Opioidien aiheuttama ummetus

Opioidien aiheuttama ummetus on yleinen ongelma, joka voi vaikuttaa ihmisen elämänlaatuun. Opioidit voivat nimittäin aiheuttaa sivuvaikutuksia, jotka muuttavat suolen normaalia toimintaa.
Opioidien aiheuttama ummetus

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Opioidien aiheuttama ummetus on yleinen ongelma näitä lääkkeitä käyttävillä ihmisillä. Jopa 41–81 % opioideja käyttävistä potilaista kärsii ummetuksesta.

Opioidit ovat erittäin tehokkaita lääkkeitä voimakkaan kivun hoidossa. Niiden käyttö on lisääntynyt yli 83 prosentilla viimeisen 10 vuoden aikana, ja ikävä kyllä samalla myös niiden aiheuttama ummetus on lisääntynyt potilaiden keskuudessa.

Kukaan ei yleisesti ottaen puhu tästä sivuvaikutuksesta, vaikka se todellakin vaikuttaa monien ihmisten elämänlaatuun. Potilas tarvitsee opioideja kivun hallintaan, mutta sitä myötä ummetus voi muodostua suureksikin ongelmaksi.

Mitä ummetus on

Ummetus on kyseessä silloin, kun henkilöllä on vaikeuksia ulostaa tai hänen suolistonsa liikkeet ovat epäsäännöllisiä. Yleisesti ottaen ummetuksesta voidaan puhua silloin, kun ihminen ulostaa enintään kolme kertaa viikon aikana.

Kun tila on krooninen, erilaisia oireita esiintyy säännöllisesti. Esimerkiksi joskus uloste voi olla kovaa, paakkuista tai pientä kikkaretta, ja potilaalla voi esiintyä kipua tai ilmavaivoja. Lisäksi vessassa käynnin jälkeen saattaa tuntua siltä, että kaikki uloste ei ole tullut ulos.

Hyvin monet eri tekijät voivat aiheuttaa ummetusta, mukaanlukien jotkut lääkkeet. Opioidien aiheuttama ummetus on yleistä, mutta muutkin lääkkeet voivat aiheuttaa sitä. Esimerkiksi masennuslääkkeet, antihistamiinit, nesteenpoistolääkkeet ynnä muut voivat sivuvaikutuksena aiheuttaa ummetusta.

Opioidien aiheuttama ummetus

Käytännössä katsoen kaikilla lääkkeillä on sivu- ja haittavaikutuksia, mutta useimmiten ne häviävät ajan myötä. Opioidien aiheuttaman ummetuksen kohdalla niin ei kuitenkaan tapahdu. Monet lääkärit ja asiantuntijat ovat sitä mieltä, että suolistomme ei yksinkertaisesti totu tällaiseen lääkitykseen.

Ummetuksen vaikeusaste riippuu siitä, mikä opioidi on kyseessä, mikä sen annostus on ja kuinka kauan sitä käytetään. Mitä suurempi annostus ja mitä pidempään lääkettä käytetään, sitä suurempi on kroonisen ummetuksen mahdollisuus.

Opioidien aiheuttama ummetus eroaa tavallisesta tai toiminnallisesta ummetuksesta. Se on yleensä väliaikainen ongelma, joka katoaa nopeasti sen jälkeen kun sitä aiheuttavan lääkkeen käyttö lopetetaan.

Miten opioidit vaikuttavat suoliston liikkeisiin

Opioidien aiheuttama ummetus on iso ongelma potilaiden keskuudessa.

Opioidit vaikuttavat pääasiassa hermostoon, mutta myös muihin kehon elimiin, kuten ruoansulatusjärjestelmään. Täällä ne voivat muun muassa vaikuttaa häiriten suolen normaalia toimintaa.

