleensä rikollisten huomion, joten käyttäydy normaalisti. Ole mahdollisimman luonnollinen.

11. Varo maakohtaisia ​​huijauksia

Jokaisessa maassa on erilaisia ​​huijauksia, ja sinun on oltava tietoinen niistä etukäteen. Esimerkiksi kerjäläinen voi lähestyä sinua vain saadakseen sinut paljastamaan lompakkosi olinpaikan tai häiritsemään sinua, kun joku muu varastaa sinulta jotain.

He saattavat todella pyytää apua, joten luota vaistoihisi äläkä ota riskejä.

12. Luota vaistoihisi pysyäksesi turvassa matkoilla

Kuten edellä mainitsimme, kuuntele vaistojasi pysyäksesi turvassa. Kuuntele aina sitä pientä sisäistä ääntä, joka kertoo sinulle, että jokin on vialla tai että jokin on liian hyvää ollakseen totta.

Kuudes aistisi ei petä koskaan!

On mahdollista pysyä turvassa ulkomailla matkustettaessa

Matkustaminen on rikastuttaa elämäämme, se vähentää stressiä ja ahdistusta sekä edistää terveellisempää suhdetta itseesi ja ympärilläsi oleviin. Noudata vain kaikkia vinkkejä turvalliseen matkustamiseen, niin et joudu pulaan.

Älä koskaan anna tuntemattoman pelon viedä pois matkustushaluasi. Pelko ei ole paha asia, kunhan osaat hallita sitä sallimatta sen voittaa sinua.

Sinun ei tarvitse luottaa kaikkiin tai olla ystävä kaikkien kanssa, jotka lähestyvät sinua. Ole ystävällinen kaikille mutta ota etäisyyttä. Rentoudu, mutta pidä silmäsi auki koko ajan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Wenge, C. O. (2007). Razones para viajar. Factótum. Revista de Filosofía5, 88-91.
  • Chen, C. C., Petrick, J. F., & Shahvali, M. (2016). Tourism experiences as a stress reliever: Examining the effects of tourism recovery experiences on life satisfaction. Journal of Travel Research55(2), 150-160.
  • Wong, C., & Simons, H. (2012). Health advice for older people travelling overseas. Nursing older people24(8).
  • Marcos, G. R., Mena, M. N., & Gutiérrez, C. H. (2019). Preparando un viaje al trópico: consejos para el viajero adulto. Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado12(92), 5385-5393.
  • Espín, P. M. (2012). El seguro de viaje. Revista CESCO de Derecho de Consumo, (2), 142-145.
  • Albuquerque, M. Á. P. (2005). Contenido del contrato de seguro de asistencia en viaje(Doctoral dissertation, Universidad de Extremadura).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.