Logo image
Logo image

Aloe veran uskomattomat terveyshyödyt

3 minuuttia
Aloe vera on suosittu tuote niin kosmetiikassa kuin terveysongelmien helpottamisessa ja hoidossakin. Tutustumme seuraavaksi tarkemmin sen uskomattomiin terveyshyötyihin.
Aloe veran uskomattomat terveyshyödyt
Kirjoittanut Óscar Dorado
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Aloe vera on kasvi, jonka parantavaa voimaa on käytetty erityisesti kauneudenhoidossa ja lääketieteessä jo tuhansien vuosien ajan. Vaikka tänä päivänä kasvia viljellään jo laajalti ympäri maailmaa, on aloe veran alkuperä trooppisessa Afrikassa, Lähi-Idässä ja Intianmeren saaristossa.

Aloe veran käytetyin osa on kasvin lehti, joka sisältää suurimmaksi osaksi vettä (jopa 99 %) sekä lisäksi huomattavan määrän vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja.

Tämä helposti viljeltävä ja ylläpidettävä kasvi on erityisesti viime vuosien aikana noussut valtavaksi markkinavoimaksi. Aloe veraa käytetään nykyään niin painonpudotuksessa kuin terveyttä kohentavissa juomissa. Perustuen juuri aloen lehden ainutlaatuiseen vitamiinien, mineraalien ja antioksidanttien yhdistelmään, tämän ihmekasvin sisällyttäminen osaksi ruokavaliota ja kauneudenhoitorutiinia tukee ja vahvistaa kokonaisvaltaisesti terveyttä ja hyvää oloa.

Aloe veran terveyshyödyt

Aloen maailmanlaajuinen suosio perustuu sen monipuolisiin terveyshyötyihin, sillä tätä kasvia voi nauttia sekä ulkoisesti iholle ja hiuksiin että sisäisesti täydentämään ruokavaliota.

1. Parantaa ihon kuntoa

Some figure

Kaikkein tunnetuimmat aloe veran terveyshyödyt lienevät nimenomaan sen vaikutukset ihon hyvinvointiin. Aloe verasta valmistetut geelit sekä vahvistavat ihoa rekonstruktiota että nopeuttavat ihon haavojen ja ruhjeiden parantumista, sillä aloen hyytelömäinen rakenne auttaa suojaamaan rikkoutunutta ihoa.

Aloe-geeliä voi lisätä myös suoraan ihon palovammoihin, hyönteisen pistoksiin ja muulle ärsyyntyneelle iholle.

Lisäksi aloe veran säännöllinen käyttö ehkäisee ennenaikaisten ryppyjen ilmestymistä ja hidastaa solujen vanhentumista. Aloe vera omaa iholle tärkeiden vitamiinien lisäksi suuren kosteuspitoisuuden, joka tehostaa myös kollageenin uudistumista.

Tutustu aiheeseen lisää: Kosteuta ihoa viidellä luontaishoidolla

2. Helpottaa ummetusta

Aloen lehti sisältää luonnonkumia eli lateksia. Lateksi taas sisältää huomattavia määriä luonnollista laksatiivia, joka auttaa tehostamaan suolen toimintaa ja näin ollen helpottaa ummetusta. Aloe veran sisällyttäminen ruokavalioon voi siis tehdä lopun sekä epämiellyttävälle ummetukselle että hitaalle ruoansulatukselle.

3. Vahvistaa hiusten kuntoa

Olet varmasti törmännyt kaupassa myös aloe veraa sisältäviin hiustenhoitotuotteisiin. Näiden tuotteiden valmistajat eivät ole olleet väärässä, sillä aloe-geeli vahvistaa erinomaisesti myös hiusten kuntoa.

