Miten valmistellaan matkailijan ensiapupakkaus

Minkä tahansa matkan tai retken aikana on mahdollista, että reissaaja kärsii erilaisista matkailuun liittyvistä vaivoista, kuten huimauksesta, ruoansulatusvaivoista, nokkosihottumasta, haavoista tai pienistä onnettomuuksista. Matkailijan kannattaa aina pitää mukanaan ensiapupakkausta tällaisten tilanteiden varalle.
Miten valmistellaan matkailijan ensiapupakkaus
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Matkailijan ensiapupakkaus voidaan räätälöidä yksilöllisesti matkustajan erityistarpeiden mukaan. Kun valmistelet pakkausta itsellesi tai perheellesi, pidä mielessä minne olette matkalla, millaisia liikennevälineitä käytätte, mikä matkustajien ikä ja yleinen terveydentila on, mitä riskejä matkan aikana voi sattua, yms. Matkan pituus tulee myös ottaa huomioon.

Ensiapupakkauksen sisältö ei ole yksi ja sama kun matkustamme maaseudulle, trooppiseen maahan tai suurkaupunkiin. Mukauta ensiapupaketti siis määränpään ja sinun sekä perheesi henkilökohtaisten tarpeiden mukaan. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä ensiapupakkauksen valmistelemiseksi.

Matkailijan ensiapupakkaus: mitä tulee ottaa huomioon

Yleisesti ottaen tavallisimpia matkalla ilmeneviä ongelmia ovat:

  • Matkapahoinvointi
  • Hyönteisten tai kasvien pistokset sekä niitä seuraava nokkosihottuma tai muut ihoreaktiot
  • Ruoansulatushäiriöt
  • Pienet onnettomuudet ja vammat, kuten haavat, mustelmat jne.

Pidä ensinnäkin mielessä nämä yleisimmät matkalla ilmenevät terveysongelmat, ja rakenna ne huomioon ottaen ensiapupakkauksen perusta. Seuraavaksi erottelemme ne yksityiskohtaisemmin, ja kerromme mitä kussakin tapauksessa tulee muistaa.

Matkapahoinvointi

Matkapahoinvointia voi esiintyä missä tahansa liikennevälineessä, ihmisestä riippuen. Joillakin ihmisillä oireet pahenevat lentokoneella matkustettaessa lentämiseen liittyvän ahdistuksen tai jännittämisen takia. Yleisimmät oireet ovat pahoinvointi, oksentelu, hyperventilaatio, hikoilu ja huimaus ja pyörtymisen tunne.

Muista siis sisällyttää ensiapupakkaukseen matkapahoinvointia ja huimausta ehkäiseviä lääkkeitä, kuten dimenhydrinaattia tai meklotsiinia. Jos tiedät jo melko varmasti että tulet kärsimään matkapahoinvoinnista, sitä ehkäisevää lääkettä kannattaa ottaa jo hieman ennen matkalle lähtöä.

Yhdellä meklotsiiniannoksella on pitkäaikainen vaikutus, joten se soveltuu hyvin pitkille matkoille. Dimenhydrinaatti voi vaatia useita annoksia matkustamisen aikana, matkan kestosta riippuen. Se ei sovi alle 2-vuotiaille lapsille.

Jos olet raskaana tai imetät, tai kyseessä on pieni lapsi, kysy lääkäriltäsi tai apteekkarilta mitä siinä tapauksessa suositellaan.  Inkiväärikapselit tai purukumi voivat olla hyvä vaihtoehto, kunhan olet varmistanut että ne sopivat tilanteeseen.

Yleisimmät matkapahoinvoinnin oireet ovat pahoinvointi, oksentelu, hyperventilaatio, hikoilu ja huimaus ja pyörtymisen tunne.
Matkapahoinvointia voi esiintyä missä tahansa liikennevälineessä. Merellä matkustettaessa se on erityisen yleinen ilmiö, varsinkin jos merenkäynti on rajua.

Hyönteisten ja kasvien pistokset sekä nokkosihottuma

Hyönteisten puremat tai kasvien kosketuksen aiheuttamat reaktiot iholla ovat mahdollisia sekä kotimaan että ulkomaan matkoilla, ja etenkin trooppisissa maissa niitä saa varoa. Piston voimakkuudesta, pistosten lukumäärästä ja henkilökohtaisesta herkkyydestä riippuen ne voivat aiheuttaa lieviä tai pahojakin allergisia oireita ja kutisevia ihoinfektioita.

Niiden ehkäisy on paras vaihtoehto, eli suositeltavinta on käyttää vaatteita, jotka peittävät käsivarret ja jalat, ja käyttää hyttysverkkoja- ja myrkkyjä sekä hyönteiskarkottimia. Matkailijan ensiapupakkaus sisältääkin siis hyönteismyrkkyä, jota voi levittää iholle tai “myrkkykorun”, jonka voi laittaa ranteeseen.

Pistosten hoitoa varten ensiapupakkaukseen tulee sisällyttää esimerkiksi hydrokortisonia tai antihistamiinivoidetta. Yrtteihin perustuvat hoidot ja eteeriset öljyt ovat myös erittäin hyödyllisiä.

