Logo image
Logo image

Terveellisiä aterioita unettomuuteen: 6 vaihtoehtoa

2 minuuttia
Jos kärsit unettomuudesta, kannattaa valita helposti sulavia ruoka-aineita. Näin elimistö ei joudu työskentelemään liian kovasti, ja nukut yösi kuin tukki.
Terveellisiä aterioita unettomuuteen: 6 vaihtoehtoa
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Hyvät yöunet ovat erittäin tärkeä asia, jotta elimistö pystyy uudistumaan ja olo tuntuu herätessä energiseltä ja levänneeltä. Tässä artikkelissa jaamme terveellisiä aterioita unettomuuteen ne auttavat rentouttamaan kehoa ja rauhoittamaan hermostoa ennen nukkumaanmenoa, mikä auttaa torjumaan unettomuutta luonnollisesti.

Miksi kärsin unettomuudesta?

Unettomuus voi liittyä moniin tekijöihin, erityisesti hermoston häiriöihin kuten stressiin, hermostuneisuuteen, ahdistukseen jne. Kiinnitä huomiota niihin ajankohtiin, jolloin et pysty nukahtamaan tai heräilet yöllä, sillä ne voivat kertoa jotain tiettyjen elinten terveydestä:

 • Kello 11-01: sappirakko
 • Kello 01-03: maksa
 • Kello 03-05: keuhkot
 • Kello 05-07: suolisto

Helposti sulavia ja terveellisiä aterioita unettomuuteen

Tässä tulee kuusi loistavaa ilta-ateriaa, jotka ovat helposti sulavia ja hyväksi hermostolle.

Käy lukemassa myös: 9 nopeaa illallista painonpudotukseen

1. Avokado-siemensalaatti

Some figure

Avokadossa on paljon proteiinia, rasvaa, kuitua ja välttämättömiä rasvahappoja. Tätä superruokaa voi syödä mihin aikaan päivästä tahansa, mutta helpon sulamisensa takia se on erityisen hyvää ruokaa iltaisin.

 • Tämä nopea, helppo ja ravitseva ateria koostuu pilkotusta tai muussatusta avokadosta ja erilaisista siemenistä (kurpitsa, auringonkukka, pellava, seesam, chia), jotka ovat myös täynnä ravintoaineita.
 • Tämä salaatti sopii loistavasti yhteen riisin tai maissileipästen kanssa.

2. Omenasosetta ja saksanpähkinöitä

Keitetyllä ja paistetulla omenalla on rauhoittavia vaikutuksia, jotka rentouttavat hermostuneena silloinkin, kun hermostuneisuus vaikuttaa vatsaan. Omenat ovat hyväksi koko elimistölle.

 • Jos laitat omenoiden joukkoon pähkinöitä, saat lisäannoksen proteiinia, antioksidantteja ja kuitua.
 • Älä kuitenkaan syö pähkinöitä ylen määrin; kourallinen päivässä riittää.

3. Kasvissosekeittoa ja wakamea

Some figure

Kasvissosekeitoissa on paljon vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua, minkä vuoksi ne ovat hyvin täyttäviä.

 • Voit valita eri kasviksia riippuen vuodenajasta ja lisätä joukkoon wakamea perunoiden tai juuston sijaan. Tämä merilevä tuo keittoon paksuutta ja samettisuutta muuttamatta kasvisten makua.
 • Toisin kuin raa’at kasvikset, jotka vilkastavat aineenvaihduntaa, kypsennetyt vihannekset tekevät juuri päinvastoin.

4. Bataatti-kiivisalaatti

Bataatti on hyvin ravinteikas mukulakasvi iltaruoaksi, sillä se sisältää runsaasti hyviä hiilihydraatteja, kasviproteiinia, kuitua, vitamiineja (A, B, C, E ja K) sekä kivennäisaineita kuten rautaa, magnesiumia, kalsiumia ja sinkkiä.

 • Valmista maukas lämmin salaatti bataatista, lehtisalaatista ja kiivistä.
 • Lehtisalaatilla on rauhoittavia vaikutuksia, kun taas kiivi nopeuttaa ruoan kulkua suoliston läpi.
 • Mausta salaatti sinappi-vinaigrettella ja pilkotulla suolakurkulla.

Katso myös: Reseptit: 5 ideaa smoothien valmistukseen kiivistä

5. Kaura-hernekeitto

Some figure

Keitot ovat hyväksi ruoansulatukselle, ne ovat kevyitä mutta täyttäviä. Tästä syystä ne ovat oiva ilta-ateria unettomuuteen. Iltaruoaksi tarkoitettu keitto kannattaa valmistaa kaurasta ja herneistä, jotka ovat täydellisiä ruoka-aineita ennen nukkumaanmenoa.

 • Kaura säätelee hermostoa stressissä, ahdistuksessa, masennuksessa ja uupumuksessa. Tämä vilja on erinomainen myös ruoansulatusjärjestelmälle.
 • Herneet ovat helpoiten sulava palkokasvi, joka säätelee myös verensokeria.

6. Tattaria sienten kera

Gluteeniton tattari on ravitsemuksellisesti katsoen puoliksi vilja ja puoliksi siemen, sillä se on ravitseva, runsasproteiininen ja helppo sulattaa. Kaikista helposti sulavista ruoka-aineista saa terveellisiä aterioita unettomuuteen.

 • Tattari voidaan kypsentää kuten mikä tahansa muukin vilja, kuten riisi.
 • Tattari kannattaa yhdistää sieniin, sillä myös ne ovat erittäin ravitsevia.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Ishihara T, Yoshida M, Arita M. Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. Int Immunol. 2019 Aug 23;31(9):559-567. doi: 10.1093/intimm/dxz001. PMID: 30772915.
 • Innes JK, Calder PC. Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020. Int J Mol Sci. 2020 Feb 18;21(4):1362. doi: 10.3390/ijms21041362. PMID: 32085487; PMCID: PMC7072971.
 • Wessels I, Maywald M, Rink L. Zinc as a Gatekeeper of Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 25;9(12):1286. doi: 10.3390/nu9121286. PMID: 29186856; PMCID: PMC5748737.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.