Aloen ravintorikkaat ja kosteuttavat ominaisuudet sekä suojelevat hiusta ulkoisilta tekijöiltä että korjaavat hauraita ja kaksihaaraisia latvoja. Aloen avulla voi myös helpottaa päänahan kirvelyä ja kutinaa, vähentää hilsettä sekä parantaa hiuksen kuntoa niin, että se kasvaa kerta kerralta vanhempana, terveempänä ja kiiltävämpänä.

4. Parantaa suun hygieniaa

Aloe-geelillä on luonnollisia antibakteerisia ja antimikrobisia ominaisuuksia, jotka voivat osoittautua erinomaiseksi keinoksi hampaiden ja ienten hygienian parantamiseen. Aloen korkea vitamiinipitoisuus edistää lisäksi suun haavojen ja verestävien ienten nopeampaa parantumista.

Aloe veraa voi huoletta käyttää myös suun huuhteluun, sillä suun hygieniaa parantavien ominaisuuksien lisäksi aloe poistaa sekä suun pahaa makua että epämiellyttävää hengitystä.

5. Alentaa verensokeria ja kolesterolia

Useat tutkimukset ovat todistaneet, että säännöllinen aloe veran nauttiminen tasoittaa verensokeria ihmisillä, jotka sairastavat 2-tyypin diabetesta. Samalla tapaa, tämän kasvin ihmeelliset ominaisuudet voivat siis auttaa myös taistelemaan korkeaa kolesterolia vastaan.

Some figure

6. Helpottaa tulehduksia

Aloen lehden hapokkuutta käytetään hyväksi myös kehon tulehdustilojen helpottamiseen ja siksi aloe onkin erinomainen tuote erityisesti palovammojen aiheuttaman turvotuksen laskemiseen. Lisäksi aloe veraa suositellaan muun muassa reuman ja niveltulehduksien aiheuttamien kuumeen, kivun ja haavaumien helpottamiseen. Aloe veran monipuolisten rasvahappojen on myös huomattu helpottavan astman, allergian ja ihon ekseeman oireita.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: 5 luontaishoitoa allergiseen nuhaan

7. Lisää kehon vastustuskykyä

Kehomme vastustuskyky käy loputonta taistoa elinympäristömme mikrobeja ja bakteereja vastaan ilman, että me itse olemme edes tietoisia siitä. Tehtävänämme onkin ylläpitää ja huolehtia kehomme vastustuskyvystä terveellisillä elämäntavoilla, joita voi tehostaa esimerkiksi säännöllisellä aloe-juoman nauttimisella.

Kuten millä tahansa muullakin kasvilla, myös aloe veran käytöllä voi olla käänteisiä vaikutuksia. Onkin suositeltavaa, että ennen tämän ihmekasvin säännöllistä sisällyttämistä ruokavalioosi, käännyt ensin omalääkärisi puoleen varmistaaksesi, ettei aloe veran käytöstä koidu haittaa terveydellesi.

Myös aloe veran terveyshyötyjen salaisuus piilee sen käytön kohtuudessa. Älä siis liioittele aloe veran osuutta ruokavaliossasi parempien ja tehokkaampien tulosten havittelemiseksi.

Pidä myös mielessä, että aloen terveyshyötyjen vaikutus ihon, hiusten ja yleisen hyvinvoinnin kunnon parantumiseen vaatii säännöllisyyttä, aikaa ja kärsivällisyyttä, eikä ihmeitä tule tapahtumaan yhdessä yössä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ferraro, G. M. “Revisión de la aloe vera (Barbadensis Miller) en la dermatología actual.” Revista argentina de dermatología 90.4 (2009): 00-00.
  • Rodríguez Domínguez, Ileana, et al. “Beneficios del Aloe Vera l.(sábila) en las afecciones de la piel.” Revista Cubana de Enfermería 22.3 (2006): 0-0.
  • Vega, Antonio, et al. “El aloe vera (Aloe barbadensis Miller) como componente de alimentos funcionales.” Revista chilena de nutrición 32.3 (2005): 208-214.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.