Logo image
Logo image

Miksi liivate kannattaa lisätä ruokavalioon?

3 minuuttia
Tiesitkö, että liivate on luustosi terveyden kannalta tärkeä liittolainen? Korkean proteiinipitoisuutensa ansiosta se auttaa muun muassa vähentämään niveltulehduksen riskiä.
Miksi liivate kannattaa lisätä ruokavalioon?
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Liivate on luonnollinen sakeuttamissaine, jota käytetään usein ruoanlaitossa esimerkiksi jälkiruokien ja makeisten joukossa monien muiden reseptien valmistamiseen. Se on väritön ja suhteellisen kiinteä raaka-aine, joka tarjoaa ravitsemuksellisen koostumuksensa ansiosta runsaasti mielenkiintoisia terveysetuja koko elimistölle. Haluatko tietää tarkemmin, miksi liivate kannattaa sisällyttää säännölliseksi osaksi ruokavaliota?

Liivate valmistetaan eläinten sidekudoksista saadusta aineesta ja tämä prosessi tekee liivatteesta runsaasti kollageenia, aminohappoja, vitamiineja ja kivennäisaineita sisältävät raaka-aineen. Vaikka sitä on käytetty lääketieteellisesti jo satojen vuosien ajan, monet pitävät liivatetta edelleen vain yksinkertaisena aineosana, jota käytetään hyytelöherkkujen valmistamiseen.

Tästä syystä kokosimme seuraavaan listaan 6 loistavaa syytä sille, miksi liivate kannattaa lisätä ruokavalioon kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämiseksi. Lue alta lisää!

1. Liivate parantaa ruoansulatusta

Some figure

Liivate on hydrofiilinen eli helposti veteen liukeneva ruoka. Tämä ominaisuus tekee siis liivatteesta loistavan liittolaisen ruoansulatuskanavan terveyden kannalta, sillä se kykenee tukemaan vatsahappojen normaalia toimintaa ja näin ollen edistää myös ruoansulatusta.

Lisäksi liivatteen imeytyminen elimistössä auttaa parantamaan suoliston toimintaa välttäen samalla kroonisia ruoansulatuskanavaan vaikuttavia sairauksia, kuten ummetusta.

Lisäksi liivatteen sisältämän glysiinin vaikutuksen ansiosta sen säännöllinen nauttiminen vahvistaa mahalaukun limakalvoja, mikä taas auttaa ehkäisemään monien vatsan ongelmien, kuten mahalaukun haavaumien ja mahakatarrin syntymistä.

Sinua voi myös kiinnostaa: Palkokasvien hyödyt ja vinkit helpottamaan ruoansulatusta

2. Liivate auttaa puhdistamaan maksaa

Vaikka olemassa onkin jo monia terveellisiä elintarvikkeita, jotka auttavat maksan luonnollista puhdistautumista, on silti hyvä tietää, että myös liivate on omalta osaltaan varteenotettava vaihtoehto tähän prosessiin.

  • Jo yllä mainittu glysiini, yksi liivatteen tärkeimmistä aminohapoista, auttaa poistamaan kudoksissa jyllääviä myrkkyjä, jotka voivat häiritä tai jopa estää maksan normaalia toimintaa.
  • Tämä olennainen aine tukee samalla myös kaikkia elimistön ekskreetioita eli eritteitä poistavien elinten toimintaa, mikä on tehnyt liivatteesta tarpeellisen apurin myös veren puhdistamiseen.
  • Lisäksi liivatteen imeytyminen hidastaa vapaiden radikaalien haitallisia vaikutuksia ja auttaa samalla korjaamaan mahdollisia soluissa tapahtuneita vahinkoja.

3. Liivate laskee elimistön tulehdustiloja

Some figure

Liivatteen sisältämät välttämättömät aminohapot voivat auttaa tasapainottamaan elimistön tulehdustiloja lievittämällä joidenkin kroonisten sairauksien tilaa ja oireita.

Liivatteen tärkein aminohappo glysiini toimii tulehdustiloja vastaan taistelevana aineena, joka voi vähentää muun muassa tarttuvien tautien esiintyvyyttä. Tämä aine yhdessä liivatteen sisältämien antioksidanttien kanssa korjaa samalla myös vaurioituneita kudoksia ja suojelee elimistöä erilaisilta bakteerihyökkäyksiltä.

