Miksi lasten ensirakkaus on tärkeää?

Lasten ensirakkaus voi koittaa 4-5 vuoden iässä ja edistää heidän sosialisaatiotaan. Kerromme täällä, mitä siitä tulisi tietää.
Miksi lasten ensirakkaus on tärkeää?
Elena Sanz

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Jos sinulla on päiväkoti-ikäinen lapsi, hän saattaa yhtenä päivänä kotiin tullessaan julistaa olevansa ihastunut ystäväänsä tai leikkikaveriinsa ja sanoa jopa seurustelevansa. Kyseessä on lasten ensirakkaus.

Tämä uutinen saattaa tulla yllätyksenä, huolestuttaa tai ilahduttaa kaikessa söpöydessään. Lasten ensirakkaus on kuitenkin tärkeämpää kuin ehkä ajatteletkaan, joten on hyvä osata suhtautua siihen oikein, kun sen aika koittaa.

Emme tässä tapauksessa tarkoita teini-iän ensirakkautta, jota nuoret kokevat murrosiän jälkeen, vaan pienten lasten rakkautta, jota neljä- tai viisivuotiaat lapset väittävät tuntevansa ikätoveriaan kohtaan. Tämä on yleinen ilmiö, jonka useimmat lapset käyvät läpi. Se on itse asiassa tärkeä virstanpylväs heidän sosialisaatiossaan.

Mitä on lasten ensirakkaus?

Lasten ensirakkaus on tärkeä osa sosialisaatiota.
Lasten ensirakkaus on kaukana aikuisten rakkauden tavoista.

Lasten ensirakkaus ilmenee yleensä neljän tai viiden ikävuoden paikkeilla ja kohdistuu tavallisesti samassa päiväkodissa tai naapurustossa olevaan tai muutoin tuttuun ikätoveriin. Toisin kuin nuorilla ja aikuisilla, lasten rakkauteen ei liity mitään seksuaalista ja siinä on kyse pikemminkin toisesta tykkäämisestä.

Kun lapsi tykkää viettää aikaa ikätoverinsa seurassa, leikkiä tämän kanssa, jakaa mieltymyksiään ja pitää hauskaa yhdessä, hän saattaa itse määritellä sen rakkaudeksi, mutta todellisuudessa kyse on pelkästään sellaisesta henkilöstä, jonka seura on hänestä erityisen miellyttävää. Ja yleensä tämä rakkaus ei ilmene muuna kuin leikkimisenä, kädestä pitelemisenä ja viattomana pusuna.

Tästä huolimatta lasten ensirakkaus on hyvin tärkeää sosialisaation kannalta; se on merkki siitä, että lapsi on hankkimassa sosiaalisia taitoja, oppimassa muodostamaan siteitä ja alkamassa ymmärtää ympäröivää maailmaa.

Mistä lasten ensirakkaus kumpuaa?

Vaikka voikin tuntua yllättävältä, että näin pieni lapsi väittää olevansa rakastunut tai “seurustelevansa”, tämä käy järkeen lapsen kehitysvaiheen huomioiden. Tähän asti lapsen sosiaalinen ja emotionaalinen maailma on rajoittunut perhepiiriin. Päiväkodin tai esikoulun alkaessa tuo piiri kuitenkin laajenee.

Jos lapsi siis väittää olevansa rakastunut, tämä on merkki siitä, että hänen sosialisaatioprosessinsa etenee ja hän lisää elämäänsä uusia tärkeitä ihmisiä. Tässä vaiheessa lapset toisaalta myös alkavat nähdä itsessään pojan tai tytön ja tuntea kiinnostusta ja uteliaisuutta vastakkaista sukupuolta kohtaan.

Lapsuus on myös tutkiskelun ja leikin aikaa. Leikin kautta lapset matkivat aikuisia ja harjoittelevat monia taitoja. He tarkkailevat suhdetta vanhempiensa välillä kotona ja näkevät toisenlaisia romanttisia siteitä tätien, setien, isovanhempien tai serkkujen ja vanhempien sisarusten kohdalla. Tällä tavoin he muodostavat käsityksensä parisuhteesta ja seurustelusta, ja voivat jäljitellä sitä ikätovereidensa kanssa.

