Logo image
Logo image

Opioidit syövän aiheuttaman kivun hoidossa

3 minuuttia
Opioidit auttavat kontrolloimaan pahinta kipua. Ne saattavat aiheuttaa kuitenkin myös itse sivuoireita.
Opioidit syövän aiheuttaman kivun hoidossa
Viimeisin päivitys: 07 elokuuta, 2020

Opioidit ovat yleisiä lääkkeitä syövän aiheuttamien kipujen hoidossa. Usein voimakas ja heikentävä kipu johtuu itse kasvaimen aiheuttamasta paineesta, mutta se voi johtua myös muun muassa syöpähoidosta tai immuunijärjestelmän muutoksista.

Nykyään syöpä on yksi merkittävimmistä terveysongelmista. Miljoonat ihmiset kuolevat syöpään vuosittain. Lisäksi noin 40 %: lla syöpähoitoja läpikäyvillä potilailla on kovia kipuja.

Syövän viimeisessä vaiheessa tällaista kipua ilmenee jopa noin 80 prosentilla potilaista. Se on monimutkainen tilanne, jota on vaikea käsitellä. Jokainen henkilö reagoi omalla tavallaan eri hoitoihin, jotka sisältävät usein erittäin voimakkaita lääkkeitä.

Tällä hetkellä tutkijat ovat edistyneet tällä kyseisellä alalla ja alkaneet vähitellen asettamaan uusia hoitosuosituksia. Joten tämänpäiväisessä artikkelissa keskustelemme tarkemmin opioidien käytöstä syövän hoidossa.

Kuinka syöpäpotilaan kipua lievitetään

Kuten aiemmin mainitsimme, syövän hoidon täytyy olla yksilöllistä, sillä jokainen potilas on erilainen. Siksi lääkäreiden täytyy opastaa potilaita tässä asiassa, koska oireet ja niiden oikeanlainen hoito riippuu syövän tyypistä, aiheuttajasta ja jopa potilaan omasta tavasta kokea kipua.

On olemassa kuitenkin tietyt perusohjeet syövän aiheuttaman kivun hoitoon, joka perustuu kivun intensiteettiin. Nämä määritelmät perustuvat Maailman terveysjärjestön eli WHO:n standardeihin. Seuraavia lääkkeitä käytetään apuna syövän hoidossa lievästä kivusta aina pahempaan kipuun:

  • Yksinkertaiset kipulääkkeet, kuten asetaminofeeni ja ei-steroidiset anti-inflammatoriset lääkkeet (NSAID), on tarkoitettu ihmisille, joilla on lievää kipua. Yleisimmät tällaiset särkylääkkeet ovat ibuprofeeni ja naprokseeni.
  • Toisessa hoitoasteessa käytetään heikkoja opioideja sellaisille potilaille, joilla on kohtalaista kipua. Tämä ryhmä käyttää kivunlievitykseen kodeiinia, tramadolia tai dihydrokodeiinia.
  • Lääkärit määräävät voimakkaita opioideja vain erittäin voimakkaan kivun hoitoon. Morfiini on näistä yleisimmin käytetty, mutta hoitoon voidaan käyttää myös metadonia tai fentanyyliä. Valitettavasti yli puolet syöpäpotilaista tarvitsevat lopulta näitä kolmannen vaiheen lääkkeitä.
Some figure

Kivun luokitellakseen lääkäreiden on arvioitava potilaansa asianmukaisesti ja henkilökohtaisesti, ja tähän tarkoitukseen he käyttävät erikseen määriteltyjä kipuasteikkoja. Kipuasteikot määrittelevät kivulle erilaisia piirteitä, luokitellakseen sen johonkin lievän ja sietämättömään kivun väliltä.

Yleensä kipu koostuu kuitenkin useamman tekijän aiheuttajasta, jolloin voi olla tarpeen myös käyttää sen lievittämiseen useampia eri lääkkeitä.

