Logo image
Logo image

Mitä tapahtuu, kun naksautat niskojasi?

2 minuuttia
Niskojen naksauttelussa on enemmän terveysriskejä kuin hyötyjä. Kyseessä on huono tapa, joka voi johtaa muihin ongelmiin.
Mitä tapahtuu, kun naksautat niskojasi?
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Niskojen naksauttelu on varsin yleinen tapa. Mutta mitä tapahtuu, kun naksautat niskojasi? Onko tämä terveyden kannalta hyödyllistä? Tässä artikkelissa kerromme enemmän tästä yleisestä tavasta ja mitä asiantuntijat ajattelevat siitä.

Niskojen naksauttele auttaa vapauttamaan paineen tunnetta ja helpottaa niskojen jäykkyyttä. Kuitenkin se, mikä alkoi yrityksellä vähentää jännitettä alueella, muuttuu lopulta haitalliseksi tavaksi.

Mitä tapahtuu, kun naksautat niskojasi?

Niska on sellainen kehon alue, joka voi aiheuttaa ongelmia jossain vaiheessa elämääsi. On arvioitu, että 20 % aikuisista kokee kipua tai lihasjännitystä tällä alueella. Alle olemme listanneet joitakin yleisimmistä oireista.

 • Kipu
 • Lihasjännitys
 • Liikeradan rajoitukset ja kipu liikuttaessa
 • Nivelten naksuminen liikutettaessa
 • Tunnottomuus tai heikkous yläraajoissa

Usein niskan lihasjännitys voi johtaa päänsärkyyn. Joskus se voi muuttua krooniseksi kivuksi sekä niskassa että päässä.

Tämä voi aiheuttaa kipua tai jännitystä niskan alueella, joka voi olla joko kroonista tai väliaikaista. Aikuisilla yleisin syy on niskan osteoartroosi, nivelille tyypillinen normaali ikääntyminen.

Meidän on lisättävä, että on muitakin tekijöitä, jotka edesauttavat lihasjännityksen syntymistä ja oireiden pahenemista. Jotkut näistä ovat:

Some figure

Lue myös: 6 huonoa tapaa, jotka aiheuttaa niskakipuja

On tärkeää opettaa potilaalle hyvän asennon tärkeys, jotta voidaan luoda tapoja, jotka suojaavat kaikkia kehon niveliä ilman, että potilas rajoittuu vain niskan alueelle.

Asiantuntijoiden niskakivun hoidon tavoite voidaan tiivistää kolmeen pääkohtaan:

 • Minimoi lihasten jännitettä alueella
 • Maksimoi kyseisen alueen toimivuus
 • Vähentää kipua

Mikä aiheuttaa poksahtavan äänen, kun naksautat niskojasi?

Pienet äänet päätä normaalisti liikutettaessa voivat johtua iän tuomasta nivelrikosta. Tässä tapauksessa ei ole syytä huoleen, sillä se kuuluu nivelten normaaliin ikääntymiseen.

Mikäli kuitenkin tunnet, että sinun täytyy naksauttaa niskasi äkillisesti jännityksen laukaisemiseksi, hyväksytyin teoria on nimeltään kavitaatio. Mistä tuo poksahtava ääni johtuu?

Kun naksautat niskaasi tai muuta kehonosaasi, nivelen ympärillä olevat kapselit venyvät. Nämä kapselit sisältävät nestettä, ja kapseleiden venyminen vähentää nivelen painetta.

Kun paine laskee, neste muuttuu kaasuksi. Kun tämä muutos tapahtuu, tapahtuu nivelten naksauttelulle tyypillinen ääni. Tämä mekanismi tapahtuu myös yleensä nivelten maksimaalisilla tai äkillisillä liikkeillä. Selvitetään, onko tämä haitallista.

Onko nivelten naksuttelu terveydelle vaarallista?

Äkillisten liikkeiden tekeminen tai nivelten venyttäminen äärimmilleen ei ole hyväksi. Vain fysioterapeutin tai terveydenhuollon ammattilaisen tulisi suorittaa tämänkaltaisia liikkeitä.

Asiantuntijat eivät suosittele tämänkaltaisten liikkeiden suorittamista itsenäisesti, koska väärin tehtyinä ne voivat vahingoittaa niveliä.

Some figure

Lue myös: Niskakramppi? Kokeile näitä 5 apukeinoa

Niskan naksauttelun aiheuttamat vauriot

Jotkut tärkeimmistä vahingoista, joita voi tapahtua, ovat:

 • Hermojen puristuminen
 • Verisuonen repeytyminen ja aivohalvauksen riski
 • Lihasjännitys tai kontraktuura
 • Edistää laajan nivelrikon syntymistä

Mitä tehdä, jos kärsit jatkuvasta niskan lihasjännityksestä?

Sinun tulee välttää niskan nakauttelua äkillisillä tai maksimaalisilla liikkeillä. Tämänkaltaisesta tapa vain vaurioittaa niveliä.

Vaikka se vaikuttaisi helpottavan lihasjännitystä, ei niskojen jatkuvaa naksauttelua voida suositella. Kyseessä on huono tapa ja joillekin ihmisille siitä kehittyy pakkomielle.

Mikäli sinulla on tarve vapauttaa lihasjännitystä tai kipua, on parasta kääntyä asiantuntijan puoleen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Zacharia Isaac, Management of non-radicular neck pain in adults, retrieved on 26 May 2020, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate.https://www.uptodate.com/contents/management-of-non-radicular-neck-pain-in-adults?search=phisiotherapy%20neck&source=search_result&selectedTitle=6~150&usage_type=default&display_rank=6
 • Anke Langenfeld, Patient’s Subjective Impression of Cervical Range of Motion, Spine. 2018;43(18):E1082-E1088.
 • Zacharia Isaac, Evaluation of the adult patient with neck pain, retrieved on 26 May 2020, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate., https://www.uptodate.com/contents/evaluation-of-the-adult-patient-with-neck-pain?search=phisiotherapy%20neck&topicRef=7777&source=see_link

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.