Opioidit häiritsevät suoliston toimintaa pääasiassa kahdella tavalla. Ensimmäinen niistä on tila, jota kutsutaan ”suoliston halvaantumiseksi”. Sen ymmärtämiseksi kuvittele sitä painetta, jonka kohdistat hammastahnaputkiloon saadaksesi tahnaa ulos. Jotain vastaavaa tapahtuu suolistossa, ja ne ovat suoliston liikkeitä. Ne ovat tahattomia, aaltomaisia lihasliikkeitä, joita kutsutaan peristaltiikaksi. Opioidit voivat vähentää tai jopa estää tätä liikettä tapahtumasta, mikä aiheuttaa ummetusta.

Toinen tapa, jolla opioidit häiritsevät suoliston toimintaa, on muuttamalla ulosteen koostumusta kovemmaksi. Normaaliolosuhteissa, terveellä ihmisellä, kun uloste kulkee suoliston läpi, suolen seinämä imee ulosteesta jonkin verran vettä. Opioideja käytettäessä suolisto voi imeyttää vettä jopa liikaa, mikä sitten aiheuttaa kovaa ulostetta ja ummetusta.

Miten opioidien aiheuttamaa ummetusta voidaan hoitaa

Jos käytät opioideja, on ensinnäkin erittäin tärkeää noudattaa terveellistä ja monipuolista ruokavaliota. Varmista, että juot runsaasti vettä ja syö paljon kuitua. Syö pehmeitä ja ravitsevia ruokia. Kuten missä tahansa tapauksessa, säännöllistä liikuntaa suositellaan vakavan ummetuksen riskin pienentämiseksi.

Joskus nämäkään terveelliset elämäntavat eivät tehoa ummetukseen. Silloin ongelma kannattaa yrittää korjata vatsaa hieromalla. Sitä kannattaa koittaa ihan ensimmäiseksi sillä se ei aiheuta mitään sivuvaikutuksia, ja jos se tehdään oikein, se voi olla erittäin tehokas keino.

Joidenkin potilaiden on joka tapauksessa turvauduttava lääkkeisiin ummetuksen ratkaisemiseksi. Niillä voidaan joko pehmentää ulostetta tai auttaa suolistoa toimimaan normaaliin tapaan. Useimmiten lääkärit suosittelevat laksatiiveja. Jos nämä eivät toimi, potilas saattaa tarvita jotain muuta lääkettä tai eri keinojen yhdistelmää.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Frascisco Hernández, F. M. (2008). Efectos secundarios de los opioides. Dolor. Investigación Clínica & Terapéutica, 23(2), 100-115.
 • Rosenblum A, Marsch LA, Joseph H, Portenoy RK. Opioids and the treatment of chronic pain: controversies, current status, and future directions. Exp Clin Psychopharmacol. 2008;16(5):405–416. doi:10.1037/a0013628
 • Huecker MR, Azadfard M, Leaming JM. Opioid Addiction. [Updated 2019 Feb 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448203/
 • Sizar O, Gupta M. Opioid Induced Constipation. [Updated 2019 Jun 4]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493184/
 • Lang-Illievich, K., & Bornemann-Cimenti, H. (2019). Opioid-induced constipation: A narrative review of therapeutic options in clinical management. Korean Journal of Pain. Korean Pain Society. https://doi.org/10.3344/kjp.2019.32.2.69
 • Müller-Lissner S, Bassotti G, Coffin B, et al. Opioid-Induced Constipation and Bowel Dysfunction: A Clinical Guideline. Pain Med. 2017;18(10):1837–1863. doi:10.1093/pm/pnw255
 • MedlinePlus. Estreñimiento. https://medlineplus.gov/spanish/constipation.html
 • Revista de la Sociedad Española del Dolor. vol.27 no.1 Madrid ene./feb. 2020 Epub 27-Abr-2020. Estreñimiento inducido por opioides: la otra epidemia. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1134-80462020000100001
 • Exp Clin Psychopharmacol. Author manuscript; available in PMC 2009 Jul 16.
  Published in final edited form as:
  Exp Clin Psychopharmacol. 2008 Oct; 16(5): 405–416. Opioids and the Treatment of Chronic Pain: Controversies, Current Status, and Future Directions. doi: 10.1037/a0013628

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.