Mitä tapahtuu, kun naksautat niskojasi?

Niskojen naksauttelussa on enemmän terveysriskejä kuin hyötyjä. Kyseessä on huono tapa, joka voi johtaa muihin ongelmiin.
Mitä tapahtuu, kun naksautat niskojasi?
Karina Valeria Atchian

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Karina Valeria Atchian.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Niskojen naksauttelu on varsin yleinen tapa. Mutta mitä tapahtuu, kun naksautat niskojasi? Onko tämä terveyden kannalta hyödyllistä? Tässä artikkelissa kerromme enemmän tästä yleisestä tavasta ja mitä asiantuntijat ajattelevat siitä.

Niskojen naksauttele auttaa vapauttamaan paineen tunnetta ja helpottaa niskojen jäykkyyttä. Kuitenkin se, mikä alkoi yrityksellä vähentää jännitettä alueella, muuttuu lopulta haitalliseksi tavaksi.

Mitä tapahtuu, kun naksautat niskojasi?

Niska on sellainen kehon alue, joka voi aiheuttaa ongelmia jossain vaiheessa elämääsi. On arvioitu, että 20 % aikuisista kokee kipua tai lihasjännitystä tällä alueella. Alle olemme listanneet joitakin yleisimmistä oireista.

 • Kipu
 • Lihasjännitys
 • Liikeradan rajoitukset ja kipu liikuttaessa
 • Nivelten naksuminen liikutettaessa
 • Tunnottomuus tai heikkous yläraajoissa

Usein niskan lihasjännitys voi johtaa päänsärkyyn. Joskus se voi muuttua krooniseksi kivuksi sekä niskassa että päässä.

Tämä voi aiheuttaa kipua tai jännitystä niskan alueella, joka voi olla joko kroonista tai väliaikaista. Aikuisilla yleisin syy on niskan osteoartroosi, nivelille tyypillinen normaali ikääntyminen.

Meidän on lisättävä, että on muitakin tekijöitä, jotka edesauttavat lihasjännityksen syntymistä ja oireiden pahenemista. Jotkut näistä ovat:

Kun naksautat niskojasi, voit tehdä hallaa kehollesi.

On tärkeää opettaa potilaalle hyvän asennon tärkeys, jotta voidaan luoda tapoja, jotka suojaavat kaikkia kehon niveliä ilman, että potilas rajoittuu vain niskan alueelle.

Asiantuntijoiden niskakivun hoidon tavoite voidaan tiivistää kolmeen pääkohtaan:

 • Minimoi lihasten jännitettä alueella
 • Maksimoi kyseisen alueen toimivuus
 • Vähentää kipua

Mikä aiheuttaa poksahtavan äänen, kun naksautat niskojasi?

Pienet äänet päätä normaalisti liikutettaessa voivat johtua iän tuomasta nivelrikosta. Tässä tapauksessa ei ole syytä huoleen, sillä se kuuluu nivelten normaaliin ikääntymiseen.

Mikäli kuitenkin tunnet, että sinun täytyy naksauttaa niskasi äkillisesti jännityksen laukaisemiseksi, hyväksytyin teoria on nimeltään kavitaatio. Mistä tuo poksahtava ääni johtuu?

Kun naksautat niskaasi tai muuta kehonosaasi, nivelen ympärillä olevat kapselit venyvät. Nämä kapselit sisältävät nestettä, ja kapseleiden venyminen vähentää nivelen painetta.

Kun paine laskee, neste muuttuu kaasuksi. Kun tämä muutos tapahtuu, tapahtuu nivelten naksauttelulle tyypillinen ääni. Tämä mekanismi tapahtuu myös yleensä nivelten maksimaalisilla tai äkillisillä liikkeillä. Selvitetään, onko tämä haitallista.

Onko nivelten naksuttelu terveydelle vaarallista?

Äkillisten liikkeiden tekeminen tai nivelten venyttäminen äärimmilleen ei ole hyväksi. Vain fysioterapeutin tai terveydenhuollon ammattilaisen tulisi suorittaa tämänkaltaisia liikkeitä.

Asiantuntijat eivät suosittele tämänkaltaisten liikkeiden suorittamista itsenäisesti, koska väärin tehtyinä ne voivat vahingoittaa niveliä.

Mitä tapahtuu kun naksautat niskojasi?

Niskan naksauttelun aiheuttamat vauriot

Jotkut tärkeimmistä vahingoista, joita voi tapahtua, ovat:

 • Hermojen puristuminen
 • Verisuonen repeytyminen ja aivohalvauksen riski
 • Lihasjännitys tai kontraktuura
 • Edistää laajan nivelrikon syntymistä

Mitä tehdä, jos kärsit jatkuvasta niskan lihasjännityksestä?

Sinun tulee välttää niskan nakauttelua äkillisillä tai maksimaalisilla liikkeillä. Tämänkaltaisesta tapa vain vaurioittaa niveliä.

Vaikka se vaikuttaisi helpottavan lihasjännitystä, ei niskojen jatkuvaa naksauttelua voida suositella. Kyseessä on huono tapa ja joillekin ihmisille siitä kehittyy pakkomielle.

Mikäli sinulla on tarve vapauttaa lihasjännitystä tai kipua, on parasta kääntyä asiantuntijan puoleen.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Kaulan selkäydinhermot: mitä niistä tulee tietää?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Kaulan selkäydinhermot: mitä niistä tulee tietää?

Kaulan selkäydinhermot ovat kahdeksasta kaularangan selkäydinhermosta koostuva ryhmä, joka sijaitsee selkäytimessä. Ne alkavat pääkallon alaosasta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.