Lisäksi on huomattava, että luonnollisesti korkean proteiinipitoisuutensa ansiosta liivate on erinomainen ruoka-aine, joka auttaa minimoimaan luuston ja nivelten sairauksien riskiä erityisesti silloin, kun ne juontuvat ruston ja nivelsiteiden kulumisesta. Tämän takia liivatteen nauttiminen voi auttaa vähentämään muun muassa niveltulehdusten ja nivelrikon riskiä.

4. Liivate nostaa energiatasoja

Huolimatta siitä, että tämä ruoka-aine sisältää vain vähän kaloreita, liivate tarjoaa elimistölle runsaasti luonnollista energiaa, joka voi auttaa parantamaan sekä fyysistä että henkistä suorituskykyä etenkin silloin, kun ihminen kärsii uupumuksesta tai aamuisesta väsymyksestä.

  • Liivate koostuu 90% laadukkaista proteiineista, jotka lisäävät energiatasoja ja optimoivat elimistön metabolisia toimintoja.
  • Liivatteen imeytyminen elimistöön parantaa myös lihasten muodostumista ja nostattaa samalla urheilullista suorituskykyä.
  • Parasta liivatteen nauttimisessa on se, että solut pystyvät hyödyntämään liivatteen tarjoamia ravintoaineita paljon tehokkaammin, sillä sen sisältämät aminohapot imeytyvät elimistöön moniin muihin ruoka-aineisiin verrattuna paljon helpommin.

Lue myös seuraava artikkeli: Psyykkinen uupumus: näin saat energiasi takaisin

5. Liivate auttaa parantamaan unen laatua

Some figure

Ne henkilöt, joilla on vaikeuksia nukahtaa illalla, voivat koettaa ratkaista tämän ongelman nauttimalla useammin liivatetta.

6. Liivate tehostaa elimistön luonnollista vastustuskykyä

Liivatetta sisältävät ruoat, kuten hyytelöt, ovat yksi sairaaloissa ja terveyskeskuksissa yleisesti käytetyistä ruoka-aineksista, sillä liivatteen sisältämiä ravintoaineita hyödynnetään tehostamaan sairaiden potilaiden toipumista.

Itse asiassa liivatetta sisältävää hyytelöä on suositeltu jo vuosikausien ajan ravintolisänä joiden yleisten sairauksien ja vaivojen lievittämiseksi. Tämä johtuu liivatteen korkeasta C- ja D-vitamiinien pitoisuudesta sekä tärkeistä mineraaleista, kuten kalsiumista ja fosforista, jotka auttavat tehostamaan elimistön luonnollista vastustuskykyä.

Nämä olennaiset ravintoaineet osallistuvat proteiinien lisäksi elimistön tuottamien vasta-aineiden muodostumiseen ja näin ollen auttavat torjumaan monia sairauksia aiheuttavia bakteereja ja viruksia.

Lisäksi liivate ei sisällä ollenkaan rasvaa tai kolesterolia, mikä taas tekee siitä ihanteellisen apuvälineen esimerkiksi flunssan, vilustumisen ja muiden alhaisesta vastustuskyvystä johtuvien tarttuvien tautien ehkäisemiseen.

Tunsitko jo entuudestaan nämä liivatteen terveysedut? Jos vielä uskoit sen olevan pelkkä yksinkertainen raaka-aine, jota käytetään jälkiruokien valmistamiseen, pidä tästä lähtien mielessä,  että sillä on paljon tarjottavaa myös kokonaisvaltaiselle terveydellemme. Liivate kannattaa lisätä ruokavalioon, ja mieluiten ilman keinotekoisia lisäaineita tai sokereita!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Zhao J., Honda Y., Tanaka T., Hashimoto Y., et al., Releasing behavior of lipopolysaccharide from gelatin modulates inflammation, cellular senescence, and bone formation in critical sized bone defects in rat calvaria. Materials, 2019.
  • Shaw G., Barthel AL., Ross ML., Wang B., Baar K., Vitamin C enriched gelatin supplementation before intermittent activity augments collagen synthesis. Am J Clin Nutr, 2017. 105 (1): 136-143.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.