Logo image
Logo image

Luontaishoitoja niveltulehdukseen

3 minuuttia
Luontaishoidot on hyväksytty lääketieteellisessä yhteisössä pääasiallisen hoidon apuna. Niitä käytetään myös niveltulehduksen hoidossa. Säännöllinen hoito auttaa rauhoittamaan oireita ja parantamaan sairauden hallintaa. Tutustu neljään mielenkiintoiseen vaihtoehtoon tässä artikkelissa.
Luontaishoitoja niveltulehdukseen
Viimeisin päivitys: 01 huhtikuuta, 2022

Erilaisia luontaishoitoja käytetään yhä enemmän niveltulehdukseen ja sen oireiden lievittämiseen. Tämänkaltaiset hoitomuodot voidaan integroida osaksi niveltulehduksen hoitoa kivun lievittämiseksi, jäykkyyden vähentämiseksi ja elämänlaadun parantamiseksi. Millaisia luontaishoitoja niveltulehdukseen on olemassa? Oletko kiinnostunut tietämään?

On syytä muistaa, että niveltulehdus tarkoittaa erilaisia sairauksia, jotka aiheuttavat kipua ja tulehdusta nivelissä. Voittoa tavoittelemattoman Arthritis Foundationin julkaisemien tietojen mukaan niveltulehdustyyppejä on noin 100, ja pelkästään Yhdysvalloissa noin 50 miljoonaa aikuista ja 300 lasta kärsii jostakin näistä sairauksista.

Sairauden tunnetuimmat muodot ovat nivelrikko ja nivelreuma. Nivelrikko on rappeuttava sairaus, jolle on tunnusomaista luiden päitä suojaavan ja niitä pehmustavan ruston kuluminen. Nivelreuma taas on luonteeltaan immuunisairaus, koska immuunijärjestelmä hyökkää vahingossa niveliä vastaan ​​ja aiheuttaa hallitsematonta tulehdusta.

Kaikissa tapauksissa on välttämätöntä kääntyä ammattilaisen puoleen ja saada oikea diagnoosi, sillä päätös yhden tai toisen hoidon välillä riippuu siitä. Yleisellä tasolla voimme kuitenkin kokeilla joitain täydentäviä hoitoja, jotka voivat auttaa lieventämään oireita ja ehkäisemään komplikaatioita.

Katsotaanpa.

Luonnolliset hoitomuodot niveltulehduksen oireiden lievittämiseen

Niveltulehduksen oireiden lievittämiseen tähtäävät luontaishoidot on hyväksytty lääketieteellisessä yhteisössä parantamaan tätä sairautta sairastavien potilaiden mielenterveyttä. Lisäksi Pain Management Nursingissa julkaistun katsauksen mukaan tämäntyyppiset hoitovaihtoehdot yhdistettynä perinteiseen lääketieteeseen voivat parantaa potilaiden elämänlaatua.

Ne ovat hyödyllisiä nivelten vahvistamisessa, jäykkyyden vähentämisessä, tasapainon parantamisessa ja stressin, ahdistuksen sekä muiden taudin vaikutuksiin liittyvien tunteiden hallinnassa. Meidän ei tarvitse edes odottaa taudin kehittymistä harjoittaaksemme niitä. Osana terveellisiä elämäntapoja ne voivat toimia ennaltaehkäisevinä toimenpiteinä.

1. Tai chi

Yksi suosituimmista luontaishoidoista on tai chi. Tämä itämaista alkuperää oleva liikuntamuoto sisältää hitaita ja lempeitä liikkeitä, jotka lisäävät tasapainoa, joustavuutta sekä lihasvoimaa.

Plos One -lehdessä julkaistun julkaisun mukaan tai chi vähentää kipuja ja jäykkyyttä potilailla, joilla on nivelrikko. Lisäksi se auttoi heitä parantamaan fyysistä toimintakykyään. Ihannetapauksessa sitä tulisi harjoittaa joka päivä opettajan tai alan asiantuntijan kanssa.

Some figure
Tai Chi parantaa tasapainoa ja lihasvoimaa auttaen lievittämään niveloireita.

Lue lisää: 5 urheilulajia, jotka tarjoavat monia terveyshyötyjä

2. Jooga

Vaikka jooga on suosittu hengellisen tasapainon harjoitusmuoto, totuus on, että sillä on myös mielenkiintoisia terapeuttisia vaikutuksia. Itse asiassa sitä on alettu pitää eräänä fyysisen harjoituksen muotona. Kuitenkin yksi joogatyyppi, joka tunnetaan nimellä Iyengar, voi auttaa lievittämään niveltulehduksen oireita.

