Logo image
Logo image

Mikä on Q-kuume?

3 minuuttia
Q-kuumeen yhteydessä ei useimmiten ilmene komplikaatioita. Joillakin ihmisillä se kuitenkin aiheuttaa vakavampia oireita, jotka voivat johtaa jopa hepatiittiin, keuhkokuumeeseen, endokardiittiin tai aivokalvontulehdukseen.
Mikä on Q-kuume?
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Q-kuume on tauti, joka voi siirtyä ihmiseen eläimestä. Lääkärit huomasivat sen ensimmäisen kerran vuonna 1935 ja antoivat sille nimen Q-kuume, koska he eivät pystyneet selvittämään, mikä se oli. Kirjain “Q” tulee englannin kielen sanasta “query” tai “question”, eli “tiedustelu” tai “kysymys”.

Tarkemmissa tutkimuksissa huomattiin, että Q-kuumeen aiheuttaja on Coviella burnetii -bakteeri. Tämä bakteeri on usein läsnä koti- ja maatilaeläimissä, kuten lehmissä, vuohissa, lampaissa ja muissa nisäkkäissä. Se ei kuitenkaan yleensä aiheuta niille minkäänlaisia terveysongelmia.

Vaikka Q-kuumetta esiintyy kaikkina vuodenaikoina, eniten sitä esiintyy keväällä ja alkukesästä. Tarkemmin sanottuna, suurin osa tapauksista ilmenee huhti-toukokuussa.

Mistä Q-kuume on saanut alkunsa?

Some figure

Q-kuume on yleensä lievä sairaus, joka on hyvin samanlainen kuin flunssa. Tällä taudilla on kuitenkin myös tappava muoto. Se voi jopa aiheuttaa vaurioita aivoille, sydämelle, maksalle ja keuhkoille. Joillakin ihmisillä taas ei ilmene oireita lainkaan.

Coxiella burnetii -bakteeria, joka taudin aiheuttaa, löytyy yleensä eläinten syntymään liittyvissä eritteissä, eli istukassa ja lapsivedessä. Lisäksi bakteeria löytyy tartunnan saaneiden eläinten maidossa, virtsassa ja ulosteessa.

Jotkut ihmiset saavat tartunnan, vaikka heillä ei olisikaan ollut suoraa yhteyttä eläimiin. Bakteeria kantavien eläinten ulosteen, virtsan tai muiden eritteiden saastuttaman pölyn hengittäminen voi jo aiheuttaa tartunnan. Coxiella burnetii -bakteeria voi olla myös näiden eläinten pastöroimattomassa maidossa.

Jatka lukemista: Välty flunssalta näiden 8 ruoan avulla

Q-kuumeen ominaisuudet ja oireet

Jokaisesta kymmenestä bakteerin saaneesta ihmisestä vain noin viidellä on oireita. Tyypillisesti oireet ilmestyvät noin kaksi tai kolme viikkoa bakteereille altistumisen jälkeen. Q-kuumeen yleisimmät oireet ovat:

  • Kuume, vilunväristykset ja hiki
  • Päänsärky ja lihaskipu
  • Pahoinvointi, oksentelu ja / tai ripuli
  • Väsymys
  • Rintakipu ja / tai vatsakipu
  • Kuiva yskä
  • Painon putoaminen

Kaikki nämä oireet voivat olla joko lieviä tai vakavia. Jos tartunta on päässyt keuhkoihin, se voi aiheuttaa keuhkokuumeen, ja jos se on päässyt maksaan, se voi aiheuttaa hepatiitin. Jos tartunnan saanut on raskaana, keskenmenon vaara on olemassa.

Hieman alle viidelle ihmiselle sadasta tartunnan saaneesta kehittyy krooninen Q-kuume. Tämä ilmenee kuukausia tai jopa vuosia alkuperäisen tartunnan jälkeen. Se on vakava ongelma, joka voi olla kohtalokas, koska yksi tai useampi sydänläppä on saanut tartunnan.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Yskän hoito timjami-, hunaja- ja sitruunateellä

Q-kuumeen riskitekijät

Some figure

On yleisesti tiedossa, että Coxiella burnetii -bakteeria esiintyy joissakin koti- ja maatilaeläimissä. Sitä voi kuitenkin esiintyä myös joissain villieläimissä ja punkeissakin. Suora tai epäsuora kosketus kaikkiin näihin eläimiin on tärkein väylä tartunnan leviämiseen.

Luonnollisestikin maatilojen ja teurastamojen työntekijät ovat suurimmassa vaarassa saada tämä tartunta, mutta heidän lisäkseen tartuntavaarassa ovat mm. eläinlääkärit, tutkijat ja monet elintarvikealan työntekijät. Ja mikä mielenkiintoista, miehet saavat naisia todennäköisemmin Coxiella burnetii -bakteeritartunnan.

Suurin osa Q-kuumepotilaista on 30–70-vuotiaita. On hyvin harvinaista, että lapset sairastuvat tähän tautiin. Niillä lapsilla jotka ovat sairastuneet, on ollut keuhkokuumeeseen liittyviä oireita.

Muuta mielenkiintoista tietoa

Joillakin ihmisillä on kohonnut riski sairastua Q-kuumeen krooniseen muotoon. Heillä on tyypillisesti seuraavia terveyteen liittyviä tiloja:

Tällä hetkellä Q-kuumetta vastaan ei ole olemassa rokotetta. Siksi on ensisijaisen tärkeää ehkäistä tartuntaa mahdollisimman tehokkaasti. Varmista siis, ettet juo minkään eläimen maitoa pastöroimattomana.

Ihmisten, jotka työskentelevät eläinten kanssa tai ovat maatilan omistajia, tulee olla tietoisia taudista ja kiinnittää huomiota sen oireisiin. Jos niitä esiintyy, on mentävä lääkärin vastaanotolle. Ihmisten, joilla on kohonnut riski sairastua Q-kuumeeseen, tulee välttää kosketusta eläimiin mahdollisuuksien mukaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Roca, B. (2007, November). Fiebre Q. In Anales de medicina interna (Vol. 24, No. 11, pp. 558-560). Arán Ediciones, SL.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.