Mitä ruokia illalla tulisi välttää?

Illalla on tärkeää välttää raskaita ruokia, mikäli mielii saada kunnon yöunet. Muutoin vatsalla on liikaa työtä, ja kaiken ruoan sulamisella kestää pitkään.
Mitä ruokia illalla tulisi välttää?
Sergio Alonso Castrillejo

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Sergio Alonso Castrillejo.

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Illalla ennen nukkumaanmenoa tekee usein mieli syödä jotakin. Yksi pahimmista virheistä terveyden kannalta on ahtaa maha täyteen ennen sänkyyn menemistä ja syödä erityisesti tiettyjä ruokia, jotka ovat hitaasta sulamisestaan johtuen paljon haitallisempia tähän vuorokaudenaikaan. Tässä artikkelissa kerromme, mitä ruokia illalla tulisi välttää.

Tällaisten ruokien syöminen voi aiheuttaa yleistä huonovointisuutta ja unettomuutta. Kevyen illallisen syöminen, jossa on runsaasti hiilihydraatteja ja proteiineja, tyydyttää nälkää riittävästi niin, että saat kunnolla nukutuksi.

Kannattaako illalla enää syödä?

Työ- ja yksityiselämän aikataulujen vuoksi illallinen on usein se ainoa hetki, jolloin koko perhe on koolla yhdessä. Päivän aikana syöt luultavasti välipaloja ja odotat kovasti sitä hetkeä, kun pääset kotiin nauttimaan päivän isosta ateriasta, jonka syöminen painottuu yleensä iltaan.

Tällä voi kuitenkin olla seuraamuksia, jotka estävät riittävän unen saannin. Muun muassa raskas ja hidas ruoansulatus voi alkaa painaa heti makuulle käytyäsi. Ruoansulatusongelmat voivat kestää vielä seuraavaan päiväänkin, ja kun nouset aamulla ylös, sinulla ei ole riittävästi energiaa arjen askareiden suorittamiseen.

Seuraavaksi katsomme tarkemmin, mitä ruokia illalla tulisi välttää.

Mitä ruokia illalla tulisi välttää?

Rasvaista pikaruokaa tulisi välttää illalla
Kevyt illallinen, joka ei täytä vatsaa liiaksi, on paras vaihtoehto hyvien yöunien saamiseksi.

Vaikka kodin ulkopuolella on vaikea täysin vaikuttaa siihen mitä syödään, illallisella voit kiinnittää huomiota ruokavalioosi ja pitää huolta terveydestäsi. Tätä varten suosittelemme välttämään seuraavia ruokia illalla.

Pikaruoka

Niin kutsuttua pikaruokaa ei kannata syödä milloinkaan, sillä keho saa siitä vain jalostettua sokeria ja nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja, jotka erityisesti illalla teettävät vatsalle ylimääräistä työtä eivätkä sula kunnolla.

Älä myöskään unohda sitä, että tällaisista ruoista – vaikka ne tyydyttävätkin nälän – ei saa kaikkia ravintoaineita, joita elimistö tarvitsee tasapainoiseen toimintaan. Pyri siis välttämään esimerkiksi pizzaa, ranskanperunoita ja hampurilaisia.

Yksinkertaiset sokerit

Kuten jo aiemmin todettiin, yksinkertaiset ja jalostetut sokerit aiheuttavat kuormitusta vatsalle mutta imeytyvät nopeasti. Tämä saa aikaan korkean verensokeripiikin, joka voi edistää sydänsairauksia ja ruoansulatuskanavan ongelmia. Sitä vastoin viljojen ja vihannesten sisältämät monimutkaiset sokerit pitävät kylläisenä koko pitkien yöunien ajan.

Mitä ruokia illalla tulisi välttää: punainen liha

Punaista lihaa on vaikea sulattaa, koska se sisältää runsain määrin tyydyttynyttä rasvaa sekä paljon natriumia ja proteiinia, jotka kaikki yhdessä tekevät ruoansulatuksesta hitaan ja raskaan. Parempi valinta ovat kevyet, vähärasvaiset lihat, jotka auttavat pitämään kylläisenä ja hyödyttävät myös terveyttä.

Tuliset ruoat

Tulisia ruokia tulisi välttää illalla
Tulinen ruoka aiheuttaa liikahappoisuutta ja refluksia, minkä vuoksi sitä tulisi välttää ennen nukkumaanmenoa.

Jos sinulla on herkkä ruoansulatuselimistö, tulinen ruoka voi aiheuttaa tulehdusta ja ärsytystä ruoansulatuksen aikana, mikä saa aikaan ilmavaivoja ja närästystä. Tämä pätee erityisesti silloin, jos juuri syötyäsi menet sänkyyn makuuasentoon. Tästä syystä chilipaprikoita ja niiden johdannaisia tulisi ehdottomasti välttää syömästä illalla.

Mitä ruokia illalla tulisi välttää: murot

Murot aiheuttavat samoja ongelmia ruoansulatukselle kuin mikä tahansa makea, erityisesti jos kyseessä on keinotekoinen tai jalostettu makea, sillä ne happamoittavat mahalaukkua saaden ravintoaineet hajoamaan ja aiheuttaen tyypillistä liikahappoisuutta.

Murojen valkoisesta sokerista ei myöskään saa ravintoaineita, mutta lisäksi niiden sulattamiseksi elimistön on käytettävä kalsiumia ja B-ryhmän vitamiineja.

Kofeiini

Kofeiinia on esimerkiksi kahvissa ja teessä. Kuten hyvin tiedetään, kofeiinin pääasiallinen tehtävä on pitää hereillä ja virkeänä, mikä häiritsee kunnollisia yöunia.

Yksi suositus on välttää syömästä isoja aterioita tai ottamasta lisää. On parempi syödä tarpeeseen, ei ahdistukseen, ja jättää isommat ateriat aamuksi tai lounaalle. Muista tämä sanonta: “syö aamiaista kuin kuningas, lounasta kuin prinssi ja illallista kuin kerjäläinen”.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Poti JM., Braga B., Qin B., Ultra processed food intake and obesity: what really matters for heatlh- processing or nutrient content? Curr Obes Rep, 2017. 6 (4): 420-431.
  • Varghese S.,  Kubatka P., Rodrigo L., Gazdikova K., et al., Chili pepper as a body weight loss food. Int J Food Sci Nutr, 2017. 68 (4): 392-401.
  • Hannou SA., Haslam DE., McKeown NM., Herman MA., Fructose metabolism and metabolic disease. J Clin Invest, 2018. 128 (2): 545-555.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.