Logo image
Logo image

4 herkullista aloejuomaa hitaaseen ruoansulatukseen

4 minuuttia
Asianmukaisen hoitokeinon löytämiseksi on tärkeää pystyä ensin ymmärtämään, mistä hidas ruoansulatus johtuu. Kiitos aloe veran monipuolisten ja vatsaa hellivien ominaisuuksien, tämä kasvi on yksi parhaimmista apukeinoista hitaan ruoansulatuksen vilkastuttamiseen.
4 herkullista aloejuomaa hitaaseen ruoansulatukseen
Viimeisin päivitys: 13 huhtikuuta, 2019

Onko edellisestä ateriasta jo tovi aikaa, mutta tunnet olosi edelleen raskaaksi ja täydeksi? Hidas ruoansulatus voi pitkittyessään muuttua varsin epämiellyttäväksi vaivaksi, mutta onneksi aloe veran avulla suoliston ja vatsan häiriöitä voidaan helpottaa ja hoitaa hellävaraisesti ja luonnollisesti. Mikäli tunnet kärsiväsi alituisesta aterioiden jälkeisestä epämukavasta ja raskaasta olosta, kokeilemalla näitä neljää vatsaa hellivää aloejuomaa tulet antamaan hitaalle ruoansulatukselle tarvittavaa lisäpotkua.

Mistä hidas ruoansulatus johtuu? 

Ruoan pureskelu käynnistää monimutkaisen sarjan erilaisia ruoansulatusjärjestelmän tapahtumia, joka päättyy ruokien pilkkomiseen ravintoaine- ja vesimolekyyleiksi. Nämä molekyylit jatkavat sitten matkaansa imeytyen soluihin ympäri kehoa, siinä missä taas kaikki sulamattomat aineet poistuvat aikanaan kehosta ulosteen muodossa. Ruoan kuljettamiseen luotua mekanismia aina ruokatorvesta vatsalaukkuun ja vatsalaukusta suolistoon kutsutaan peristaltiikaksi. Hidas ruoansulatus voi olla oire peristaltiikan heikosta ja verkkaisesta toiminnasta.

Hitaaseen ruoansulatukseen voi löytyä monta tekijää:

 • Jatkuva laksatiivien käyttö

Keinotekoisilla laksatiiveilla on tapana ärsyttää suoliston limakalvoja ja päinvastoin sen alkuperäistä tarkoitusta, hidastaa ruoansulatusta entisestään. Vaihtamalla keinotekoiset laksatiivit luonnon laksatiiveihin voit siis myötävaikuttaa myös ruoansulatuksen ja sen myötä peristaltiikan toimintaan.

 • Epäterveellinen ja vähäkuituinen ruokavalio:

Hedelmien ja kasvisten lisääminen ruokavalioon voi auttaa huomattavasti ruoansulatuksen toimintaa. Kuitupitoisia hedelmiä ja vihanneksia ovat esimerkiksi omena, banaani, pinaatti ja kurpitsansiemenet.

 • Unilääkkeiden käyttö

Olivat unilääkkeet sitten lääkärin määräämiä reseptilääkkeitä tai eivät, niiden käytöllä on usein negatiivisia vaikutuksia suoliston ja vatsan toimintaan. Jos uskot vatsavaivojesi johtuvan unilääkkeiden käytöstä, käänny heti lääkärisi puoleen vaihtoehtoisen hoidon löytämiseksi.

 • Syömishäiriöt kuten anoreksia ja bulimia

Tasapainoinen ruokavalio on yksi toimivan ruoansulatuksen avaintekijöistä. Jos sairastat anoreksiaa tai bulimiaa, voit tarvita ravitsemukseen erikoistuneen asiantuntijan apua terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion noudattamiseksi.

 • Krooniset sairaudet

Joissakin tapauksissa hidas ruoansulatus voi olla oire jostakin sairaudesta. Jos vatsaoireet pitkittyvät kotihoidosta ja ruokavaliomuutoksista huolimatta tai oireet aiheuttavat kipua, suosittelemme sinua kääntymään omalääkärisi puoleen mahdollisimman nopeasti.

Huonoista elintavoista ja epätasapainoisesta ruokavaliosta johtuva ruoansulatus korjaantuu usein pelkällä kotihoidolla. Esittelemme seuraavaksi 4 tehokasta aloejuomaa, joilla hitaaseen ruoansulatukseen voidaan tuoda lisäpuhtia hellävaraisesti ja luonnollisesti.

Aloe vera

Some figure

Lääkeaaloe tai paremmin tunnettu aloe vera on aaloeihin kuuluva mehikasvi, jonka terveyttä hellivät ominaisuudet ovat tehneet siitä erityisesti viime vuosikymmenien saatossa erittäin suositun luontaishoidon. Aloe veraa käytetään muun muassa kehon luonnollisen immuunijärjestelmän tehostamiseen sekä laajalti nopeuttamaan haavojen ja muiden ihovammojen parantumista.

Tämä korkean vesipitoisuuden omaava kasvi auttaa lisäksi normalisoimaan vatsahappoja ja suoliston limakalvojen toimintaa, mikä tekee aloe verasta lyömättömän apukeinon hitaan ruoansulatuksen tehostamiseen.

