Onko parasetamolin käyttö raskauden aikana turvallista?

Parasetamolin käytön turvallisuutta raskauden aikaan on arvioitu tutkimuksissa. Näiden tutkimusten ansiosta voidaan tällä hetkellä todeta, että se on turvallinen lääke raskaana olevillekin.
Onko parasetamolin käyttö raskauden aikana turvallista?
Mariel Mendoza

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Mariel Mendoza.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Parasetamolin käyttö raskauden aikana on hyvin kiistanalainen aihe, josta on monia ristiriitaisia näkemyksiä. Et kenties ole tietoinen tästä, mutta asetaminofeeni (parasetamoli), ilman reseptiä saatava lääke, on yksi eniten myydyistä lääkkeistä maailmassa. Ongelma on se, että ihmiset eivät useinkaan ole tietoisia sen haittavaikutuksista ja käytön esteistä.

Vielä jokin aika sitten suositukset koskien parasetamolin käyttöä raskauden aikana osoittivat, että sitä oli vaarallista käyttää. Kliinisen kokemuksen mukaan ei ole kuitenkaan todisteita siitä, että tämän lääkkeen käyttö vaikuttaisi haitallisesti urogenitaaliseen järjestelmään. Näyttöä ei ole saatu myöskään vaikutuksista syntymättömän lapsen hermoston kehitykseen.

Parasetamolin käyttö raskauden aikana

Tällä paljon käytetyllä lääkkeellä on kipua lievittäviä ja kuumetta alentavia ominaisuuksia. Se on samankaltainen lääke kuin aspiriini, paitsi että se ei laske tulehdusta eikä sillä myöskään ole verihiutalevaikutusta.

Näistä ominaisuuksista johtuen parasetamolia käytetään keskivaikean, akuutin ja kroonisen kivun hoitoon. Se on useimpien lääkäreiden valitsema kipulääke yli 50-vuotiaille potilaille.

Parasetamolin tarkkaa vaikutusta ei tunneta, mutta sen tiedetään vaikuttavan keskushermoston kautta. Tiedepiireissä on laajalti hyväksytty hypoteesi, jonka mukaan parasetamoli nostaa kipukynnystä estämällä syklo-oksigenaaseja. Nämä molekyylit osallistuvat prostaglandiinien tuotantoon.

Prostaglandiinit ovat kipuun liittyviä proteiineja. Parasetamoli ei kuitenkaan kykene estämään syklo-oksigenaaseja ääreishermoston tasolla, eli keskushermoston ulkopuolella. Juuri tästä syystä sillä ei ole tulehdusta lievittävää tehoa. Tämän lisäksi parasetamoli estää useiden sellaisten välittäjämolekyylien synteesiä ja vaikutusta, jotka herkistävät kipureseptoreja mekaanisille ja kemiallisille ärsykkeille.

Mitä tulee parasetamolin kuumeoireita lievittävään tehoon, se kykenee salpaamaan ruumiinlämpöä säätelevää aivoaluetta. Se kykenee haihduttamaan lämpöä käynnistämällä vasodilaation (verisuonten laajeneminen) sekä lisäämällä ääreisverenkiertoa ja hikoilua.

Parasetamoli on ilman reseptiä saatava lääke, jota käytetäänkin paljon.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Opioidit syövän aiheuttaman kivun hoidossa

Parasetamolin haittavaikutukset

Parasetamoli on maksalle myrkyllistä. Useimmissa tapauksissa myrkyllisyys johtuu kuitenkin joko yliannostuksesta tai jatkuvasta liian suurten lääkeannosten syömisestä. Parasetamolin aiheuttama maksan myrkytys ilmenee seuraavilla tavoilla:

Myrkyllisyyden lisäksi lääke voi aiheuttaa myös muita sivuvaikutuksia, kuten:

  • Neutropenia (valkosolujen puutos)
  • Nokkosihottuma ja muut allergiset reaktiot

Parasetamolin käyttö raskauden aikana: suositukset

Parasetamolin käyttö raskauden aikana on sallittua

Espanjan terveysministeriö muutti vastikään suosituksia koskien parasetamolin käyttöä raskauden aikana. Lääkettä markkinoivan yrityksen on tehtävä erilaisia tarkkailututkimuksia arvioidakseen lääkkeen turvallisuutta pitkällä aikavälillä sekä havaitakseen mahdolliset vaarat, joita ei arvioitu aiemmissa tutkimusvaiheissa.

Tämän lääkkeenvalvontayksiköiden suorittaman jaksottaisen arvioinnin aikana on myös tutkittu tarkemmin niitä vaaroja, joita parasetamoli voi aiheuttaa raskaana olevan ja parasetamolia syövän naisen sikiölle. Kaikki tarkkailututkimuksista saatu uusi lääkettä koskeva turvallisuustieto on nyt lääkkeen teknisessä tiedotteessa ja tätä vaikuttavaa ainetta sisältävien lääkkeiden pakkausselosteissa.

Kuten tästä voi nähdä, AEMPS:llä (Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios, Espanjan lääkevirasto) on vahva perusta antaa päätöksensä lääkkeen käytöstä. Tehtyään kaikki asiaankuuluvat arviot AEMPS tuli siihen johtopäätökseen, että näyttöä siitä, että parasetamolin käyttö raskauden aikana vaikuttaisi urogenitaaliseen elimeen tai johtaisi lapsen hermoston kehityshäiriöön, ei ole.

Suomessa parasetamoli on ensisijainen kipu- ja kuumelääke raskauden aikana.

Yhteenveto

Raskaana oleva nainen voi ottaa parasetamolia lääkärin ohjeiden mukaisesti, kunhan sitä ei käytetä liiallisissa määrin. Raskaana olevien naisten tulee yleensäkin olla varovaisia lääkkeiden käytön ja itselääkinnän kanssa kaikissa olosuhteissa. Epäselvissä tapauksissa noudata aina lääkärin ohjeita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Farré, M., Abanades, S., Álvarez, Y., Barral, D., & Roset, P. N. (2004). Paracetamol. DOLOR. https://doi.org/10.12968/jprp.2019.1.1.7
  • Graham, G. G., Davies, M. J., Day, R. O., Mohamudally, A., & Scott, K. F. (2013). The modern pharmacology of paracetamol: Therapeutic actions, mechanism of action, metabolism, toxicity and recent pharmacological findings. Inflammopharmacology. https://doi.org/10.1007/s10787-013-0172-x
  • Eyers, S., Weatherall, M., Jefferies, S., & Beasley, R. (2011). Paracetamol in pregnancy and the risk of wheezing in offspring: A systematic review and meta-analysis. Clinical and Experimental Allergy. https://doi.org/10.1111/j.1365-2222.2010.03691.x

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.