Usein aikuiset jopa kannustavat tähän kysymällä lapsilta, onko näillä jo poika- tai tyttöystävää, tai että onko tuo erityinen ystävä heidän kumppaninsa. Tällä tavoin lasten ensirakkaus on eräänlaista symbolista leikkiä, joka auttaa heitä oppimaan ihmissuhteista.

Sinua saattaa kiinnostaa tämäkin artikkeli: Tavat, jotka sinun tulisi opettaa lapsellesi

Miten suhtautua lapsen ensirakkauteen?

Lasten ensirakkaus on viatonta toisesta tykkäämistä.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat pitää myös tästä: Helikopterivanhemmuus

Lapsille ensirakkaus on tärkeää, ja vanhempien suhtautuminen voi vaikuttaa heidän kehitykseensä positiivisesti tai negatiivisesti. Tarjoammekin joitakin suosituksia tähän liittyen.

Suhtaudu rauhallisesti ja luontevasti

Jos lapsesi lähestyy sinua sanoen, että hän on rakastunut, pysy tyynenä äläkä hätäänny tai järkyty. Muista, että tämä kuuluu hänen kehitykseensä, eikä lasten rakkaudella ole samoja konnotaatioita kuin aikuisten rakkaudella. Suhtaudu siihen luontevasti.

Salli ja kannusta tunteiden ilmaisuun

Vaikka se saattaa sinusta tuntua hassulta tai suloiselta, lapselle se on tärkeä tunne, josta hän on päättänyt kertoa sinulle. Pyydä häntä kertomaan lisää ja anna hänen ilmaista tunteitaan ja sitä, mitä hän rakkaudella tarkoittaa.

Muista, että kertomalla sinulle lapsi on osoittanut luottamusta sinua kohtaan, eikä tätä luottamusta tule pettää. Älä siis puhu siitä muille ihmisille ilman lapsen lupaa, sillä lapsi saattaa tuntea itsensä nöyryytetyksi tai naurunalaiseksi.

Älä puutu

Näin pienten lasten kohdalla saatat tuntea houkutusta puuttua asiaan, joko lopettaa sen tai rohkaista siihen. Jotkut vanhemmat yrittävät estää lastaan sanomasta, että hänellä on ihastus, oikaisevat lasta tai jopa estävät tätä viettämästä aikaa kumppaninsa kanssa. Toiset taas saattavat puuttua liikaa kannustaakseen lastaan seurusteluun.

Kumpikaan suhtautumistapa ei ole sovelias. Lasten on parasta antaa tutkia, elää ja kokea puuttumatta väitetyn ihastustumisen kulkuun. Vanhempien tehtävänä tulisi olla vain opastaa ja tukea.

Hyödynnä tilaisuutta keskustellaksesi tärkeistä aiheista

Lapsen ensimmäinen seurustelu voi johtaa keskusteluun tärkeistä aiheista, kuten suostumuksesta. Voit selittää lapsellesi, että hänen ei tulisi pakottaa ketään näyttämään rakkautta, aivan kuten hänenkään ei tarvitse tehdä niin vasten tahtoaan.

Voit myös keskustella rakkauden ilmenemistavoista jokaisessa vaiheessa selventääksesi, että tietty käytös, jota lapsi saattaa nähdä vanhemmillaan, tädeillään, sedillään tai muilla sisaruksillaan, ei ole soveliasta lapsille.

Elä mukana lapsen ensirakkaudessa empaattisesti

Älä siis turhaan huolestu lapsen ensirakkaudesta, mutta älä myöskään aliarvioi sen merkitystä. Tehtävänäsi on olla lapsen mukana tässä prosessissa (joka saattaa kestää vain muutaman päivän) ja auttaa häntä ymmärtämään ja hallitsemaan tunteitaan.

Älä siis naura lapsesi tunnustukselle, anna hänen kertoa tunteistaan sinulle ja tue häntä, jos tämä “ihastus” (tai sen päättyminen) lopulta aiheuttaa hänelle surua.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Amaya Aguirre, G. (2015). ¿ Existe el amor entre niños y niñas que tienen cuatro y cinco años de edad? (Doctoral dissertation, Universidad Autónoma de la Ciudad de México: Colegio de Ciencias y Humanidades: Licenciatura en Promoción de la Salud).
  • Villalobos Guevara, A. M. (1999). Desarrollo psicosexual. Adolescencia y salud1(1), 73-79. Disponible en: https://www.scielo.sa.cr/scielo.php?pid=S1409-41851999000100011&script=sci_arttext

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.