Logo image
Logo image

Mitä lääkeopioidit ovat ja mihin niitä käytetään?

2 minuuttia
Lääkeopioidit toimivat voimakkaina särkylääkkeinä, ja ne ovat saatavana vain reseptillä. Morfiini on niistä parhaiten tunnettu, mutta on olemassa monia muitakin lääkeopioideja.
Mitä lääkeopioidit ovat ja mihin niitä käytetään?
Alejandro Duarte

Tarkistanut ja hyväksynyt: bioteknikko Alejandro Duarte

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lääkeopioidit ovat lääkkeitä, jotka ovat vuorovaikutuksessa opioidireseptorien kanssa hermostossa. Tämän liiton tuloksena esiintyy farmaseuttisia vaikutuksia, eli kipu lievittyy. Mutta tiedätkö mistä syistä lääkärit pääosin määräävät opioideja?

Opioidit ovat turvallisia lääkkeitä, mutta ne voivat johtaa riippuvuuteen. Joten kun ihminen käyttää suuren määrän opioideja, tottuu hänen kehonsa lääkkeeseen ja vaatii sitten suuremman määrän tuotetta saman vaikutuksen saamiseen.

Yleisimmin käytettyjä ainesosia ovat hydrokodoni, oksikodoni, morfiini ja kodeiini. On myös monia muita, mutta nämä ovat vain suurimman turvamarginaalin saaneita.

Mihin lääkeopioideja käytetään?

Some figure

Lääkeopioideja käytetään voimakkaan kivun lievittämiseen sekä potilaan elämänlaadun välittömään parantamiseen. Niiden toimintamekanismi mukauttaa kivuliasta ärsykettä hermostossa olemalla vuorovaikutuksessa opioidireseptorien kanssa. Tämän ketjureaktion seurauksena kehon havaitseman kivun voimakkuus joko laskee tai katoaa kokonaan.

Morfiini oli ensimmäinen tähän tarkoitukseen käytetty opioidi. Lääkärit käyttävät asteikkoa, jossa morfiini on alkupisteenä (morfiini on siis arvoltaan 1). Sitten lukumäärä osoittaa siitä eteenpäin kuinka suuri prosenttimäärä vaikutusta lääkkeellä on opioidin kipulääketehon laskemiseksi.

Opioidireseptorit ovat keskushermoston (kuten aivojen ja selkäytimen) solujen pinnalla sijaitsevia proteiineja ja ne jatkavat kulkua ruoansulatuskanavaa pitkin.

Riippuvuusmekanismi liittyykin juuri näihin molekyyleihin, kun uudet reseptorit syntetisoituvat jokaisella annoksella. Tämä johtuu geenin aktivoitumisesta, joka on vastuussa tiedon koodaamisesta tälle tietylle proteiinille. Aktivoiva signaali mukautuu useampien reseptorien kanssa ja siten annostelun nostamisesta tulee yhä välttämättömämpää. Näin ollen useammat hiukkaset voivat sitoutua reseptorien pintaan halutun vaikutuksen saamiseksi.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: 9 parasta luonnollista kipulääkettä

Miksi lääkäri määrää lääkeopioideja?

Some figure

Kipu on pääsyy siihen, miksi lääkäri määrää opioideja. Kun ihminen kokee kroonista kipua, tapahtuu fyysisiä ja psyykkisiä muutoksia, jotka pahentavat ihmisen elämänlaatua.

Tällaisissa tilanteissa ainoana vaihtoehtona on määrätä mietoja opioideja. Tämän aineen alaryhmän kipulääkevaikutus on kohtuullinen, mutta niiden käsitteleminen on helpompaa.

Vahvoja opioideja voidaan määrätä silloin, kun ihminen kärsii voimakkaasta ja akuutista kivusta. Tämä lääkeperhe on voimakkaampi, mutta niillä on hyvin kapea terapeuttinen marginaali, joten riippuvuus on hyvin todennäköistä.

Käytit sitten mitä tahansa lääkeopioideja, tulee sinun noudattaa lääkärisi määräämää määrää, sillä se on ainoa tapa välttyä sivuvaikutuksilta. Tällaisia lääkkeitä hallitaan tiukasti lääkinnällisen valvonnan alaisuudessa. Annostuksen lisäksi sinun täytyy myös huolehtia jokaisen annostuksen väliin jäävästä ajasta ja pitää taukoa niistä.

Lue myös: Mitä opioidit ovat ja mihin niitä käytetään?

Lääkeopioidit ja sivuvaikutukset

Some figure

Kuten mainitsimme aikaisemmin, lääkeopioidit aiheuttavat riskin tulla riippuvaiseksi. Lääkärit kuitenkin määräävät näitä lääkkeitä yhä silloin, kun muuta kipulääkevaihtoehtoa ei ole.

Näiden aineiden yleistä väärinkäyttöä tapahtuu myös virkistysmielessä. Tällöin ihmisellä ei ole mitään lääketieteellistä oikeutusta käyttää niitä, ja hän käyttää niitä vain “miellyttävän” tunteen saamiseksi, mikä luo riippuvuutta. Kun näin tapahtuu, on riippuvuus jo niin suuri, että ihminen saa vieroitusoireita, mikäli hän lopettaa niiden käytön.

Huomaa myös, että niiden huonosta maineesta huolimatta lääkeopioidit ovat todella hyödyllisiä sekä niiden kivunlievityskyvyn että mielialan parantamiskyvyn vuoksi. Ihmiset saavat toiminnallisen kykynsä takaisin ja pystyvät suoriutumaan tehtävistä normaaliin tapaan, kun kipu on poissa kuvioista. Tämä on erittäin tärkeää ihmisillä, jotka kärsivät kroonisesta sairaudesta, sillä se parantaa myös heidän mielenterveyttään.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Álvarez, Y., & Farré, M. (2005). Farmacología de los opioides. Adicciones. https://doi.org/10.1016/S1280-4703(18)89443-9
  • Schug, S. A., & Gandham, N. (2007). Opioides. In Wall y Melzack. Tratado del Dolor. https://doi.org/10.1016/B978-84-8174-949-6.50028-9
  • Clemente, M. (2004). Farmacologia De Analgesicos Opiaceos. Chemistry & …. https://doi.org/10.1016/S1280-4703(11)71031-3
  • Fernández Vallin Cárdenas, E. (2002). Opioides, Mecanismo de Acción. Foro de Investigación y Tratamiento Del Dolor Para La Comunidad Médica.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.