Se keskittyy korjaamaan anatomisia ongelmia ja käyttää erilaisia tukia tukemaan kehoa. Useiden harjoituskertojen jälkeen se vähentää jäykkyyttä ja lievittää tulehdusta. Lääketieteellisessä lehdessä The Clinical Journal of Pain -lehdessä julkaistu tutkimus todistaa tämän.

Tutkimuksen päätelmien mukaan “lyhyt Iyengar -joogainterventio voi olla toteuttamiskelpoinen ja turvallinen lisähoito nivelreumaa sairastaville nuorille.” Se parantaa elämänlaatua, vähentää kipua ja väsymystä sekä vaikuttaa positiivisesti mielialaan.

3. Akupunktio

Akupunktio on kiinalaisen lääketieteen muoto, jota lännessä on käytetty täydentämään erilaisten sairauksien, mukaan lukien niveltulehduksen, hoitoa. Se tarkoittaa pienten, ohuiden neulojen työntämistä ihon läpi tiettyihin kehon kohtiin.

International Journal of Integrative Medical Sciences -julkaistujen tietojen mukaan tämä voi auttaa lievittämään kroonista kipua, mukaan lukien nivelrikon aiheuttamaa kipua. Tämä johtuu siitä, että se auttaa aktivoimaan kehon luonnollisia kipulääkkeitä stimuloimalla hermoja ja parantamalla verenkiertoa.

Some figure
Akupunktio aktivoi hermoja ja parantaa verenkiertoa.

Lue myös: Auttaako jooga nivelrikkoon?

4. Terapeuttinen hieronta

Terapeuttisen hieronnan käyttö edistää verenkiertoa ja rentoutumista. Tästä syystä sitä pidetään usein apuna niveltulehduksen aiheuttaman kivun vähentämiseen. Terapeuttista hierontaa voi antaa vain siihen koulutettu ammattilainen.

Lääketieteellisessä Pain Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kerrottiin, että ruotsalaista hierontaa saaneet osallistujat ilmoittivat polven nivelrikon oireiden ja yleisen elämänlaadun parantuneen. Lisäksi muut aiemmat tutkimukset ovat raportoineet näistä samoista vaikutuksista, vaikka asiantuntijoiden on tehtävä enemmän tutkimusta.

Kuten muutkin hoitomuodot, myös hieronta auttaa hallitsemaan stressiä, jännitystä ja mielialaa. Lisäksi voit käyttää joitain eteerisiä öljyjä, jotka tehostavat näitä vaikutuksia.

Luontaishoidot niveltulehduksen oireiden lievittämiseen täydentävät toisiaan

Niveltulehduksen kaltaisten sairauksien hoito on monimutkaista ja vaatii ammattimaista puuttumista. Monet terveydenhuollon asiantuntijat hyväksyvät kuitenkin luontaishoitojen käytön. Lisäksi tieteelliset tutkimukset tukevat niiden vaikutuksia kivun ja tunne-oireiden hoidossa.

On kuitenkin tärkeää varmistaa, että näitä luontaishoitoja niveltulehdukseen tarjoaa asiaan perehtynyt ammattilainen. Muussa tapauksessa hoidosta voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Wang C. Complementary and Alternative Medicine and Osteoarthritis. Int J Integr Med. 2013;1:13. doi:10.5772/56431
  • Shengelia R, Parker SJ, Ballin M, George T, Reid MC. Complementary therapies for osteoarthritis: are they effective?. Pain Manag Nurs. 2013;14(4):e274–e288. doi:10.1016/j.pmn.2012.01.001
  • Yan, J. H., Gu, W. J., Sun, J., Zhang, W. X., Li, B. W., & Pan, L. (2013). Efficacy of Tai Chi on Pain, Stiffness and Function in Patients with Osteoarthritis: A Meta-Analysis. PLoS ONE8(4). https://doi.org/10.1371/journal.pone.0061672
  • Evans S, Moieni M, Lung K, et al. Impact of iyengar yoga on quality of life in young women with rheumatoid arthritis. Clin J Pain. 2013;29(11):988–997. doi:10.1097/AJP.0b013e31827da381
  • Ali A, Rosenberger L, Weiss TR, Milak C, Perlman AI. Massage Therapy and Quality of Life in Osteoarthritis of the Knee: A Qualitative Study. Pain Med. 2017;18(6):1168–1175. doi:10.1093/pm/pnw217
  • Perlman AI, Ali A, Njike VY, et al. Massage therapy for osteoarthritis of the knee: a randomized dose-finding trial. PLoS One. 2012;7(2):e30248. doi:10.1371/journal.pone.0030248

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.