Logo image
Logo image

Eroon niska- ja selkäkivusta luonnollisesti

4 minuuttia
Haluatko hoitaa selkä- ja niskakipua luonnollisesti? Kannattaa ottaa avuksi tätä vaivaa vähentävä liikuntarutiini ja muutamia päivittäisiä tapoja. Lue lisää ja saat kuulla asiasta tarkemmin!
Eroon niska- ja selkäkivusta luonnollisesti
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Tietokoneet, tabletit ja älypuhelimet ovat läsnä arjessamme aivan jatkuvalla syötöllä. Niiden avulla luomme ja pidämme yllä suhteitamme muihin sekä hankimme itsellemme tietoa, mutta näiden laitteiden käsittely voi saada aikaan kipua selässä ja niskassa.

On tietysti selvää, että ratkaisu kipuun ei ole tietokoneiden ja muiden vastaavien täysi hylkääminen. Kannattaa siis ottaa arjen rutiineihin mukaan sellaisia harjoituksia ja aktiviteetteja, jotka vähentävät niitä vaikutuksia, joita tällaisten laitteiden käyttö aiheuttaa päivittäisessä elämässä.

Myöhemmin tässä artikkelissa annamme ohjeet päästäksesi eroon niska- ja selkäkivusta, mutta suosittelemme, että luet ensin seuraavat faktat siitä, miksi näihin alueisiin sattuu.

Lihasten jännittyminen, joka saa aikaan kipua selässä ja niskassa

Some figure

Lihasjännite on ilmiö, joka kehittyy silloin, kun lihakset ovat jännittyneessä tilassa liian kauan.

Kun näin käy, ilmaantuu niin kutsuttuja “solmuja”. Ne johtuvat siitä, että lihakset eivät ole kykeneviä palaamaan rentoutuneeseen tilaan.

Lihasten jännittyneisyys lisääntyy suhteessa lihasten voimaan, joten mitä heikommat lihaksesi ovat, sitä enemmän kipua tunnet.

Koska et käytä niskaasi ja selkääsi saadaksesi otteen esimerkiksi tavaroista, ne ovat hyvin herkkiä alueita. Tästä samasta syystä emme myöskään hoida niitä aivan samalla tavoin kuin joitakin muita alueita, ja vasta silloin, kun oireita ilmenee, muistamme niiden olevan olemassa.

Siksi liikunta on hyvin tärkeää, jotta voisit vähentää alueen jännitettä sekä voimistaa lihaksiasi. Lisäksi on tärkeää tehdä eräitä muutoksia elämässäsi, jotta voisit vähentää stressiäsillä jos et tee tätä, lihaksesi tulevat olemaan jatkuvasti jännittyneinä.

Harjoitukset, joilla pääset eroon niska- ja selkäkivusta

Ennen kuin aloitat näiden harjoitusten tekemisen, varmista, että istut oikeassa asennossa. Tähän suositellaan lotusasentoa, mutta jos et pysty siihen, varmista kuitenkin, että selkäsi on hyvin suorassa.

Sitten voit aloittaa hengittämiseen keskittymisen. Tämä on hyvin tärkeää, sillä kehosi on riippuvainen hengityksestä hapen saannin kannalta.

Ihanteellista olisi hengittäminen hitaasti siten, että kun hengität sisään, täytät vatsasi, ja sitten tyhjennät sen hengittäessäsi ulos. Tällä tavalla tulet saamaan aikaan rentoutumisen tilan, joka poistaa jännitteen kehostasi.

1. Käännä päätäsi vasempaan ja oikeaan

 • Aloita kääntämään päätäsi molemmille puolille, mutta pidä niskasi keskellä.
 • Varmista, että teet tämän fyysisen harjoitteen vähitellen. Muuten riski vammoista tulee lisääntymän suuresti.
 • Toista tätä harjoitusta viisi kertaa kummallakin puolella.

2. Kallista päätä taaksepäin

Tee tätä hellävaraisesti siten, että selkäsi on suorana ja niska keskellä.

 • Kallista ensin päätäsi taakse, ja sitten kallista sitä rintaasi kohden.
 • Tee liikettä viisi kertaa aivan kuten teit edellistäkin liikettä.
 • Älä tee harjoitetta voimakkaasti, sillä tässä ei ole tarkoituksena kova intensiteetti.

