Keholle tapahtuu mahtavia asioita, kun rakastut

Kun rakastut, alat kokea joitakin muutoksia käyttäytymisessä sekä tietynlaista aistituntemusta, jotka ovat kaikki seurausta adrenaliinitason kasvusta.
Keholle tapahtuu mahtavia asioita, kun rakastut

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Et varmastikaan voi kieltää sitä tosiasiaa, että kaikki muuttuu, kun rakastut. On ihmisiä, jotka käyttävät koko elämänsä etsien seuraavaa rakkautta uudestaan ja uudestaan, sillä he haluavat kokea tuon tunteen niin usein kuin mahdollista.

Mutta miksi näin tapahtuu? Se on juurikin tämän artikkelin aihe. Huomaat, että rakkaudessa on kyse pikemminkin aivokemiasta kuin itse sydämestä.

1. Adrenaliinitaso kasvaa huomattavasti

Olen iloisempi, kun rakastut.

Oletko huomannut, että kun rakastut, tunnet ahdistusta tai sydämesi sykkii hallitsemattomasti aina kun olet tämän erityisen ihmisen kanssa? Kaikki tämä on adrenaliinin ansiota.

Kyllä, saman aineen, joka auttaa sinua silloin, kun harrastat extreme-urheilua tai joka saa sinut liikkeelle silloin, kun koet olevasi uhan edessä. Rakastuminen on epäilemättä vähemmän riskialtista kuin moottoripyörän ajaminen huippunopeudella… keho kuitenkin reagoi samalla tavalla.

Vaikka adrenaliinitaso kohoaakin, on epätodennäköistä, että siitä kehittyy vakava ongelma. Kiinnitä vain huomiota käyttäytymiseesi ja tunnista tapasi hypätä parisuhteesta toiseen vain tunteaksesi adrenaliinin jälleen kehossasi.

Jälkimmäinen on epäterve malli, jota tulisi välttää jos vain mahdollista. On normaalia, että voimakkaat tunteet kuolevat muutaman kuukauden kuluttua, kun kaikesta tulee melko yksinkertaista ja levollista.

2. Pystyt hallitsemaan stressiä paremmin

Onko elämäsi jo kiireistä ja stressaavaa? Olet varmasti iloinen kuullessasi, että kun rakastut, kehosi vapauttaa myös kortisolia. Tämä kemikaali parantaa reaktiotasi jo kokemaasi stressiin.

Kaikista selvin merkki on se, että huomaat yhtäkkiä hymyileväsi, kun aikaisemmin tunsit olosi vain raivostuneeksi, halvaantuneeksi tai itkualttiiksi. Tämä ei johdu siitä, että kumppanisi on sinut pelastava enkeli – se johtuu siitä, että kehosi on jollakin tapaa anesteettinen.

Jos olet kärsinyt stressikausista tai psykologisista ongelmista, jotka saavat olosi tuntumaan surulliseksi, älä lopeta lääkkeiden ottamista tämän reaktion takia. Vaikka tunnetkin olosi paljon paremmaksi, on kyseessä ohimenevä tunne ja se katoaa asteittain.

3. Tunnet olosi seksikkäämmäksi ja himokkaammaksi

Halaileva pariskunta.

Vaikka seksuaalinen halu voikin ilmaantua milloin vain, vahvistaa lisääntynyt dopamiini tuota tunnetta silloin, kun rakastut.

Se auttaa sinua myös tuntemaan olosi varmemmaksi kehon ja ulkonäön suhteen. Siitä syystä silloin on hyvä aika tehdä joitakin ulkonäköäsi parantavia muutoksia.

Muista kuitenkin, että tämä aistillinen tunne ja seikkailunhalu eivät kestä ikuisesti. Monet pariskunnat keskittyvät vain seksiin ja eroavat, kun ihastumisvaihe on ohi.

On tärkeää, että ymmärrät nämä muutokset ja keskityt parisuhteen vähemmän voimakkaan, kestävämmän puolen kehittämiseen, kuten:

  • Yhteisiin harrastuksiin
  • Hyvään kommunikointiin
  • Erityisen yhteisen ajan luomiseen

Siten teillä tulee olemaan asioita, jotka vetävät teitä yhteen kun dopamiinitaso laskee.

On myös tärkeää, että seksihalusi eivät saa sinua menettämään hallintaa. Harrasta aina suojattua seksiä, äläkä altista itseäsi riskille.

Lue myös tämä artikkeli: Rakkauteen ei kuulu omistushalua

4. Pelko lakkaa olemasta este

Rakastumisen sivuvaikutuksena on sen vapauttama adrenaliini, jotta uskallat tehdä sellaisia asioita, jotka olivat aikaisemmin mahdottomia. Silloin tunnet olevasi paremmin valmistautunut ja halukas kokemaan uusia asioita kyseisen ihmisen kanssa.

Tämä on hyvä aika luoda erityisiä muistoja uuden kumppanin kanssa ja lakata tekemästä asioita, jotka saavat olosi tuntumaan epämukavalta. Ole vain varovainen, että et tee mitään vakavia päätöksiä ilman, että analysoit niitä ensin. On hienoa päättää lentää kuumailmapallolla, minkä tekemisestä olet aina haaveillut, mutta harkitse huolella päätöstäsi tatuoida uuden kumppanisi nimi käsivarteen.

Päinvastoin kuin mitä monet ihmiset ajattelevat, pelko ei ole täysin negatiivinen. Pelon tehtävänä on auttaa sinua havaitsemaan mahdolliset riskitilanteet. Toisinaan tämä voi tietenkin vaikuttaa tarpeettomalta, mutta on myös hyvin perusteltuja pelkoja ja sinun täytyy oppia tekemään erotus niiden välille.

5. Tunnet ahdistusta, kun olet erossa kumppanistasi

Lähettelet paljon tekstareita kun rakastut.

Koska uudessa parisuhteessa muodostuu tietynlainen riippuvuus, on normaalia tuntea olo epämukavaksi tai epävarmaksi, kun olette kaukana toisistanne.

Tällaiset asiat pitävät sinut hereillä öisin ja voivat johtaa jopa hallitsemattomaan mustasukkaisuuteen.

Oletko huomannut mitään näistä asioista? Jos näin on, anna itsellesi aikaa analysoida mitä tapahtuu ja työstää sitä. Muista, että rakkauden pitäisi aina saada olosi tuntumaan hyvältä, ei huolestuneelta.

Sen vaikutus on outo, koska pystyt myös tuntemaan olosi seksikkäämmäksi ja kykeneväisemmäksi tekemään mitä vain parisuhteesi eteen. Toisaalta, haluat myös olla yhteydessä uuteen kumppaniisi kaiken aikaa.

Oletko huomannut kokevasi näitä asioita, kun rakastut?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Moral, F. (2001). Aspectos psicosociales de la comunicación y de las relaciones personales en Internet. Anuario de Psicologia.
  • Moral de la Rubia, J. (2014). Diferencias entre mujeres y hombres en enamoramiento y relaciones sexuales. Estudios Sobre Las Culturas Contemporáneas.
  • Balaguer Prestes, R. (2005). Amor online: refugios, resistencias e inicios posmodernos. Textos de La CiberSociedad.
  • Trujillo, R. B., Montaño, J. A. A., & Flores, G. (2000). Dopamina: Síntesis, liberación y receptores en el Sistema Nervioso Central. ResearchGate.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.