Ruoansulatus- ja vatsavaivat

Koska ruokailutottumuksemme muuttuvat kun olemme matkoilla, on normaalia kärsiä vatsanväänteistä. Esimerkkejä näistä ovat ilma suolistossa, turvonnut olo, närästys, vatsakrampit ja refluksi. Ummetus ja ripuli ovat myös yleisiä.

Matkailijan ensiapupakkauksessa täytyy siis olla esimerkiksi antasideja ja maitohappobakteereja turvotuksen, närästyksen ja ilmavaivojen lievittämiseksi. Voit myös valita luonnollisia lääkkeitä. Saatavilla on monia erilaisia tuotteita, jotka perustuvat eri lääkekasveihin tai niiden yhdistelmiin, kuten papaija, artisokka, maarianohdake, fenkoli, anis tai raparperi. Jos kärsit ilmavaivoista, käytä niiden hoitoon esimerkiksi simetikonia sisältävää lääkettä tai karminatiivisia vaikutuksia sisältäviä kasveja, kuten anista, kuminaa tai fenkolia.

Varaudu ripuliin ja ummetukseen

Ripulin varalta huolehdi, että ensiapupakkauksessa on loperamidia sisältävää lääkettä, jota voi ottaa tilapäisesti akuuttiin ripuliin. Se pistää lopun ripulille ja vatsakrampeille yleensä hyvin nopeasti. Laita mukaan myös mineraalisuoloja ja suolistogeeliä sisältäviä annospusseja, jotka auttavat kehon nesteyttämisessä. Nesteiden juonti onkin ripulista kärsittäessä ensisijaista, ja huolehdi että nesteessä on suolaa ja sokeria sopivassa suhteessa.

Matkailijan ensiapupakkauksessa tulee olla myös probiootteja, joita voit ottaa suoliston bakteerikannan palauttamiseksi kun akuutein ripuli on ohi.

Jos taas kärsit ummetuksesta, pakkaa mukaan laksatiiveja, kuten makrogolia tai natriumpikosulfaattia sisältävää lääkettä, tai luonnollisia tuotteita kuten pellavarouhetta tai kasveihin perustuvia tabletteja.

Sinua saattaa kiinnostaa tämäkin artikkeli: Kuinka lievittää ummetusta, jos syö jo terveellisesti

Haavojen ja vammojen hoito ja ennaltaehkäisy

Matkailijan ensiapupakkaus ei ole huolellisesti suunniteltu, jos siitä puuttuu pienten vammojen ja iho-oireiden ennaltaehkäisy- ja hoitomateriaali.
Pienet onnettomuudet, vammat ja ruhjeet ovat yleisiä matkoilla, joten varaudu niihin jo etukäteen.

Matkailijan ensiapupakkaus ei ole huolellisesti suunniteltu, jos siitä puuttuu pienten vammojen ja iho-oireiden ennaltaehkäisy- ja hoitomateriaali. Muista siis pakata mukaan materiaalia pienten haavojen, rakkuloiden, palovammojen, nyrjähdysten tai venähdysten hoitamiseksi. Suosittelemme lisäämään vähintään seuraavat tarvikkeet:

  • Fysiologinen suolaliuos haavojen ja rakkuloiden puhdistamiseen.
  • Desinfiointiaineet liuoksen tai kertakäyttöisten pyyhkeiden muodossa.
  • Sidokset, kuten sideharsoa, siteitä, tukisiteitä, eri kokoisia laastareita, perhoslaastareita, haavansulkuteippiä, yms.
  • Paikallisesti käytettävät tulehduskipulääkkeet, kuten voiteet tai salvat, lievien palovammojen ja nyrjähdysten varalta.
  • Aurinkovoide.
  • Kylmägeelipakkaus.
  • Desinfiointiaine tai -geeli käsien ja pintojen desinfiointiin.
  • Arkisia ongelmia, kuten kurkkukipua, kuumetta, lihassärkyä tai päänsärkyä voi esiintyä milloin tahansa. Siksi ensiapupakkauksessa pitäisi olla myös kipulääkkeitä, kuten parasetamolia.

Ensiapupakkaus on matkailijan tärkeä matkakumppani

Jos valmistelet ensiapupakkauksen hyvin ja räätälöit sen huolellisesti matkakohteen mukaan, voit välttyä monilta komplikaatioilta, jotka voivat pilata lomasi. Jos olet epävarma mitä mukaan kannattaa ottaa, aloita tällä listalla ja pyydä apteekin henkilökuntaa tai lääkäriä avustamaan sinua muiden tarvikkeiden valitsemisessa.

Muista lisäksi, että matkalla voi aina tapahtua isompiakin onnettomuuksia, sellaisia joihin kukaan ei ole valmistautunut. Tällaisia tapauksia varten matkavakuutus on ehdoton turva, jota ei saa unohtaa järjestää ennen matkalle lähtöä. Voit myös ottaa selville etukäteen, missä matkakohteen terveyskeskukset ja sairaalat sijaitsevat, jos joudut hätätilanteeseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Educación sanitaria: el botiquín casero. (2004). Pharmacy Practice.

  • Gómez-Zorita, S., & Urdampilleta, A. (2014). Fármacos y suplementos nutricionales para llevar en el botiquín del alpinista. Farmacéuticos Comunitarios. https://doi.org/10.5672/fc.2173-9218.(2014/vol6).001.06

  • Martinez, B. (2006). El botiquín escolar. Investigación y Educación.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.