Hyviä mausteita polvikivun hoitoon

Tässä artikkelissa opit, kuinka kurkuma, inkivääri, kaneli, mausteneilikat ja cayennepippuri voivat auttaa polvikivun hoidossa. Kokeile!
Hyviä mausteita polvikivun hoitoon
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Jos luet tätä artikkelia, etsit luultavasti luonnollisia keinoja hoitaa polvikipua. Tämän voi saavuttaa oikeanlaisella lääkärinhoidolla ja eräiden tulehdusta ja kipua lievittävien mausteiden tarjomalla lisäavulla. Tässä artikkelissa esittelemme siis hyviä mausteita polvikivun hoitoon; katso kuinka kurkuma, inkivääri, kaneli, mausteneilikat ja cayennepippuri voivat olla avuksi. Sisällytä niitä ruokavalioosi hyödyntääksesi niiden loistavia terveysominaisuuksia.

Polvikipu

Valitettavasti polvikipu on yleinen ongelma, joka ei rajoitu vain tiettyyn ikäryhmään. Se voi johtua nivelsiteen tai -ruston vauriosta tai jostakin sairaudesta, kuten nivelreumasta, kihdistä ja tulehduksista.

Sen pääasialliset oireet ovat polven turvotus ja punoitus. Joillakin ihmisillä esiintyy polvessa myös jäykkyyttä, heikkoutta tai epävakautta.

On aina tärkeää saada lääkärin diagnoosi. Lääkäristä saat myös hoitoa ajoissa, erityisesti jos oireet ovat voimakkaat tai pahenevat.

Jatka lukemista ja ota selvää, mitkä viisi maustetta voivat auttaa polvikivun hoidossa luonnollisesti lääkärissäkäynnin jälkeen.

Mausteita polvikivun hoitoon

1. Kurkuma

Kurkumaa ja joitakin muita mausteita voidaan käyttää polvikivun hoitoon

Kurkuma voi auttaa hoitamaan polvikipua aktiivisen yhdisteensä kurkumiinin ansiosta, joka lievittää kipua ja tulehdusta.

Ensimmäinen mainitsemisen arvoinen luonnollinen ainesosa polvikivun hoitoon on mausteiden kuningatar kurkuma. Tätä tehokasta lääkitsevää maustetta on käytetty jo muinaisajoista asti sen tulehdusta ja kipua lievittävien, antoksidoivien ja maksaa suojaavien ominaisuuksiensa ansiosta.

Joissakin tutkimuksissa on todettu, että sen vaikutukset ovat tehokkaampia kuin joidenkin kipua lievittävien lääkkeiden. Lisähyötynä on myös se, että kurkuman käyttöön ei liity sivuvaikutuksia. Sitä kannattaisikin harkita ensimmäiseksi etsittäessä luonnollisia ratkaisuja polvikivun hoitoon.

2. Mausteita polvikivun hoitoon: inkivääri

Inkivääri kuuluu samaan sukuun kuin kurkuma, ja se on toinen erinomainen hoito kivun lievittämiseen luonnollisesti. Sitä voi nauttia joko sisäisesti tai käyttää ulkoisesti hieromalla iholle inkiväärin eteeristä öljyä laimennettuna toiseen öljyyn.

Esimerkiksi tämä tutkimus osoittaa inkivääriuutteen positiiviset vaikutukset 247:llä osteoartriitista kärsivällä potilaalla. Tilastoista on nähtävissä, että oireiden voimakkuus lievenee.

Annostukseen tulee kuitenkin kiinnittää huomiota, sillä tämä mauste voi joissakin tapauksissa aiheuttaa lievää epämukavuutta vatsassa.

3. Cayennepippuri

Cayennepippuri sisältää kapsaisiinia, hyvin tulista aktiivista yhdistettä, joka on hyödyllinen kivun lievityksessä. Aivan kuten inkiväärin kohdalla, voit käyttää cayennepippuria sekä sisäisesti että ulkoisesti.

Jos päätät lisätä cayennepippuria aterioihin, pidä mielessä että se voi joskus ärsyttää ruoansulatuskanavaa. Tämän sivuvaikutuksen voi välttää lisäämällä sitä ruokaan hyvin maltillisesti.

4. Mausteita polvikivun hoitoon: ceyloninkaneli

Kaneli voi auttaa polvikivun hoidossa

Kaneli sisältää tulehdusta ja kipua lievittäviä aineita. Se onkin hyvä luontaishoito polvikipuun yhdessä muiden hoitojen kanssa.

Kaneli on tulehduksen vastaisia ominaisuuksia sisältävä mauste, ja sillä on myös muita hoitavia vaikutuksia. Sitä voidaan käyttää paikallisesti kivun lievittämiseen ja nivelen liikkuvuuden parantamiseen. Jos käytät kanelia ulkoisesti, yhdistä se muihin hoitoihin kuten inkivääriin ja seesamiöljyyn.

Kanelilajikkeista kannattaa valita ceyloninkaneli. Tämän nimenomaisen lajikkeen hoitavat vaikutukset ovat paljon tehokkaammat verrattuna muunlaisiin kaneleihin. Voit maustaa sillä makeat ja suolaiset reseptit, valmistaa siitä teetä tai syödä sitä lisäravinteena.

5. Mausteneilikat

Mausteneilikat sisältävät runsaasti eugenolia. Tämä yhdiste, jota on myös kanelissa ja muskottipähkinässä, sisältää kipua lievittäviä ominaisuuksia. Tätä maustetta käytettiin itse asiassa jo ennen vanhaan hammaskivun lievitykseen.

Voit hieroa neilikkaöljyä polveen puuduttamaan aluetta hieman. Tämän menetelmän kanssa on kuitenkin oltava johdonmukainen, jotta huomaat selkeän vaikutuksen.

Käytä näitä mausteita polvikivun hoitoon

Nyt tiedät hyviä mausteita polvikivun hoitoon. Mausteet eivät siis ainoastaan paranna ruoan makua, vaan niillä on myös hyvin tehokkaita lääkitseviä ominaisuuksia lukuisiin terveysvaivoihin.

Kokeile!

 

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Altman, R. D., & Marcussen, K. C. (2001). Effects of a ginger extract on knee pain in patients with osteoarthritis. Arthritis and Rheumatism. https://doi.org/10.1002/1529-0131(200111)44:11<2531::AID-ART433>3.0.CO;2-J
  • Asimi, O. A., Sahu, N. P., & Pal, A. K. (2013). Antioxidant Activity and Antimicrobial Property of Some Indian Spices. International Journal of Scientific and Research Publications.
  • O’Neill, J., Brock, C., Olesen, A. E., Andresen, T., Nilsson, M., & Dickenson, A. H. (2012). Unravelling the Mystery of Capsaicin: A Tool to Understand and Treat Pain. Pharmacological Reviews. https://doi.org/10.1124/pr.112.006163

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.