Logo image
Logo image

6 huonoa tapaa, jotka aiheuttaa niskakipuja

3 minuuttia
Välttääksesi inhottavan niskakivun tulee sinun kiinnittää huomiota niihin tapoihin ja tottumuksiin, jotka voivat aiheuttaa jännitteitä niskassa ja hartioissa. Esimerkiksi tupakointi ja huono ryhti voivat aiheuttaa niskakipuja.
6 huonoa tapaa, jotka aiheuttaa niskakipuja
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Niskakipuja ilmenee jopa 67 prosentilla ihmisistä – kuulutko sinä heihin? Tiedätkö, mistä niskakipu johtuu ja mitä voit tehdä sen ehkäisemiseksi ja lievittämiseksi?

Niskakipu aiheutuu usein aktiviteeteista, joissa tietyt liikkeet toistuvat, tai huonosta ryhdistä, joka aiheuttaa jännitteitä lihaksiin ja niveliin. Niskakipu voi ilmetä jomotuksena, särkynä tai pistävänä kipuna.

Usein niskakipu johtuu huonoista tavoista, joissa niska rasittuu. Et välttämättä ole edes tietoinen siitä, mitkä asiat voivat aiheuttaa niskakipua, joten sinun on vaikea ehkäistä sitä.

Tässä artikkelissa keskitymme niskakivun syntyyn ja siihen, miten niskakipua voi ehkäistä omilla toimilla. Heitä siis hyvästit niskakivulle ja keskity niskan liikkuvuuden parantamiseen – näin parannat elämänlaatuasi huomattavasti.

Liikunnan puute

Some figure

Liikunnan puute tekee hallaa koko keholle ja se vaikuttaa negatiivisesti myös niskan toimintaan. Kun keho ei saa kaipaamaansa liikuntaa, muuntuu elimistön aineenvaihdunta ja niska, ja koko selkä jäykistyy. Liikunta kuljettaa verta ja happea kudoksiin ja lihaksiin, pitäen ne lämpiminä ja joustavina.

Selkärangan muoto soveltuu helppoon liikkumiseen ja jos selkää ei tue liikunnalla, voi siitä aiheutua vaurioita ja vaikeuksia. Tästä aiheutuu kipua myös niskan alueelle, jota voi olla vaikea hoitaa.

Paras keino hoitaa niskakipuja on liikkua. Kokeile etenkin näitä liikuntamuotoja:

  • Kävely
  • Juoksu
  • Uiminen
  • Tanssi
  • Jooga

Älä kuitenkaan puske itseäsi liikaa, jos olet vasta aloittanut liikunnan harrastamisen. Aloita liikkuminen hitaasti ja rauhallisesti, älä lähde heti treenaamaan maratonia varten, muuten saatat aiheuttaa lisävaurioita niskaan sekä selkään ja polviin.

Huono ryhti

Some figure

Niskakipu on monen istumatyötä tekevän vitsaus, sillä tietokoneella työskentely voi rasittaa niskaa ja hartioita. Usein työtuoli ei tarjoa riittävästi tukea selkärangalle, ja tästä aiheutuva huono istuma-asento aiheuttaa kipua yläselkään ja niskaan.

Kun alaselällä ei ole tarpeeksi tukea, eikä käsivarsia saa tuettua mitään vasten tietokoneella työskenneltäessä, joutuu ihminen yleensä kumartumaan eteenpäin pöydän ylle. Tämä asento aiheuttaa rasitusta niskaan, sillä selän asento ei ole suorassa.

Ihanteellisessa tilanteessa pystyt työskentelemään tilassa, joka on ergonomisesti suunniteltu tukemaan selän asentoa. Hyvä työtuoli ja työpöytä ovat tärkeitä kipujen ehkäisemiseksi. On suositeltavaa myös liikkua säännöllisesti työpäivän aikana ja poistua työpisteeltä jaloittelemaan. Pidä palaveri seisten tai liikkuen, hae lasillinen vettä tai käy vessassa venyttelemässä. Muuta myös asentoasi, älä esimerkiksi pidä jalkoja ristissä koko päivän ajan. Kaikki tämä tehostaa verenkiertoa ja antaa selälle mahdollisuuden levätä ja rentoutua.

Ryhtiin vaikuttavat myös muut tekijät. Huonosti tukevat kengät ja raskaiden laukkujen tai kassien kantaminen voi heikentää ryhtiä. Älä koskaan kanna mukanasi enempää kuin 10 % kehon painosta. Suosi reppuja olkalaukkujen sijaan, sillä näin paino jakautuu tasaisesti.

Tupakointi

Some figure

Kolmas niskakipuja aiheuttava tapa saattaa yllättää, sillä se on tupakointi. Tupakan polttaminen ja niskakipu eivät välttämättä kuulosta asioilta, jotka ovat yhteydessä toisiinsa, mutta tupakointi kuivattaa selkärangan levyjä ja kiihdyttää niiden kulumista. Levyjen kuluminen voi johtaa selkärangan vaurioihin tai paineeseen, joka heikentää selkärangan toimintaa.

Tämän lisäksi tupakointi heikentää verenkiertoa ja verisuonten toimintaa, jolloin happi ei pääse vapaasti kulkemaan kaikkiin kudoksiin ja luihin, aiheuttaen niskakipuja.

Oletko koukussa älypuhelimeesi?

Tekstailu ja puhelimen käyttö ei rasita pelkästään peukaloita. Aina kun katsot alas puhelimeen päin, niskan lihakset rasittuvat.

Muista huomioida asentosi puhelinta käyttäessäsi ja nosta puhelin silmien tasolle. Vältä puhelimen jatkuvaa räpläystä, jolloin niskasi kumartuu alaspäin ja rasittuu.

Alkoholi pahentaa niskakipuja

Kun nukut huonossa asennossa, voit herätä niska jumissa ja jäykkänä seuraavana aamuna. Huono nukkuma-asento on yleinen akuuttia niskakipua aiheuttava vaiva, mutta mitä enemmän alkoholia käytät, sitä suurempi on riski huonoon asentoon yön aikana.

Ihminen muuttaa asentoaan sängyssä yön aikana moneen otteeseen, mutta alkoholin vaikutuksen alaisena ihminen liikkuu vähemmän. Tämä johtaa siihen, että tietyt lihakset rasittuvat yön aikana ja jos olet päätynyt huonoon asentoon, voit saada niskakipuja.

Vältä siis alkoholin suurkulutusta.

Suositeltua lukemista: Alkoholin liikakäyttö – mitä aivoille voi tapahtua?

Patjasi tai tyynysi kaipaavat vaihtoa

Some figure

 

Jos käytät montaa tyynyä nukkuessasi tai tyynysi ovat liian pehmeitä, voi tämä rasittaa niskaa ja johtaa huonoon asentoon. Kun pää on liian koholla, selkä ja niska rasittuvat ja tuloksena on kipeät lihakset.

Liian pehmeä patja voi myös olla syypää niskakipuun, sillä se ei tue selkää. Liian kova patja puolestaan ei anna selälle mahdollisuutta rentoutua, vaan pakottaa sen epämukavaan asentoon. Suosi siis kiinteitä, sopivasti tukevia patjoja ja ergonomisesti suunniteltuja tyynyjä, jotka pitävät niskan ja selän suorassa, mukavassa asennossa.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.