Sekä aloe veran lehdistä saatava geeliä että itse kuorta voidaan käyttää monipuolisesti terveyden- ja kauneudenhoidossa. Lehtien geeli saadaan kerättyä talteen yksinkertaisesti poistamalla lehden sisus veitsen tai muun teräesineen avulla. Aloen geeliä tulisi säilyttää aina alhaisessa lämpötilassa, sillä muuten geeli hapettuu ja kuivuu nopeasti. Myös aloen lehtien kuoresta valmistettu luonnonkumi vaatii viileää säilytystilaa.

4 aloejuomaa hitaan ruoansulatuksen vilkastuttamiseen

1. Aloe verasta ja tuoreista mintun lehdistä valmistettu juoma

Aloe veran ja tuoreiden mintun lehtien yhdistelmä on tehokas ja virkistävä apukeino aineenvaihdunnan aktivoimiseen. Lisäksi juoma auttaa laskemaan suoliston limakalvojen turvotusta ja raikastaa pahanhajuista hengitystä.

Aineosat

 • 3 rkl aloe vera -geeliä
 • 10 tuoretta mintun lehteä (vaihtoehtoisesti myös piparminttu käy)
 • 400 ml vettä
 • Makeutusainetta mieltymystesi mukaan

Valmistus

Lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita huolellisesti. Mausta juoma haluamallasi tavalla. Voit nauttia tätä aloejuomaa kolme kertaa päivässä, joko ennen tai jälkeen ruokailun.

2. Aloe verasta, ananaksesta ja papaijasta valmistettu juoma

Some figure

Ananas ja papaija sisältävät runsaasti B1-, B2 ja B3-vitamiineja sekä kuitua, mikä tekee näistä trooppisista hedelmistä ihanteellisia raaka-aineita niin hitaan ruoansulatuksen tehostamiseen kuin painonpudotukseen, sillä ne parantavat sekä aineenvaihduntaa että sisältävät vain vähän kaloreita.

Ainesosat

 • 200 ml vettä
 • 2 rkl aloe vera -geeliä
 • 150 g tuoretta ananasta
 • 150 g tuoretta papaijaa
 • Makeutusainetta tai hunajaa mieltymystesi mukaan

Valmistus

Lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen. Sekoita seos tasaisen kermaiseksi ja mausta haluamallasi tavalla. Suosittelemme nauttimaan lasillisen tätä aloejuomaa puoli tuntia ennen ruokailua, erityisesti ennen liharuokia.

3. Aloe verasta, inkivääristä ja sitruunasta valmistettu juoma

Inkiväärin sisältämän karvasaineen gingerolin (6-gingerol) uskotaan tehostavan sekä ruoansulatuskanavan toimintaa että helpottavan lievää gastriittia. Sitruuna taas auttaa tehostamaan raudan parempaa imeytymistä ja rasva-aineenvaihduntaa.

Ainesosat

 • 2 rkl aloe vera -geeliä
 • Sitruunanmehua (1 sitruuna)
 • 1 rkl tuoretta inkivääriä
 • 400 ml vettä
 • Makeutusainetta tai hunajaa mieltymystesi mukaan

Valmistus

Lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita huolellisesti. Siivilöi juoma ja makeuta haluamallasi tavalla. Voit nauttia tätä aloejuomaa kolmesti päivässä aina ennen ruokailua.

4. Aloe verasta, kaurasta ja kanelista valmistettu smoothie

Tämä ruoansulatuskanavaa aktivoiva juoma on samalla hellävarainen, mutta tehokas apuväline hitaan ruoansulatuksen korjaamiseksi ja mikä parasta, sitä voi nauttia mihin aikaan päivästä tahansa!

Ainesosat

 • 1 rkl aloe vera -geeliä
 • 2 rkl kaurahiutaleita
 • 1 tl ceyloninkanelia
 • 200 ml vettä
 • Makeutusainetta tai hunajaa mieltymystesi mukaan

Valmistus

Lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita huolellisesti. Siivilöi juoma ennen tarjoilua ja mausta haluamallasi tavalla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Kumari, B., & Sharmila, M. (2015). Aloe vera its medicinal uses: A review. Int. J. Pharmacol. Pharm. Sci. International Journal of Pharmacology and Pharmaceutical Sciences26(6), 16–21.
 • Rajeswari, R., Umadevi, M., Rahale, S. C., Pushpa, R., Selvavenkadesh, S., Kumar, S. K. P., & Bhowmik, D. (2012). Aloe vera: The Miracle Plant Its Medicinal and Traditional Uses in India. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry1(4), 118–124. Retrieved from http://www.phytojournal.com/vol1Issue4/Issue_nov_2012/17.1.pdf
 • Cellini, L., Di Bartolomeo, S., Di Campli, E., Genovese, S., Locatelli, M., & Di Giulio, M. (2014). In vitro activity of aloe vera inner gel against helicobacter pylori strains. Letters in Applied Microbiology59(1), 43–48. https://doi.org/10.1111/lam.12241
 • K.L., C., M.A., M., C., F., M., W., & S., G. (2012). Aloe vera: Quantification of key metabolites for identity and quality assessment. Planta Medica. Georg Thieme Verlag. Retrieved from http://ovidsp.ovid.com/ovidweb.cgi?T=JS&PAGE=reference&D=emed11&NEWS=N&AN=71140292

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.