3. Kallista päätäsi sivulta toiselle

Some figure

Tässä on kyse siitä, että varmistat korviesi olevan saman suuntaisesti käsivarsien kanssa. Jos teet liikkeen liian kovaa, saatat tuntea kramppaamista tai lihaksen vetämistä.

 • Tee hellävaraisia liikkeitä ja lepää muutaman sekunnin ajan niin, että niskasi on keskellä.
 • Toista sitten tätäkin liikettä viisi kertaa.

4. Pään kääntäminen selkäkivun lievittämiseksi

Nyt on sitten aika tehdä täysi ympyrä, ja aloita liikettä varten aloitusasennostasi. Jos selkäsi on notkolla tai niskasi siirtyy, haitallista painetta tulee koitumaan kaulallesi ja selällesi.

 • Aloita niin, että kierrät oikealta päin ja varmistat, että kun saat tehtyä täyden ympyrän, leukasi koskettaa rintaasi.
 • Tee tätä liikettä viisi täyttä ympyrää, ja aloita sitten uudestaan niin, että tällä kertaa lähdet vasemmalta puolelta.

5. Venytä kaulaa ja selkää

 • Käännä kasvojasi oikealle ja alenna leukaasi hiukan ilman, että aiheutat rasitetta.
 • Laita sitten kätesi pääsi takaosaan ylhäälle, ja työnnä alaspäin hellävaraisesti. Ole tarkkana sen kanssa, että käsivartesi ovat rentoutuneina.
 • Pidä tämä asento kymmenen sekunnin ajan.
 • Tee sitten sama liike vasemmalle päin.

Lue aiheesta lisää: Niskakramppi? Kokeile näitä 5 apukeinoa

6. Nauti vapaa-ajastasi

Some figure

Lopuksi sitten haluamme vielä muistuttaa sinua siitä, että selän ja niskan kipu on usein stressiin liittyvää. Siksi onkin tärkeää, että näiden harjoitteiden lisäksi yrität antaa aikaa myös itsellesi vapaa-ajan muodossa, niin pääset eroon niska- ja selkäkivusta lopullisesti.

Tee lista sellaisista aktiviteeteista, joista nautit eniten, ja ota ne osaksi arkeasi niin suurissa määrin kuin mahdollista.

On sellaisia, jotka sallivat itselleen hauskanpitoa vain silloin, kun velvollisuudet on hoidettu. Tämä kuitenkin tekee helppoa siitä, että ihminen joutuu velvollisuuksien spiraaliin, joka ei koskaan pääty.

Tämän vuoksi onkin hyvä varata aikaa hauskanpidolle ja rentoutumiselleTämä strategia mahdollistaa sen, että sitoudut omaan hyvinvointiisi.

Hyvä terveys on yhdistelmä sekä hyvää fyysistä että henkistä tilaa. Jos jollakin hetkellä jompi kumpi näistä jää jälkeen, toinenkin huononee. Miksi et siis käyttäisi aikaa hiukan enemmän ilotteluun ja rentoutumiseen?

Jos haluat eroon niska- ja selkäkivusta, ota nämä kuusi neuvoa osaksi arkeasi, ja voit kohentaa oloasi vaivattomin ja tehokkain keinoin!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Wilmore, J. H., Costill, D. L., & Gleim, G. W. (1995). Physiology of Sport and Exercise. Medicine & Science in Sports & Exercise. https://doi.org/10.1249/00005768-199505000-00024
 • Suvarnnato T, Puntumetakul R, Uthaikhup S, Boucaut R. Effect of specific deep cervical muscle exercises on functional disability, pain intensity, craniovertebral angle, and neck-muscle strength in chronic mechanical neck pain: a randomized controlled trial. J Pain Res. 2019;12:915–925. Published 2019 Mar 7. doi:10.2147/JPR.S190125
 • Falla, D., Jull, G., Russell, T., Vicenzino, B., & Hodges, P. (2007). Effect of Neck Exercise on Sitting Posture in Patients With Chronic Neck Pain. Physical Therapy. https://doi.org/10.2522/ptj.20060009
 • Johnston, V., Jull, G., Souvlis, T., & Jimmieson, N. L. (2008). Neck movement and muscle activity characteristics in female office workers with neck pain. Spine. https://doi.org/10.1097/BRS.0b013e3181657d0d

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.