Mitä opioidilääkkeet oikein ovat?

Opioidilääkkeet ovat oopiumista saatuja lääkkeitä, jotka vaikuttavat myös aivojen reseptoreihin tai ns. opioidireseptoreihin. Ne jakautuvat keskus- ja ääreishermoston kautta.

Nämä lääkkeet liittyvät reseptoreihin ja hillitsevät hermoärsykkeitä. Siten, hidastamalla ärsykkeitä, lääkkeet peruuttavat kivun tuntemuksen leviämisen.

Sinun on kuitenkin pidettävä mielessä, että näillä lääkkeillä on lukuisia sivuvaikutuksia. Ensinnäkin on tärkeää ottaa huomioon, että suuri osa opioideista, kuten morfiini, on addiktoivaa ja sen käyttö voi johtaa lääkeaineriippuvuuteen.

Nämä lääkkeet voivat lisätä myös väsymystä sekä heikkoutta. Yksi riski on, että ne voivat johtaa masennukseen tai vaikuttaa hengityselinten toimintaan.

Lääkäreiden on siis oltava erittäin varovaisia annosten suhteen ja ihmisten tulisi käyttää opioidilääkkeitä aina vain lääkärin valvonnan alaisina.

Some figure

Opioidit syövän hoidossa

Toisen asteen lääkkeet syöpäkipuihin: heikot opioidit

Kuten edellä mainitsimme, yleisimmät tässä vaiheessa käytetyt lääkkeet ovat tramadoli ja kodeiini. Potilas voi ottaa ne eri tavoin: joko niiden sisältämien lääkeaineiden vapauttamista viivästyttämällä tai välitöntä, suoraa vaikutusta edistäen. Potilaat voivat käyttää niitä huoletta myös muiden lääkkeiden, kuten ei-steroidisten tulehduskipulääkkeiden (NSAID) kanssa.

Esimerkiksi kodeiini on tarkoitettu suun kautta otettavaksi. Potilaiden, joilla on maksa- tai munuaisongelmia, tulisi kuitenkin välttää sen käyttöä.

Kolmannen asteen lääkkeet syöpäkipuihin: vahvat opioidit

Nämä lääkkeet on tarkoitettu erityisesti niiden tapausten hoitoon, joissa syövän aiheuttama kipu on jo sietämätöntä. Morfiini on yleisimmin käytetty, koska sen käyttötapa on erittäin monipuolinen.

Morfiinilla ei myöskään ole varsinaista ”kipulääkekattoa”. Siksi lääkärit voivat muuttaa vapaasti morfiinin annostelua potilaan oireiden mukaisesti. Annosraja määräytyy kuitenkin morfiinin sivuvaikutusten perusteella, sillä yliannostus morfiinia voi johtaa kuolemaan.

Opioidit syövän hoidossa: johtopäätös

Opioidien käyttö syövän hoidossa on monimutkainen prosessi, ja hyvin tapauskohtainen. Siksi lääkäreiden tulee määrätä sopiva hoito kunkin potilaan ominaisuuksien mukaan. Kuten huomaat, tällaisen hoidon aloittaminen ja siihen liittyvien ohjeiden päätökset kuuluvat aina alan ammattilaiselle, eli syöpälääkärille.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Farmacoterapia del dolor oncológico. Analgésicos y coadyuvantes | Farmacia Profesional. (n.d.). Retrieved October 18, 2019, from https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-farmacoterapia-del-dolor-oncologico-analgesicos-13114984
  • Uso de opioides en el tratamiento del dolor oncológico – BTA – CADIME. (n.d.). Retrieved October 18, 2019, from http://www.cadime.es/es/boletin_terapeutico_andaluz.cfm?bid=37#.XanYj-gzbIU
  • Tratamiento con opioides del dolor oncológico. (n.d.). Retrieved October 18, 2019, from http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1131-57682003000100001

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.