Logo image
Logo image

Mitä akne voi paljastaa terveydestäsi

2 minuuttia
Kun poskiisi ilmaantuu mustapäitä ja näppylöitä, se on usein seurausta bakteereista ja liasta, joten on tarpeen puhdistaa kasvot huolellisesti. 
Mitä akne voi paljastaa terveydestäsi
Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Vaikka aknella on monia aiheuttajia ja se on liitetty hormonaalisiin muutoksiin, pidetään sitä myös oireena joistakin sisäisistä terveysongelmista. Usein akne ilmaantuu puutteellisesta ihon hoidosta tai liian rasvaisesta ihosta johtuen. Nämä kauneusvirheet voivat myös paljastaa että jotakin muuta on meneillään elimistössämme. Ota selvää, mitä akne voi paljastaa terveydestäsi!

Saadaksesi selville mitä akne voi paljastaa terveydestäsi, on tärkeää huomioida millä alueella kasvoissasi ongelmaa ilmenee ja minkälaisissa olosuhteissa. Olosuhteilla tarkoitamme hormonaalisia muutoksia, esimerkiksi kuukautisten aikana, stressin tai jännityksen aikana. Haluaisitko tietää, mitä muuta akne voi paljastaa terveydestäsi?

Mitä akne voi paljastaa leuassa, leukalinjassa tai kaulassa

Some figure

Akne leuassa, leukalinjassa tai kaulassa voi olla viite siitä, että sinulla alkaa pian kuukautiset. Kuukautisten hormonaalisen kierron aikana rauhaset tuottavat enemmän rasvaa ja se saattaa tukkia huokoset.

Ratkaisu? Paras tapa hoitaa tätä ongelmaa on käyttää aknehoitoa kyseessä oleville alueille, mieluummin ennen kuukautisten alkamista. Jos ongelmasta tulee krooninen, on suositeltavaa käydä ihotautilääkärin juttusilla, joka voi suositella asianmukaista hoitoa.

Mustapäät ja näppylät hiusrajassa

Jos tämän tyyppinen akne vaivaa sinua, on mahdollista että käyttämiäsi hiusten muotoilutuotteita joutuu liian lähelle ihoa tai olet kosketellut aluetta likaisilla käsillä. Hiusten muotoilutuotteet sisältävät ainesosia, jotka voivat tukkia huokosia ja sitä kautta aiheuttaa näppylöitä tai muhkuroita.

Ratkaisu? Vähennä kyseisten tuotteiden käyttöä ja ole varovainen seuraavalla kerralla kun käytät niitä, välttäen suoraa ihokontaktia.

Mustapäät ja näppylät poskissa

Some figure

Useimmissa tapauksissa syynä ovat bakteerit tai lika. Nämä bakteerit tai epäpuhtaudet voivat tulla käsistäsi tai jopa puhelimestasi. Ratkaisu? Pese kätesi säännöllisesti tai käytä antibakteerista geeliä pitääksesi kätesi puhtaana.

On myös tärkeää puhdistaa puhelimesi säännöllisesti, koska usko tai älä, tutkimukset ovat osoittaneet että siinä saattaa olla enemmän pieneliöitä kuin yleisessä vessassa.

Mustapäät ja näppylät suun ympärillä

Saatat syödä paljon rasvaisia tai happopitoisia ruokia. Tällainen akne ilmaantuu koska happopitoisten ruokien jäänteet aiheuttavat ärsytystä, esimerkiksi sitruuna tai viinietikkapohjaiset kastikkeet. Myös erittäin rasvaiset ruoat kuten perunalastut, ranskalaiset perunat, kakut tai hampparit aiheuttavat aknea. Tällaiset ruoat tukkivat huokoset ja sitä kautta aiheuttavat aknea.

Ratkaisu? Mikäli mahdollista, kaikki ruoan jäänteet kannattaa puhdistaa suun ympäriltä syömisen jälkeen. Tähän suosittelemme kosteaa kangasta. Yleisestikin terveyden kannalta olisi tietysti paras välttää hyvin rasvaisia ja epäterveellisiä ruokia.

Akne T-alueella

Some figure

Näppylät ja mustapäät jotka ilmaantuvat T-alueelle (joka käsittää otsan ja nenän) saattavat johtua elimistön taistelusta stressiä vastaan. Kun olemme stressaantuneita tai runsaan paineen alla, elimistö vapauttaa adrenaliinia lisätäkseen elimistön rasvan tuotantoa, mikä puolestaan aiheuttaa muhkuroiden, näppylöiden ja mustapäiden syntyä.

Ratkaisu? Vältä stressaavia tilanteita ja yritä rentoutua.

Akne selässä tai rinnassa

Tässä tapauksessa akne ei viittaa mihinkään sisäiseen terveysongelmaan, vaan saattaa viitata siihen että käytämme epäsopivaa paitaa tai rintaliivejä. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan akne selässä tai rinnassa saattaa olla seurausta puuvillaisten kankaiden käytöstä, sillä ne imevät itseensä hikeä ja luovat bakteerien kasvulle täydelliset olosuhteet.

Ratkaisu? Vältä tiukkojen paitojen ja puseroiden käyttöä, varsinkin jos ne on tehty puuvillasta. Vältä myös tiukasti istuvia rintaliivejä. Kun hikoilet, eli urheillessa tai kesäisin, käytä mieluummin kosteutta hylkiviä kankaita kuten spandex (lycra) tai mikrokuituja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.